A legtöbb befektető ingatlant vásárol a kriptonyereségből

Egy nemrégiben megjelent tanulmányban a kutatók a kriptovaluta befektetésből származó nyereségek amerikai gazdaságra gyakorolt hatását vizsgálták. Kiderült, hogy a befektetők a profitot nem luxuscikkekre, hanem ingatlanvásárlásra költik.

A közösségi médiában gyakran terjednek el olyan általánosítások és sztereotípiák, melyek szerint a kriptovaluta befektetők a profitszerzés után azonnal extravagáns életmódod kezdenek élni. Ezek a hírek sokakat arra késztetnek, hogy a kriptopénzekre csupán a gyors meggazdagodás eszközeként tekintsenek. Valójában azonban a sikeres befektetők ritkán vásárolnak luxusatót és drága cikkeket; a részvénybefektetőkhöz hasonlóan döntenek vagyonuk sorsáról, derült ki Darren Aiello és Noelle Acheson kutatók tanulmányából.

„Ha a háztartások úgy kezelnék a kriptovalutát, mint a szerencsejátékot, akkor elvárható lenne, hogy a lottónyertesekhez hasonló módon költsék el a nyereségüket. Ezzel szemben a becsléseink azt mutatják, hogy a nyereségből származó kiadások inkább hasonlítanak a részvénybefektetéseknél látott mintákra” – írják.

A szerzők szerint a befektetők jelentős része a profitot ingatlanokba fektette, ami a helyi lakáspiacok fellendüléséhez vezetett többek között Kaliforniában, Nevadában és Utah államában, ahol a kriptovaluták magas népszerűségnek örvendenek.

Logikus, hogy ingatlant vásárolnak

Noelle Acheson, a “Crypto Is Macro Now” című könyv szerzője kiemelte, hogy az alacsonyabb és a magasabb jövedelemmel rendelkezők különböző módon bánnak a befolyt összegekkel.

Az alacsonyabb jövedelmű befektetők kevésbé helyezik előtérbe a vagyonuk megőrzését, a kriptovaluta befektetés számukra pusztán egy ’make or break’ játszma, ahol vagy veszítenek, vagy nyernek. Így logikus, hogy az esetleges nyereséget házvásárlásra költik” – mondta.

A kutatók továbbá megjegyezték, hogy a kriptovagyon figyelemre méltó hatással van a háztartások fogyasztására, amely az elmúlt évtized alatt mintegy 30 milliárd dollárral ugrott meg.

A valóságban a legtöbb befektető hosszú távú célokkal és fenntartható befektetési stratégiákkal rendelkezik és a kriptovaluta csupán egy része a portfóliójuknak, melyet folyamatosan diverzifikálnak. A kriptovaluták világa tehát sokkal árnyaltabb, mint amilyennek azt a közösségi média gyakran ábrázolja. S amint azt látható, az ingatlanokba történő befektetési trend nemcsak az egyéni befektetők döntéseit tükrözi, hiszen hozzájárul a helyi lakáspiacok növekedéséhez is – különösen az olyan területeken, ahol a kriptovaluták elterjedtebbek.