Befolyásolják-e az intézményi befektetők a bitcoin árfolyamát?

A Bitcoin árfolyama átlagosan 2%-ot esik minden egyes alkalommal, mikor a jövőbeli szerződések megkötésre kerülnek a CME-n. Az Arcane Research részletesen megvizsgálta a számokat, és szisztematikus trendet találtak: az árfolyam esett 20 esetből 15-ször.

Szisztematikus manipuláció?

A CME határidősei a bitcoinra vonatkozóan igazi mutatószámokká váltak a Wall Street intézményi befektetői számára a kriptovaluták viszonylatában. Ezekkel az eszközökkel ugyanis csak professzionális kereskedők kereskednek. Ezek a szerződések havonta lejárnak, és többen felfigyeltek már a szokatlan árfolyammozgásokra a lejáratközeli időszakban.

Ezen a héten ismét egy nagyobb árfolyamesés várható, ugyanis pénteken járnak le az ehavi CME bitcoin szerződések. Már egy évvel korábban is felfigyeltek erre. Thomas Lee a Fundstrat munkatársa már akkor megjegyezte, hogy jelentős árfolyamcsökkenés következik be a lejárati időszakban, ami könnyű profitrealizálási lehetőségeket kínál.

Ezek a határidősök optimális lehetőségeket kínálnak a manipulációra. Ezeket dollárban számolják el és nem bitcoinban. Az elszámolás árát a bitcoin ára határozza meg a mögöttes piacokon. Így sohasem az aktuális bitcoin cserél gazdát, ez csak egy átfedő piac, ahol dollárban kereskednek.

Egy lehetséges stratégia a Wall Street kereskedőknek a vétel (hosszú távon), amikor ‘fizikai’ bitcoint vásárolnak a spot piacon, és eladása (shortolás) a bitcoin határidős szerződéseinek. Ezzel biztosítják a pozíciójukat az árfluktuációval szemben. Ha a bitcoin árfolyama emelkedik, a kereskedő veszít a short pozícióin, de ezt kivédik a hosszú távú pozíciókkal.

A szerződés lejáratközeli időpontjában a kereskedők eladják a ‘fizikai’ bitcoinjukat, és ezzel potenciálisan árfolyamesést okozhatnak a spot piacokon. Ha ez megtörténik, akkor a short pozíciók értéke emelkedik, és egyszerűen realizálhatnak profitot ezeken a határidősökön.

Egyértelmű trend – a bitcoin ára esik az elszámolás előtt

Az Arcane Research megvizsgálta ezeket az eseteket, és a 2018. január óta eltelt időszak havi árfolyam trendjeit elemezte ki. A trend elképesztő. A Bitcoin árfolyama átlagban 2.27%-ot esik az elszámolás időszakában. Összehasonlításképpen, ugyanez a mutató más normál napokon mindössze átlagosan 0.06%-os esést mutat.

Befolyásolják-e az intézményi befektetők a bitcoin árfolyamát?
A CME zárások előtt esik a BTC hozama | Arcane Crypto

Ha az átlag helyett a medián értékeket vizsgáljuk, a trend még tisztább képet mutat. Ekkor az átlagos árfolyammozgás egy normál napon pozitív, plusz 0.04%. Ha azonban a szerződés lejárata előtti időszakot nézzük, akkor az árfolyam átlagban 1.99%-ot esik. Ilyenkor tehát egyértelmű és jelentős eltérésről beszélünk, a jövőbeli szerződések elszámolása körüli időszakban a medián és átlagszámítás is 2% körüli esést mutat a Bitcoin árfolyamában.

A CME elszámolás előtti napok 75%-ban az árfolyam csökken

Ha mélyebben beleássuk magunkat az adatokba, akkor azt látjuk, hogy 608 napból 306 volt összesen pozitív 2018. január óta eltelt időszakban, ami az esetek 50,3%-nak felel meg. Ha a havi adatokat vizsgáljuk, akkor az eltelt 20 hónapból 9 zárt pozitív napi átlagot, azaz 45%. Összegezve tehát a vizsgált időszakban átlagosan egyenlő volt a pozitív és negatív napok száma. Azonban az elszámolás előtti napok teljesen más képet festenek fel.

Befolyásolják-e az intézményi befektetők a bitcoin árfolyamát?
Hozamok a CME határidősök zárása előtt | Arcane Crypto

Ahogy a grafikon is mutatja, a 20 hónapból csak 5 volt pozitív a CME elszámolás idejében, azaz az esetek 25%-ban volt csak pozitív a mérleg.

A legnagyobb esés a pozitív hónapokban volt

Mindezt tetőzve azt látszik, hogy a jól teljesítményű hónapokban a legnagyobb az árfolyamesés. Ez tisztán megmutatkozott a tavaszi időszakban. Ahogy a lenti ábra is mutatja, a bitcoin ára nagyot esett azokban a hónapokban az elszámolás előtt, amikor a napi átlagos hozam kiemelkedően magas volt, mint például májusban 4%.

Befolyásolják-e az intézményi befektetők a bitcoin árfolyamát?
Összehasonlítás: a bitcoin hozama 40 órával a CME zárás előtt és a havi átlag között

Manipulációra utal, de további elemzés szükséges

Statisztikailag szinte lehetetlen, hogy az árfolyam véletlenül és magától esik mindig a CME elszámolás előtti időszakban. Ha a normál napokat nézzük, akkor nagyjából fele-fele arányban vannak pozitív és negatív napi hozamok, ha azonban a CME elszámolás előtti napokat elemezzük, akkor az esetek 75%-ban negatív.

Az adatok és a számok alátámasztják azt a feltételezést, hogy a bitcoin árfolyamát manipulálják ebben a kiemelt időszakban. Azonban a számok nem mondják ki egyértelműen a szándékos manipulációt, sem a befektetők stratégiáját. Emellett szerepet játszhatnak más tényezők is, amit mi most nem vettünk figyelembe, és potenciálisan megmagyarázhatják a mintákat.

A mélyebb megértéshez további elemzések szükségesek. Meg kell vizsgálni a különféle spot piacok mikrodinamizmusát az elszámolás körüli időszakban, és az új szerződések megkötéseinek az alakulását. Ezt össze kell hasonlítani az elszámolt/lejáró szerződések értékeivel.

Befolyásolják-e az intézményi befektetők a bitcoin árfolyamát?
Részletes kimutatás a bitcoin spot árfolyama és a CME határidősök közötti összefüggés elemzéséhez

Ezenkívül kvalitatív vizsgálatok is szükségesek, amikor közvetlenül fel lehet venni a kapcsolatot azokkal, akik bitcoin jövőbeli szerződéseket kötnek vagy kereskednek velük a CME-n, ami egy új megvilágításba helyezhetné a szituációt.

Mindenesetre nagyon érdekesek ezek az összefüggések.

(Készült az Arcane Crypto elemzése alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük