Beismerte vereségét az SEC – 90% lett a spot bitcoin-ETF bevezetésének esélye

Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy végre elindulhasson egy tőzsdén kereskedett spot bitcoinalap (ETF). Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) úgy döntött, nem fellebbez az ellen a végzés ellen, amely szerint felül kell vizsgálnia a Grayscale kérelmét, hogy Bitcoin Trustját ETF-fé alakítsa.

Ez a fejlemény jelentősen megnöveli annak az esélyét, hogy az SEC jóváhagyja a spot bitcoin ETF-et, amelyre a piaci megfigyelők szerint 90%-os valószínűség mutatkozik.

Nem fellebbez az SEC a Grayscale-ügyben

A pénzügyi szabályozó október 13-án, pénteken döntött úgy, hogy elfogadja azt az augusztusban hozott döntést, amely szerint felül kell vizsgálnia a Grayscale spot bitcoin ETF létrehozására irányuló kérelmét.

Az SEC akcióját övező spekulációk jelentős hatással voltak a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) diszkontjára. Ez 15,88%-os éves minimumot ért el október 13-án a Coinglass adatai alapján.

A spot bitcoin ETF létrehozásának ügye már régóta jogi viták tárgyát képezi a Grayscale és a pénzügyi szabályozó között. A cég úgy érvel, hogy az SEC a kérvényük elutasítása során ˝önkényesen és szeszélyesen” járt el. Véleményük szerint „igazságtalan megkülönböztetés” éri ezáltal a spot bitcoin-ETF-ek potenciális kibocsátóit.

Kapcsolódó cikkünk: A SEC késlelteti a Blackrock, a Fidelity, és az egyéb bitcoin ETF alkalmazásokat

A helyzet akkor változott meg, amikor augusztusban egy amerikai bíróság az SEC ellen döntött. Megkérdőjelezték annak racionalitását, hogy miért utasítják el folyamatosan a spot ETF-eket, miközben a határidős ETF-ek már korábban is zöld utat kaptak.

Az SEC azzal védekezik, hogy a spot bitcoin-ETF-kérelmekből továbbra is hiányzik a megfelelő befektetői védelem. Az elmúlt évtizedben pont ezért kaptak sorra elutasítást a kérelmeket benyújtók.

90%-ra nőtt a spot bitcoin-ETF elfogadásának esélye

Miután a Grayscale augusztusban jogi győzelmet aratott az SEC fölött, a spot bitcoin-ETF bevezetésének lehetősége több szakértő szerint 75%-os volt. Eközben számos egyéb eszközkezelő, többek között a BlackRock, az Ark és a 21 Shares is arra vár, hogy zöld utat kapjon a kérvénye.

A Bloomberg elemzői most már egyre biztosabbak abban, hogy végre bevezetére kerülhet egy spot bitcoin-ETF az Egyesült Államokban. Mint mondják, 90%-os valószínűsége van annak, hogy az SEC ezek után már elfogadja a kérelmet. Ennek főként az is alapjául szolgál, hogy egyre inkább megnőtt az interakció a szabályozó és más kérvényezők, például az Ark és a 21 Shares között. Mint mondják:

„Az SEC és az alapszponzorok közötti adok-kapok bevett gyakorlatnak számít az új indításoknál, a spot bitcoin-ETF esetében pedig ez az első ilyen alkalom. Ez azt jelzi, hogy az SEC azon dolgozik, hogy elfogadja az Ark javaslatát.”