Bekeményít a német börze a Wirecard-botrány miatt

A Wirecard utalási szolgáltató háza táján kirobbant könyvelési botrány következtében szigorításokat tervez a Deutsche Börse a DAX-on, a listázott értékpapírokat illetően, írja a Spiegel Online.

Az 1.9 milliárd eurónyi mérlegfőösszeggel elszámolni képtelen Wirecard miatt a Deutsche Börse megreformálja a német részvényindexre, a DAX-ra vonatkozó szabályrendszerét. “Az elmúlt napokat nyilvánvalóan megszenvedte a tőkepiacok iránti bizalom. Piacüzemeltetőként feladatunk a tőkepiac iránti bizalom erősítése”, írta a Deutsche Börse miután a Wirecard-botrányban a piacüzemeltető neve is többször negatív értelemben került a német és nemzetközi média címoldalaira.

A DAX reformját a szabályozó szervek bevonásával és a DAX-hoz kapcsolódó teljes indexcsoport felülvizsgálatával tervezik meglépni, és a bevezetésük előtt megvitatnák a piaci szereplőkkel is.

Az ügy kirobbanása óta, a többi kriptovaluta céget is bankkártyával kiszolgáló Wirecard csődvédelem alá menekült, ám ennek ellenére értékpapírjait továbbra is jegyzi a DAX 30, ami Németország legfontosabb börze barométere, mivel a jelenlegi szabályok szerint a fizetésképtelenségi eljárás rendezése vagy lezárása után lehet csak úgy kivonni a kereskedési forgalomból. Addig a Wirecard továbbra is ott figyel az indexben olyan top német vállalatok mellett, mint az Adidas, SAP, Siemens, Deutsche Post és társai.

A Deutsche Börse folyamatosan felülvizsgálja a DAX 30 indexét alkotó vállalatok listáját a kereskedési forgalom, a piaci kapitalizáció és más pénzügyi mutatók függvényében, de láthatóan ilyen, a semmiből jött típusú könyvelési hamisításokra nincs felkészülve, ezért is kell a reform.

Még 2018. szeptemberében adták a Wirecard-ot a DAX 30 indexhez, amely a Commerzbankot váltotta. A következő DAX 30 audit 2020. szeptemberében esedékes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.