Bénultság az ICO-ja során 4 milliárd dollárt gyűjtő EOS háza táján

Van egy EOS blokklánc wallet, melyen több mint 35 millió dollár parkol és senki nem nyúlhat hozzá mialatt az egyenlege folyamatosan nő!

Az EOS mainnet első 12 hónapja után ezen a számlán (eosio.saving) több mint 192 millió dollár fog pihenni, már ha a jelenlegi 4,8$ dolláros árfolyammal számolunk.

Elméletben a tokeneket azért rakták félre, hogy különböző, az EOS közösség számára hasznos kezdeményezéseket támogassanak: új technikai funkciók kifejlesztését, biztonsági auditokra, találkozók szponzorálására, ügyvédek és lobbi csoportok felfogadására.

De van egy bökkenő: jelenleg nincs olyan rendszer amivel a forrásokat szét lehetne osztani.

Az EOS blokklánc hálózata hiányos volt mikor júniusban elstartolt, és a hálózat alkotmányában és fehér könyvében lefektetett funkcionalitások egyelőre nincsenek lefejlesztve. Az EOS protokoll egyik kulcsfontosságú része lenne, a fehér könyv alapján, egy meghatározott irányítási folyamat, ami szöges ellentétben lenne más blokkláncok ad hoc, informális és gyakran ellentmondásos irányítási praktikáival ahol az eredmények sokszor kiszámíthatatlanok.

Az irányítási folyamat értelmében a token tulajdonosok az általuk birtokolt tokenek számával arányosan szavazhatnának. De ez a szavazási rendszer még nem létezik és az EOS az indulása óta káosz jellemzi.

A szavazati rendszer alakulásától nagyban függ hova is fog ez a rengeteg eosio.saving forrás vándorolni.

Mialatt a fehér könyvben szó sincs szavazatról, az EOS alkotmány egyértelműen leír egy olyan döntéshozatali folyamatot, ami a teljes hálózatra kihat, mint például egy rendszer kidolgozását az eosio.saving wallet egyenlegének szétosztására. Hogy még csavarosabb legyen a körkörös logika, szavazásra van szükség ahhoz, hogy az ideiglenes alkotmány ratifikálásra kerülhessen.

Ahhoz, hogy az EOS kimozdulhasson a holtpontról, Daniel Keyes társalapító és EOS Nation (egy készenléti blokk generáló) COO a CoinDesknek foglalta össze, hogy mit is kell tenni:

“Nem volt szavazási rendszer beépítve induláskor, szóval rajtunk a közösségen áll, hogy megépítsük azt.”

És Keyes pontosan így cselekszik és projekt managerként különböző blokk generáló jelöltekkel közösen egy szavazati rendszer kidolgozásán munkálkodik.

Eközben egy másik csoport, az EOS Core WPS Working Group a “worker proposal system” (munkaerő ajánlói rendszer) kifejlesztésén dolgozik, ami leírásra került az EOS fehér könyvében is és azt a célt szolgálja, hogy ajánlásokat lehessen tenni, hogy mire szavazhassanak a token tulajdonosok az eosio.saving számla forrásának elosztása céljából.

A munkacsoport már publikálta a WPS háttér kódját. Mivel a WPS kódot egy token egy szavazat szavazati rendszer alapján kell jóváhagyni, a munkacsoport arra vár, hogy végre helyére kerüljön a szavazati rendszer is.

Elkölteni?

A WPS-nek különösen fontos a szerepe, ugyanis az EOS közösség megosztott a források felhasználása kapcsán.

Mialatt néhányan, beleértve a munkacsoport tagjai közül is, a forrás elosztását a közösség jobbulására használnák fel, egyes más befolyásos hangok inkább a WPS feladását, az eosio.saving forrás elfelejtését vagy akár elégetését követelik.

Jelenleg a forrás egy mesterségesen kialakított infláció révén nő, ami ebben a kontextusában azt jelenti: a forrás az EOS token pénzmennyiség kiszámítható növekedésével arányosan nő.

Minden évben 5 százalékkal nő a tokenmennyiség és annak négyötöde a számlára vándorol. Ez úgy lehetséges, hogy egy finanszírozási mechanizmust kódoltak az EOS protokollba induláskor.

Egy friss blogbejegyzésben a munkacsoport azt javasolta, 1 millió EOS tokent (körülbelül 4,8 millió dollárt) utaljanak ki az eosio.saving számláról és olyan magas prioritású projekteket finanszírozzanak vele, mint az EOS választottbíróság, ami a token tulajdonosok közötti ügyeket igyekszik elsimítani és egyben mint biztonsági teszt és WPS online portál szolgál.

Szintén fel akarnak állítani egy vészhelyzeti bizottságot a projekt ajánlatok kiértékelésére miközben azt ígérik, azonnal feloszlatják a bizottságot amint a vészhelyzet elmúlik. A jóváhagyott ajánlatokat végül a token tulajdonosok elé bocsátanák szavazásra (hasonlóan egy referendumhoz, bár a sokkal alacsonyabb itt a token tulajdonosi részvétel).

Az EOSYS jelölt blokk generáló közösségépítője és munkacsoport tag Orchid Kim szerint, a szavazati rendszer mechanizmusának kialakítása és a források jövőbeli projektekre való szétosztása jelenti az egyetlen utat, hogy az EOS projekt feléljen a vele szemben támasztott elvárásoknak.

“Nem kellene a Block.one-ra, a blokk generálókra vagy a folyamatos önkéntes utánpótlásra támaszkodnunk,” folytatta.

A Dan Larimer által vezetett Block.one vállalat írta az EOS protokoll mögötti kódot és folytatta le a 4 milliárd dolláros ICO-t, de nem vett részt a hálózat indításában.

Kim így összegezte:

“Bármely decentralizált eljárás bootstrappingja egy összetett és ijesztő feladat. Rengeteg dolgot kell felépíteni és megoldani.”

Vagy elégetni?

Egyes közösségi tagok nem értenek egyet Kimmel és szerintük az EOS-nak ki kellene dobnia a WPS-t és a token inflációt, ami miatt egyben a számla összege folyamatosan nő. Az egyik leghangosabb szószóló e téren, a Block.one CEO-ja Brendan Blumer:

Blumer egy Twitter felhasználó meglátására azt válaszolta, hogy még a kamatos kamat csodáival se lenne elegendő az 1% infláció, amit a legnagyobb blokk generálók generálnak (akik egyben a tranzakciókat is hitelesítik a hálózaton) és egymás között elosztanak.

Mint ilyenek, ezek a bálna blokk generálók (akik sok tokennel rendelkeznek) inkább a 4%-os inflációra mennének úgy, hogy a WPS szerződéseket saját maguknak adnák.

“Már láttuk hogyan működik a szavazati rendszer,” kommentálta egy reddites felhasználó arra utalva, hogy a bálnák baráti blokk generálókat szavaznak a top helyekre a bevételükből való részesedésért cserébe.

Az általános szavazati rendszerrel ellentétben a blokk generálók megválasztása már funkcionál. Mivel a rendszer egy token egy szavazaton alapul, sokan úgy látják az EOS közösségen kívül és belül, hogy a nagy tokenmennyiséggel rendelkezők határozzák meg a szavazatoknak a kimenetelét.

A reddites hozzátette: “A WPS-ek törlése a legjobb megoldás.”

Erre Kim azt felelte, az EOS Core WPS munkacsoportok “felismerték a közösség félelmeit” és számos féket és egyensúlyt építettek a rendszerbe.

Például, a munkacsoportok azt ajánlották, hogy folyamatosan elégetnék az eosio.saving walletba érkező tokenek felét.

Mindenesetre hamarosan el fog dőlni a kérdés ugyanis a szavazati ajánlások megtételére és lebonyolítására már tesztelnek egy minimum életképes terméket. Keyes szerint a bevezetés 1-2 héten belül várható.

A WPS körüli folyamatos viták mellett hasonlóan heves viták dúlnak az EOS alkotmánya körül is, ami jelenleg ideiglenes állapotában leledzik mivel még nem ratifikálták szavazáson (mialatt nincs aktív szavazati mechanizmusa az EOS-nak, 22-es csapdája).

Keyes kiemelte az új szavazati rendszer bevezetésének fontosságát az EOS történetében:

“Van ez a munkaerő ajánló forrás ami több millió dollárt gyűjt naponta és amivel nem tudunk semmit se kezdeni, aztán van ez az ideiglenes alkotmányunk aminek megváltoztatását rengetegen szeretnék, szóval érthető, hogy minél hamarabb ki akarunk jönni valamivel a piacra.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük