Beperelték a Celsiust, a vád szerint a cég Ponzi-séma volt

Bírósági eljárást indítottak a Celsius Network ellen, egy DeFi platform ugyanis azt állítja, hogy a kriptohitelező valójában egy Ponzi-séma volt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Celsius nemrégiben felfüggesztette a kifizetéseket a szélsőséges piaci helyzetre hivatkozva. A kriptohitelező platformot emiatt nagyon sok kritika érte, most pedig az egyik korábbi üzleti partnere, a KeyFi perelte be. A KeyFi szerint a vállalat egyrészt nem fizette ki neki a tartozását, másrészt pedig a Celsius Ponzi-sémaként működött.

Korábban partner volt a két vállalat

A KeyFi vezérigazgatója, Jason Stone azt állítja, hogy a Celsius teljesen fizetésképtelen, ráadásul az új felhasználók pénzét a régi ügyfelek visszafizetésére használja.

A Celsius és a KeyFi korábban üzleti partnerek voltak, és egyfajta nem hivatalos megállapodásuk volt, amelynek értelmében a KeyFi a Celsius ügyfeleinek pénzét felhasználva a kriptohitelező befektetési menedzsereként jár el. A KeyFi feje most azt állítja, hogy a közös munka során belelátott a Celsius folyamataiba, és szerinte a Celsiusnál hiányoztak „az alapvető biztonsági ellenőrzések.” A két vállalat később egyébként formalizálta a megállapodást, és a szerződés értelmében a KeyFi 2022-ig a Celsius nettó bevételének 50%-át kapta volna. Stone állítása szerint a Celsius nem fizette ki az ő részesedésüket, ráadásul szerinte a kriptohitelező a medvepiaci helyzet ellen sem védekezett a megfelelő módon.

“Stone több olyan esetről is tudomást szerzett, amikor az alperesek az alapvető könyvelés elmulasztása miatt veszélyeztették az ügyfelek pénzét. Az egyik ilyen eset során a Celsius helytelenül számolt el bizonyos, az ügyfeleknek járó kifizetéseket, ami 200 millió dolláros kötelezettséget eredményezett, a vállalat pedig nem értette, hogy miért is tartozott.” – áll a keresetben.

A Celsius állítólag az új felhasználók átverésével tudta kifizetni régebbi ügyfeleit

A keresetet a Roche Freedman ügyvédi iroda nyújtotta be, és a KeyFi kifizetésének elmulasztása mellett a kifizetések felfüggesztését is említik, mint az egyik aggályos kérdést:

“2022. június 12-én ezek a problémák – amelyeket a felperes 2021 márciusában azonosított – most már nemcsak a felperesnek, hanem az alperesek platformját használó több százezer embernek is kárt okoztak, mivel a Celsius most megtagadja az ügyfeleinek azon kérését, hogy kivegyék a náluk elhelyezett és rájuk bízott eszközöket.”

Mivel a Celsius gyakorlatilag a csőd szélére került, a vállalat állítólag nagy erőfeszítéseket tett, hogy valamilyen módon folytassa a már meglévő ügyfelek kifizetését. A kriptohitelező platform többek között 1 milliárd dollárt vett fel kölcsönként a Tether-től.

“A likviditási válsággal szembesülve a Celsius kétszámjegyű kamatokat kezdett kínálni, hogy új befektetőket szerezzen, akiknek pénzét a régebbi felhasználók és hitelezők visszafizetésére használták. Így, miközben a Celsius továbbra is átlátható és jól tőkésített vállalkozásként próbált mutatkozni, a valóságban Ponzi-sémává vált.” – olvasható a keresetben.

A Voyager Digital kriptobrókernél is nagy a baj

Akárcsak a Celsius, nemrég a Voyager Digital kriptobróker is felfüggesztette a kifizetéseket. A Voyager most a csőd szélén van, és csak a napokban derült ki, hogy a felhasználók pénze gyakorlatilag semmilyen módon nincs fedezve.

A Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) az Egyesült Államokban működő szabályozó hatóság, amelynek feladata a bankok és takarékszövetkezetek stabilitásának és biztonságának felügyelete. Ha egy bank csődbe megy, akkor az FDIC az a szervezet, amely biztosítja az ügyfelek betéteit, legfeljebb 250 000 dollárig. Mint kiderült, a Voyager felhasználóinak pénzére ez nem vonatkozik, ráadásul nagyon úgy néz ki, hogy a kriptobróker félrevezette a felhasználóit. Hétfőn ugyanis a Voyager bejegyzést tett közzé, amelyben azt a látszatott keltette, mintha mégis biztosítva lenne a befektetők pénze:

„A Metropolitan Commercial Bank csődje esetén Ön fedezett, legfeljebb 250 000 dollárig.”

Azt azért hozzá kell tenni, hogy az említett bank nincs a csőd közelében, és a közeljövőben biztosan nem is lesz.

A Voyager egyébként közzétette, hogy milyen pénzeszközökkel rendelkezik. A bejegyzés alapján 110 millió dollárjuk van készpénzben, 350 millió dollárjuk a Metropolitan Commercial Banknál, és 1,3 milliárd dollárjuk van kriptóban. Ezen kívül a Three Arrows Capital még 650 millió dollárral tartozik a vállalatnak, azt viszont nem tudni, hogy 3AC egyáltalán vissza tudja-e fizetni a tartozását, a cég ugyanis jelenleg is csődeljárás alatt áll.