Bernanke szerint a bitcoin el fog bukni – ő inkább a blokklánc technológiát támogatja

Ben Bernanke, az amerikai központi bank, a Federal Reserve korábbi elnöke a bitcoin elleni véleményét egy Ripple által szervezett konferencián fejtette ki a hét elején Torontóban.

A bitcoin el fog bukni mert a kormányzatot ássa alá

Ben Bernanke a FED egykori elnöke szereti a blokklánc technológiát

Jamie Dimon, JP Morgan vezért véleményét osztja. Bernanke szerint a bitcoin el fog bukni a jövőben. Bernanke a bitcoin ellenes gondolatait a Swell konferencián osztotta meg, melyet a Ripple – a bitcoin egyik riválisa – szervezett Torontóban. A korábbi FED elnök elmondta, hogy szerinte a bitcoin decentralizált természete miatt a kormányzati hatáskörön kívül áll. Ez pedig automatikusan bukásra ítéli a kriptopénzt.

A jelenlegi árfolyam emelkedést teljes mértékben spekulációnak tartja Bernanke, szerinte a bitcoin nem bizonyította be, hogy alkalmas a fizetőeszköznek. Véleménye szerint idővel a kormányok be fognak avatkozni a jelenlegi kriptogazdaságba és megakadályozzák majd, hogy a bitcoin fizetőeszköz legyen a jövőben.

A bitcoin egy próbálkozás arra, hogy átvegye a hagyományos pénzek szerepét miközben kikerüli a kormányzati szabályozást és beavatkozást. Nem gondolom, hogy ez sikerülhetne.

Szavai bár erősnek tűnik a bitcoinra vonatkozóan, azonban véleménye nem teljesen meglepő. Bernanke ugyanis pont egy olyan konferencián beszélt, mely a bitcoinon túl, más kriptopénzben, a Rippleben látják a gyors és olcsó átutalások jövőjét.

Bitcoin nem, de a blokklánc jöhet

Bár a bitcoinról alapvetően negatív véleménye van Ben Bernanke FED ex-elnöknek, a blokklánc technológiát annál jobban kedveli. Miután jól leírta a bitcoin jövőjét Bernanke, a nyilatkozata további részében a blokklánc technológiát dicsérte.

A központi bankok világszerte – a FED, a Bank of England és Japán is – mind-mind nagyon pozitívan állnak a blokklánc technológiához. A jelenlegi fizetési rendszerek upgrade-jét látják az új technológiában.

Ezután még hagyott egy kis időt a Ripple dicséretére is.

Bernanke véleménye az utóbbi időben változott meg a bitcoinról. 2013-ban egy szenátusi meghallgatás során a virtuális pénzeket még innovatív fizetési rendszernek hívta és kijelentette, hogy a FED nem szándékozik szabályozni őket. Úgy látszik ez a véleménye megváltozott. De nem minden központi bank áll így a kérdéshez. Az EKB, az Európai Központi Bank, pár héttel ezelőtt, pont arról adott ki nyilatkozatot, hogy nem szándékoznak szabályozni a kriptopénz piacot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük