Draghi szerint az Európai Központi Bank nem szabályozhatja a bitcoint

Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke nyilatkozata szerint az EKB nem szabályozhatja a bitcoint és a kriptopénzeket.

Mario Draghi: az EKB nem szabályozhatja a kriptogazdaságot

Mario DraghiDraghi az Európai Parlament Gazdasági és Pénzügyi Bizottsága előtt nyilatkozott kedden, ahol elmondta, hogy nem a központi bank hatáskörébe tartozik a kriptopénzek szabályozása és engedélyezése.

A központi bank elnöke nyilatkozatával arra a kérdésre kívánt válaszolni, hogy az EKB tervezi-e szabályozni a kriptopénzeket vagy van-e terv kínához hasonlóan visszaszorítani a kriptogazdaságot. A kérdésben arra is kitértek, hogy a fintech iparág megnövekedett finanszírozási igényével tud-e lépést tartani a bankszektor.
Draghi elmondta, hogy az EKB épp most vizsgálta a kriptopénzekben rejlő lehetőségeket. Az elemzés pedig ki fog térni a kriptopénzekkel kapcsolatos kockázatokra, melyek az elterjedést, a használhatóságot és a gazdasági hatásokat is vizsgálni fogja.

“Meg kell vizsgálnunk hogyan hatnak a kriptopénzek a gazdaságra.”

– mondta Draghi, hozzátéve, hogy a digitális pénzeszközök jelenlegi állapotát továbbra sem tartja megfelelően fejlettnek a hagyományos fizetési csatornák kiváltására.

Az EKB szerint a kriptopénzek és a digitális innováció körül a legnagyobb problémát a kiberbiztonság jelenti. Az Európai Központi Bank is napirendi pontjaként kezeli a kiberbizonsági kockázat elleni védekezést.

Szabályozni vagy sem?

Az ECB nem szabályozhatja a bitcointAz utóbbi hetekben számos ország pénzügyi felügyeletei hatósága gondolkodott el a bitcoin és a kriptopénzek szabályozásáról. Mióta Kínai betiltotta a bitcoin tőzsdék működését az országban és beszüntette az ICO-kat, a központi bankok és felügyeleti szervek sorra adnak ki különféle nyilatkozatokat a kriptopénzek és a ICO-k kapcsán.

Ráadásul a kriptopénz téma úgy tűnik folyamatosan jelen van az EKB hétköznapjaiban. Nem Draghi ugyanis az egyetlen európai központi banki hivatalnok aki hozzászólt a kriptogazdasági eseményekhez. Vito Constancio, a központi bank elnöke azzal került be például a hírekbe múlt héten, hogy kijelentett, a kriptopénzeket kizárólag spekulatív eszközöknek tekinti. Sőt, Constancio továbbment és egyenesen a 17. századi holland tulipánmániával hozta párhuzamba a kriptogazdaság jelenlegi helyzetét utalva arra, hogy lufi van a piacon.

Múlt héten Constancio úgy nyilatkozott, hogy az EKB és a bankrendszer nem tekinti a blokklánc technológiát fenyegetéseként. Draghi mostani kijelentése pedig ezutóbbi véleménnyel összecseng, hacsak nem tervezik szabályozni a piacot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük