Betiltja a török jegybank a bitcoin használatát mint fizetőeszköz

A török jegybank a Reuters értesülései szerint megtiltotta a bitcoin és altcoinok használatát a termék- és szolgáltatásvásárlásoknál, mert szerinte “javíthatatlan” károkkal és komoly kockázatokkal járnak az ilyen típusú tranzakciók.

A török jegybank (CBRT) az éjjel kiadott közlönyében írja, hogy az elosztott főkönyvi technológián alapuló kriptovaluták se direkten, se indirekten nem használhatóak fizetőeszközként.

“A pénzforgalmi szolgáltatók nem lesznek képesek olyan üzleti modellek kifejlesztésére, amelyek a kriptográfiai eszközöket közvetlenül vagy közvetett módon használják fel a fizetési szolgáltatások és az elektronikus pénzkibocsátás során, és nem lesznek képesek az ilyen üzleti modellekhez kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtani.” – írja a bank.

Törökországban még az átlagnál is magasabb fokon zajlik a kriptovaluta mánia, miután a török líra 10%-ot esett egy nap alatt miután Erdogan elnök márciusban kirúgta a jegybankelnököt és egyre nagyobb beleszólást követel magának az ország monetáris politikájába. Törökországban a befektetők nem csak mint befektetési eszköz, hanem mint inflációval szembeni fedezet is használják a kriptókat.

A közlönyben a jegybank úgy magyarázza a tiltást, hogy bitcoin és társai sem szabályozási és felügyeleti mechanizmusok, sem központi szabályozó hatóság hatálya alá nem tartoznak.

“Úgy vélik, hogy a fizetéseknél történő felhasználásuk a fent felsorolt tényezők miatt vissza nem térítendő veszteségeket okozhatnak a tranzakciókban részt vevő feleknek, és olyan elemeket tartalmaznak, amelyek alááshatják a bizalmat a fizetések során jelenleg alkalmazott módszerek és eszközök iránt.” – folytatja a török jegybank.

A bizalmat nem a török lírában veszítették el az emberek, hanem a török lírát irányító jegybankban, aki nem más indirekten, mint Erdogan elnök, aki a politikai játszmáira és geopolitikai ambícióira használja fel a nemzeti fizetőeszközt. Másrészt hiába tiltja, a tranzakciók csak a szürkegazdaságban, peer-to-peer fognak folytatódni, a bitcoin elfogadása mára túl attraktív megoldássá vált a török líra gyengülésével, hogy érdemben tenni tudjanak ellene.

A török inflációs ráta márciusban 16%-ot emelkedett. A tiltás április 30-án lép életbe, a hírre a bitcoin ára 2.50%-ot esett.

(Forrás: Reuters)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük