Bezár a lopott hitelkártyákat árusító oldal miután 1 milliárd dollárnyi bitcoint zsebelt be

A Joker’s Stash nevű lopott hitelkártyák értékesítésével foglalkozó darknetes piactér jövő hónapban végleg bezárja kapuit. Működése alatt a becslések szerint nagyjából 1 milliárd dollárnak megfelelő összeget kereshettek bitcoinban, írja a darknetes biztonsággal foglalkozó cég, a Gemini Advisory.

Csökkenő minőség, FBI nyomozás – voltak bajok a lopott hitelkártyák piacán

A 2014-ben alapított Joker’s Stash viszonylag kis játékosból nagyon hamar az egyik legnagyobb lopott hitelkártyákat árusító darknetes piaccá nőtte ki magát. A piactér összekötötte a „árusokat” az olyan potenciális vásárlókkal, akik kártyainformációkat, kódokat és fizetési címeket szerettek volna beszerezni az illegálisan eltulajdonított kártyákról.

A lopott hitelkártyák darknetes árusítása pedig nem kis üzlet. A Sixgill kutatása szerint 2020 első félévében 45,1 millió kártyát tettek fel darknetes piacterekre. Már ez a szám is jelentősnek számít, azonban arról sem felejtkezhetünk meg, hogy a Covid-19 következtében jelentősen kevesebbet jártak az emberek vásárolni. Nem is csoda, hogy a vírus előtt, 2019 második felében az ellopott kártyák száma a darkneten majdnem duplája, azaz 76,2 millió volt.

Az oldal működése során csaknem 1 milliárd dollárnyi bitcoint kaphatott a vásárlóktól. Ennek egy része az árusokhoz, egy része pedig az oldal fenntartóihoz, Jokerékhez került.

Bezár a lopott hitelkártyákat árusító oldal, amely akár 1 milliárd dollárnyi bitcoint is kereshetett

A Gemini Advisory szerint hosszú évek sikeres működése ellenére, egyre több felhasználó kezdett panaszkodni az oldalra. Ennek két fő oka az alacsony minőségű lopott kártyaadatok, illetve a növekvő számú nem működő kártyák voltak. Mivel az egész darknetes piac a bizalmon alapul, a negatív visszajelzések jelentősen rontották a Joker’s Stash népszerűségét.

Ha pedig a csökkenő látogatottság nem lett volna elég, tavaly az FBI kobozta el web domainjeiket és több blokklánc címüket. Ezt követően még újra tudták biztosítani szolgáltatásaikat. De csak, hogy igaz legyen, hogy szegény embert az ág is húzza (vagy hogy pontosabbak legyünk, darknetes illegális árust még az ág is húzza): Joker saját állításai szerint októberben koronavírus miatt került kórházba.

A Joker’s Stash bezárása valószínűleg nem fogja jelentősen csökkenteni az ellopott kártyák eladását. A Gemini Advisory szerint a legtöbben egyszerűen az alternatív piacterek egyikére fognak áttelepülni.

És hogy Jokerrel mi lesz?

„Joker megkezdi megérdemelt nyugdíjas éveit. A Joker’s Stash bezár… itt az ideje, hogy örökké eltűnjünk,” írta múlt heti posztjában az egyik operátor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük