Bezárt a kínai FCoin tőzsde miután 130 millió dollár értékű veszteséget halmozott fel

A Magyarországon alig ismert FCoin, kínai kriptovaluta tőzsde, ami behozta a szektorba az ellentmondásos tranzakciós díj bányászat modelljét, felfüggesztette a kereskedést és a letét lehívást a platformján, miután kiderült, 130 millió dollár értékű veszteséget halmozott fel.

Az FCoin tőzsdét Zhang Jian, korábbi Huobi technológiai vezető alapította még 2018 májusában. A hírt saját maga osztotta meg egy hosszú üzenetben, miszerint felfüggesztik a kereskedést és a letétlehívást, mert mintegy 7000 – 13 000 bitcoin hiányzik a kasszájukból.

A kínai nyelven közzétett első, majd később a Redditen angolul is megjelent üzenet elsősorban a kínai kereskedőket érinti. A tőzsde egykoron az egyik legnagyobb napi kereskedési volument produkáló tőzsde volt, ám rendszerükben talált adathibák, és a szóban forgó disztribúciós modell fenntarthatatlannak bizonyult.

Zhang üzenetében leszögezi, a tőzsdét nem hackelték meg, se nem exiteltek, de a probléma “kicsit túl bonyolult ahhoz, hogy egyetlen mondatban magyarázható legyen”.

Annyi a lényeg, hogy a problémát a belső rendszerhibák okozták, ami miatt hosszú időn keresztül magasabb tranzakciós díj bányászati ​​jutalmat utaltak ki a felhasználóknak, mint amennyit valójában kapniuk kellett volna. Mivel a vállalat ezt nem vette észre időben, a helyzet 2019 eleje után eldurvult.

Mi is az a tranzakciós díj bányászati modell?

A FCoin 2018. májusában indult az egyedinek számító tranzakciós díj bányászati modellel, amivel a kereskedést szerették volna ösztönözni és a tőzsdetoken FT kibocsátása céljából.

Ahelyett, hogy ICO-t vezényeltek volna le, vagy airdrop során kiosztották volna a FT tokeneket, helyette kereskedésért cserébe lehetett ilyen tokeneket kapni. Ilyen formátumban a teljes forgalomba kerülő tokenek 51% -át bocsátották ki. Ez annyit jelent, hogy minden olyan tranzakciós díjért, amelyet a felhasználó az FCoin-nek bitcoin vagy ethereum formájában tranzakciós díjat fizetett, a platform az FT-ben kifejezett érték 100% -át megtérítette a tradernek.

Ezenkívül az FCoin a bitcoinban és etherben összegyűjtött tranzakciós díjak 80% -át szétosztotta azon felhasználók között, akik a nap 24 órájában tartották az FT coinjaikat. A modellt már a kezdetek kezdetén bírálták, mivel árfolyam-manipulációra adhatott okot, más tőzsdék inkább átvették, mivel segített a napi tőzsdei kereskedési volumen emelésében.

Zhang szerint azonban az FCoin rendszerhibái miatt 2018 közepétől kezdve több FT ​​jutalmat utaltak ki a felhasználóknak, mint amennyit valójában kellett volna. Ez egészen 2019 közepéig tartott, mikor végre egy új ellenőrzési rendszert aktiváltak a FT coinok és a kiutalások kezelésére.

Mivel a FT árfolyama 2019 folyamán folyamatosan zuhant, Zhang leírta, hogy ő és csapata elkezdte visszavásárolni az FT-ket a másodlagos piacokon annak érdekében, hogy így dúcolják alá az eszköz árát. Szerinte ez volt az egyik legnagyobb hibás döntése.

Zhang szerint a rendszerproblémák a végrehajtási hibákkal párosulva lehetővé tették a felhasználóknak, hogy többet értékesítsenek és hívjanak le, mint amennyit a számlaegyenlegük valójában indokolt, így az FCoin eszközei jelentősen csökkentek.

Zhang üzenete azután jött, hogy az FCoin felfüggesztette a teljes platformját. Leírta azt is, hogy most személyesen és manuálisan fogja feldolgozni a felhasználók e-mailen keresztül benyújtott letétlehívási kérelmeit, ami akár 3 évig is eltarthat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük