A Biden-adminisztráció hamarosan bitcoin szabályozást hagyhat jóvá

A Biden-adminisztráció hamarosan bitcoin szabályozással rukkolhat elő, állította a Fox News tudósítója. Bár még a Fehér Háztól hivatalos nyilatkozat nem érkezett, a kriptovaluta iránti növekvő érdeklődés miatt a kormánynak előbb vagy utóbb lépni kell valamit.

A Fox News tudósítója, Charles Gasparino a Twitteren azt írta, hogy Joe Biden adminisztrációja jelenleg a bitcoin, a kriptovaluták és általánosságban véve a kriptoipar szabályozásán dolgozik.

A Biden-adminisztrációhoz közeli Wall Street-i vezetőkre hivatkozva Gasparino kijelentette, hogy az új szabályozás még korai szakaszban van. Wally Adeyemo pénzügyminiszter-helyettesnek nyilvánvalóan nagy szerepe lesz a kriptovaluták szabályozási keretének felállításában, mely intézkedést Janet Yellen, pénzügyminiszter vezet.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, Yellen sokszor negatív megjegyzéseket tett a bitcoinnal összefüggésben, mivel szerinte a bitcoint többnyire az illegális tevékenységekhez, például terrorizmus finanszírozására használják. A Chainalysis elemzőcég adatai ugyanakkor ennek pontosan az ellenkezőjét bizonyították be, illetve a CIA korábbi vezetője is azt állította, hogy a bitcoin már egyáltalán nem népszerű a bűnözők között, hiszen jelenleg a BTC tranzakciók kevesebb, mint 1%-a kapcsolható valamilyen bűncselekményhez.

Új elnök a SEC élén

A Fox News tudósítója kiemelte azt is, hogy az amerikai Értékpapír-és Tőzsdefelügyelet (SEC) nemrégiben kinevezett elnökének, Gary Genslernek komoly szerepe lehet a jövőben egy esetleges kriptoszabályozás kialakításában. Úgy tűnik, Gensler a Kincstártól várja az új szabályozási kerethez kapcsolódó utasításokat. A SEC már több mint 9 Bitcoin ETF kapcsolatos kérelmet kapott különböző cégektől, a szomszédos Kanadában már több ethereum és bitcoin ETF-et hagytak jóvá. A nyomás tehát nagy a Biden-adminisztráción, hiszen meredeken nő az intézményi érdeklődés a kriptovaluták iránt.

Charles Gasparino állítására a Fehér Háztól vagy a szabályozóktól egyelőre nem érkezett hivatalos válasz. Gasparino azonban váltig állítja, hogy az elkövetkező négy hétben új rendeletet fog az amerikai kormány elfogadni. Ez egyébként egybeeshet az Egyesült Államokban az első bitcoin ETF bevezetésével.