Yellen szerint a bitcoin egy nagyon spekulatív eszköz, de nem a FED hatásköre

Janet Yellen szerint a bitcoin nem tartozik az amerikai központi bank, a FED hatáskörébe annak ellenére, hogy egy nagyon spekulatív eszköznek tarja azt. A FED elnöke szerdán tartott sajtótájékozatójában tért ki a bitcoin szabályozás kérdéskörére.

Yellen szerint a bitcoin szabályozás nem a FED feladata

Az amerikai gazdaság csak egy kis része a bitcoinnakJanet Yellen az amerikai jegybank elnöke szerdán sajtótájékoztatót tartott számos témában a közvélemény számára. A bitcoinról és annak szabályozási kérdéséről a sajtótájékoztató kezdetét követő első fél órában beszélt egy felmerülő kérdés kapcsán.

Yellen szerint a bitcoin mindössze kis szerepet játszik az amerikai fizetési rendszerben.

“A bitcoin nem tudja stabilan tartani az értékét és nem minősül törvényes fizetőeszköznek. Egy rendkívül spekulatív eszköz, de a szabályozása nem tartozik a FED hatáskörébe. A központi bank feladata abban kimerül, hogy biztosítja, hogy a banki részvevők megfelelően működnek együtt a piacon és betartják a pénzmosás megelőzési és ügyfél adatkezelési törvényeket.”

Arra a kérdésre reagálva, hogy a FED szándékozik-e iránymutatást adni a bankoknak a bitcoin kérdéskörében Yellen annyit reagált, hogy jelenleg nem szabályozza semmi a bitcoint a bankok számára. Tehát egyszerűen kitért a kérdés elől.

Továbbra is semleges állásponton van a FED

Bitcoin Srác 15 perc hírneve bitcoin szabályozásYellen kijelentései nem térnek el attól, amit az amerikai központi bank eddig is képviselt. 2014-ben Yellen a Kongresszus előtt azt nyilatkozta, hogy a FED-nek nem kellene szabályoznia a bitcoinnal kapcsolatos tevékenységeket. Emellett magát a blokklánc technológiát egy fontos mérföldkőként említette a technológiai fejlődésben. Míg Yellen szerint a bitcoin és a mögöttes blokklánc technológia megismerése az amerikai kormányzat számára kulcsfontosságú, addig a korábbi FED elnök, Bernanke épp a bitcoin bukását várja.

Összehasonlítva más országokkal a FED álláspontja azonban végig semleges próbált maradni az elmúlt időszakban. Az értékpapír piaci felügyelet is mindössze a kriptopénzekkel kapcsolatos kockázatokra hívja fel időről időre a figyelmet, a piacba azonban nem avatkozik be úgy, mint például Kína.

Ezúttal a sajtótájékoztató zökkenőmentesen zajlott. Nem úgy, mint pár hónappal korábban, amikor egy fiatal srác egy “vegyél bitcoint” felirattal igen csak megzavarta Yellen beszédét idén júliusban.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.