Yellen szerint a bitcoin egy nagyon spekulatív eszköz, de nem a FED hatásköre

Janet Yellen szerint a bitcoin nem tartozik az amerikai központi bank, a FED hatáskörébe annak ellenére, hogy egy nagyon spekulatív eszköznek tarja azt. A FED elnöke szerdán tartott sajtótájékozatójában tért ki a bitcoin szabályozás kérdéskörére.

Yellen szerint a bitcoin szabályozás nem a FED feladata

Az amerikai gazdaság csak egy kis része a bitcoinnakJanet Yellen az amerikai jegybank elnöke szerdán sajtótájékoztatót tartott számos témában a közvélemény számára. A bitcoinról és annak szabályozási kérdéséről a sajtótájékoztató kezdetét követő első fél órában beszélt egy felmerülő kérdés kapcsán.

Yellen szerint a bitcoin mindössze kis szerepet játszik az amerikai fizetési rendszerben.

“A bitcoin nem tudja stabilan tartani az értékét és nem minősül törvényes fizetőeszköznek. Egy rendkívül spekulatív eszköz, de a szabályozása nem tartozik a FED hatáskörébe. A központi bank feladata abban kimerül, hogy biztosítja, hogy a banki részvevők megfelelően működnek együtt a piacon és betartják a pénzmosás megelőzési és ügyfél adatkezelési törvényeket.”

Arra a kérdésre reagálva, hogy a FED szándékozik-e iránymutatást adni a bankoknak a bitcoin kérdéskörében Yellen annyit reagált, hogy jelenleg nem szabályozza semmi a bitcoint a bankok számára. Tehát egyszerűen kitért a kérdés elől.

Továbbra is semleges állásponton van a FED

Bitcoin Srác 15 perc hírneve bitcoin szabályozásYellen kijelentései nem térnek el attól, amit az amerikai központi bank eddig is képviselt. 2014-ben Yellen a Kongresszus előtt azt nyilatkozta, hogy a FED-nek nem kellene szabályoznia a bitcoinnal kapcsolatos tevékenységeket. Emellett magát a blokklánc technológiát egy fontos mérföldkőként említette a technológiai fejlődésben. Míg Yellen szerint a bitcoin és a mögöttes blokklánc technológia megismerése az amerikai kormányzat számára kulcsfontosságú, addig a korábbi FED elnök, Bernanke épp a bitcoin bukását várja.

Összehasonlítva más országokkal a FED álláspontja azonban végig semleges próbált maradni az elmúlt időszakban. Az értékpapír piaci felügyelet is mindössze a kriptopénzekkel kapcsolatos kockázatokra hívja fel időről időre a figyelmet, a piacba azonban nem avatkozik be úgy, mint például Kína.

Ezúttal a sajtótájékoztató zökkenőmentesen zajlott. Nem úgy, mint pár hónappal korábban, amikor egy fiatal srác egy “vegyél bitcoint” felirattal igen csak megzavarta Yellen beszédét idén júliusban.