Binance Liquid Swap vélemény: jobb, mint a Uniswap?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A decentralizált tőzsdék előnyei a centralizált megoldások egyszerű használhatóságával ötvözve – nagyjából ezt ígéri a Binance Liquid Swap. A Liquid Swap, amely a DEX-ekhez nagyon hasonló elveken alapul, gyors tokencseréket és passzív jövedelemszerzési lehetőségeket kínál a kriptósoknak a jól ismert, egyszerűen használható Binance-es felület segítségével. Ha érdekel a szolgáltatás működése, vagy szimplán Binance Liquid Swap vélemények után kutatsz, akkor mindenképpen jó helyen jársz.

Mit ajánl a Binance Liquid Swap?

A Binance Liquid Swap működési elvei nagyon hasonlóak a decentralizált tőzsdék (DEX) elveihez. Aki ismeri, hogyan is működnek az Automated Market Maker (AMM) rendszerek, vagy használta már a Uniswapot, az nagyjából két perc alatt átlátja majd, hogyan is működik a Liquid Swap. (Ezekről bővebben ide kattintva olvashattok például.) De a Binance felhasználóbarát megoldásai miatt azoknak sem túlzottan bonyolult, akik még nem ismerősök ezekkel a fogalmakkal.

Összességében két fő szolgáltatást ajánlanak a szolgáltatás keretében a Binance-nél: a Liquid Swap segítségével tudsz tokeneket cserélni, vagy biztosíthatsz likviditást ahhoz, hogy mások tokeneket cseréljen a platformon. A cserék, azaz a swapok, a DEX-ekhez hasonlóan automatikusan létrejönnek, hiszen a meglévő likviditás miatt nem kell arra várni, hogy a kereslet-kínálat alapján szülessenek meg a tranzakciók. Így nagyon gyorsan és sok esetben olcsóbban tudnak a felhasználók egyik kriptóról a másikra váltani.

A Binance az egészből a decentralizáltság elemét veszi ki. Ugyanis míg a Uniswap esetében az okosszerződések és az algoritmusok által szinten tartott árfolyamok segítségével nincs szükség semmilyen közvetítőre, addig a Binance továbbra is ekként funkcionál. Ezért cserébe azonban egy sokkal egyszerűbben használható, jóval kevesebb technikai tudást igénylő szolgáltatást ad; itt akár néhány kattintással tudunk tokeneket cserélni vagy likviditást biztosítani. A tokeneket sem kell különböző tárcákon tárolnunk, hanem a Binance-es tárcáinkon mind könnyen elérhető.

Gyakorlati útmutató a regisztrációtól a jutalmakig

Regisztráció

Maga a regisztráció csak akkor szükséges, ha még nincs Binance fiókunk – amennyiben ezzel már rendelkezünk, akkor automatikusan hozzáférünk a Liquid Swap szolgáltatásához is. Ha nincsen ilyenünk, akkor sem ördöngös dolog a regisztráció. (Erről szintén írtunk már részletesebben korábban, ide kattintva olvashatjátok el a Binance útmutatónkat.)

Ha megvan a fiókunk, akkor szükséges lesz feltölteni számlánkat valamilyen kriptopénzzel (ez lehet többek között BTC, ETH, BNB, USDT vagy akár DAI is). Nem kell azonnal nagy összeget beutalnunk (sőt, később sincs erre szükség), hiszen a minimum limitek egészen alacsonyak. Stabilcoinok esetében például csak 10 dollár.

Token swapok

Ha a token swapokkal akarunk megismerkedni, akkor a Binance fiókunkba belépve a Finance részre navigáljunk. Itt a menüből válasszuk ki a Liquid Swap részt. Itt azonnal láthatjuk, hogy milyen liquidity poolok érhetők el, de a Swap részre kattintva mi magunk is könnyen kiválaszthatjuk, hogy melyik kriptót szeretnénk melyik másikra cserélni. Ezt követően csak ellenőrizni kell a paramétereket (nyilván fontos csekkolni, hogy mennyibe is fog ez kerülni és hogy mennyi kriptót kapunk), majd a Swapra kattintva már kész is a tranzakciónk.

Binance Liquid Swap vélemény: jobb lenne, mint a Uniswap?
Forrás: Binance

Hogyan legyél liquidity provider (LP)?

Ha passzív jövedelemre szeretnél szert tenni, akkor inkább a likviditás biztosítása lesz számodra az érdekes rész. Ha ún. liquidity provider (LP) szeretnél lenni, akkor azt nagyon hasonlóan tudod megtenni, mint a DEX-ek esetében. Jutalmadat is hasonló rendszer alapján fogod megkapni: kamatot kaphatsz a befizetett összegek után, illetve a tranzakciós díjak egy részéből is részesülhetsz. (A jutalmak kifizetése BNB plusz az adott poolba tett két párban. Pl. ha BTC/USDT párra raktál BTC és USDT-t is mint likviditás biztosító, akkor mindkettőbe részesülsz, plusz BNB). Ahogy a tradicionális pénzügyi világban a bankban kötöd le a pénzed, hogy kamatot kapj cserébe, itt a befizetett kriptó likviditásod után kapod meg ezt.

Miként azt már fentebb is írtuk, a Liquid Swap szekcióhoz ellátogatva azonnal láthatjátok, hogy milyen poolok érhetők el a Binance-nél. (Ahogy Uniswap esetében, egy poolban itt is két kriptovaluta található, amelyek aránya a poolban mindig változatlan.) A poolok mellett pedig rögtön elérhető a két szolgáltatás: a Liquidity, illetve a Swap. Az előbbire kattintva már el is kezdhetjük a likviditás biztosításának folyamatát, ahol a Binance tárcánkon lévő kriptóból azonnal befizethetünk a poolba, melyért cserébe aztán részesedést, azaz share-t kapunk.

A Binance itt egy dologban különbözik a decentralizált verziótól. A Uniswap esetében a poolban lévő kriptópár mindegyikéből be kell raknunk a pool arányának megfelelően. A Binance Liquid Swap azonban lehetővé teszi, hogy csak az egyik kriptót rakd be, míg a másikat automatikusan átváltja neked a Binance a befizetett összeg egy részéből. (Ami után természetesen tranzakciós díjat számolnak fel ők is.) Ez lehetővé teszi, hogy úgy szálljunk be egy poolba, hogy eredetileg csak az egyik kriptóval rendelkezünk.

Hogy mekkora kamatra számíthatunk egyes liquidity poolok esetében, azt a total yieldnél (avagy teljes hozam) láthatjuk. Itt is fontos azért kiemelni azt, hogy ez egyáltalán nem garantált százalék, hanem mindössze referenciaként szolgál az elmúlt napok kereskedési volumen alapján. De tegyük hozzá, jóval magasabbak, mint amit a bankba lekötött pénzed után kapsz, nem ritka a 20-30% se egyes párok esetében.

Binance Liquid Swap vélemény: jobb lenne, mint a Uniswap?
Forrás: Binance

Kapcsolódó kockázatok

Na mármost, egy dologról semmiképpen sem felejtkezhetünk el: ez pedig a liquidity poolokhoz kapcsolódó kockázatok. Nem hiába van a Binance esetében is a magas kockázatú termékeknél a Liquid Swap, és nem hiába kapunk külön figyelmeztető üzenetet a likviditás biztosítása elején; józan paraszti ésszel is fel kell fognunk, hogy a magas potenciális jutalmak miatt a kockázat is magasabb.

Mielőtt tényleg belekezdünk a liquidity poolok használatába, ismerkedjünk meg a kapcsolódó rizikókkal, azon belül is az ún. impermanent loss, azaz az átmeneti veszteség fogalmával. Ez azoknál a pooloknál jellemző, ahol legalább az egyik kriptó a párból nem stabilcoin, és ezáltal jóval volatilisabb árfolyammal rendelkezik. Az árfolyamváltozások hatására ugyanis könnyen előállhat az a lehetőség, hogy nem, hogy nem nyerünk a likviditás biztosításával, hanem még az eredetileg befizetett kriptónk értéke is csökkeni fog. (És nem csak akkor, amikor hirtelen lecsökken az árfolyam: az impermanent loss a kriptópár állandó aránya miatt bármilyen irányú árfolyamváltozás esetén felléphet.)

Hogyan és mikor tudom kivenni a befizetett kriptómat?

A likviditásként befizetett kriptóidat bármikor kiveheted a Redeem feliratra kattintva. Itt a Binance megint csak lehetőséget ad arra, hogy eldöntsd, mindkét kriptót szeretnéd-e megkapni, vagy csak az egyiket. (Utóbbinál a Binance tranzakciós díj fejében újra átváltja neked automatikusan a választott kriptóra a pár másik tagját.)

Egyébként azt is bármikor ellenőrizni tudod, hogy éppen hogyan teljesítenek a likviditásaid. Ehhez a My Share részre kell majd kattintani.

A Liquid Swap előnyei és hátrányai a DEX-ekhez képest

Ahogy látjátok, a Binance Liquid Swap szolgáltatása meglehetősen hasonlóan működik az olyan decentralizált tőzsdékhez, mint a Uniswap vagy a SushiSwap. Centralizált tőzsde révén azonban vannak előnyei és hátrányai is a DEX-hez képest. Egyrészről egyszerűen használható és kedvező lehetőséget biztosít a passzív jövedelem megszerzéséhez. Ez jóval kevesebb energiát és figyelmet igényel, mint például az aktív napi kereskedés.

Ennek ellenére fontos látnunk azt is, hogy a centralizáltság miatt két fő pontban erősen különbözik a decentralizált társaitól. Először is, a privát kulcsaid, amelyek a DEX-eknél a saját kezedben maradnak, a Binance használatakor már nem a tieid – ezekkel ugyanis a Binance rendelkezik mint közvetítő. Másrészről, jóval kevesebb cserelehetőség érhető el a Liquid Swap segítségével, mint mondjuk a Uniswap platformján; itt csak azokat a tokeneket lehet swapolni, amelyeket a Binance eleve támogat.

Kockázat szempontjából mind a Liquid Swap, mind a Uniswap szolgáltatása hasonlóan teljesít. Ezekkel a rizikós részekkel mindenképpen részletesen ismerkedjünk meg, mielőtt belekezdenénk a liquidity poolok használatába. Illetve érdemes lehet más Binance Liquid Swap vélemény után is nézni, hogy más felhasználóktól is halljatok a tapasztalataikról.

Akinek felkeltettük az érdeklődését, azoknak ajánljuk még a Binance két videóját is a témáról. Ezek segítségével néhány percben megismerhetitek a szolgáltatást (bár ezek csak angolul érhetők el). Ha pedig még nem regisztrálták a világ legnagyobb nemzetközi kriptovaluta tőzsdéjére, aminek hamarosan jön a magyarosított változata is, azt itt megteheted.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.