Binance útmutató: minden, amit tudni érdemes a kriptotőzsdéről

A 2017-ben alapított Binance ma is az egyik legnépszerűbb kriptotőzsdének számít a piacon, mind a kezdők, mind a már tapasztaltabb felhasználók körében. Híresen alacsony kereskedési díjai mellett azonban mindenképpen érdemes megismerkedni egyéb szolgáltatásaival és az esetleges hátulütőivel is – ez a Binance útmutató pedig pont ezeket a legfontosabb tudnivalókat gyűjti egy helyre. Kezdőknek kötelező olvasmány, de a tapasztaltabb kriptósoknak is ajánljuk.

Mi az a Binance? A tőzsdéről általában

A Binance kriptotőzsdét 2017 júliusában alapította a kriptokörökben inkább csak CZ-ként ismert Changpeng Zhao. Ő már ezt megelőzően tapasztalt szakembernek számított a kriptopénzek és blokkláncok világában, és dolgozott többek között a blockchain.info-nál is. CZ cége, a Beiji Technology által indított ICO (initial coin offering) során csaknem 15 millió dollárt gyűjtöttek össze, a tőzsde pedig nagyon hamar az egyik legnépszerűbb opció lett a piacon.

Az eredetileg Hongkongban található központjukat a kínai kriptokorlátozások miatt offshore helyszínekre mozdították 2018-ban; szervereik jelenleg is a világ számos pontján találhatók. Új központjuknak a váltáskor Máltát nevezték meg – ennek ellenére 2020-ban a máltai hatóságok azt nyilatkozták, hogy nem náluk van bejegyezve a váltó, és a szabályozószerveik alá sem tartozik.

2021 januárjában a tőzsde több, mint 136 millió oldallátogatást tudott produkálni, 24 órás kereskedési volumenük pedig az egyik legnagyobb a piacon a csaknem 28 milliárd dolláros szintjével. Magyarul nem érhető el a platform, azonban több, mint 10 nyelven igen, köztük angolul, franciául és németül is. Összesen több mint 180 országból érhető el ma a Binance.

Elérhető kriptopénzek: több mint 200 támogatott coin

A Binance két fő dologról híres a kriptopiacon: az egyik a relatíve alacsony kereskedési díjaik, míg a másik a rengeteg, 200-nál is több támogatott kriptopénzük. Utóbbi a Binance esetében azonban inkább kétélű kardnak számít. Egyrészről a nagy választék azt jelenti, hogy a felhasználók is sokféle kereskedési pár között tudnak válogatni. Másrészről azonban a Binance a múltban többször került negatív kritika célkeresztjébe a shitcoin listázások miatt, ezért mindenképpen érdemes saját maguknak is alaposan utánanézni a különböző kriptopénzek mögötti projekteknek. (Ahogy ez egyébként minden tőzsde és kriptó esetében is alapvető fontosságú.)

A legnagyobb és a legtöbbeknek érdekes kiptopénzek szinte mindegyike elérhető. A bitcoin (BTC), ether (ETH) vagy tether (USDT) mellett megtalálható a bitcoin cash (BCH), a chainlink (LINK) vagy éppen a Brave böngészőből ismerhető Basic Attention Token (BAT) is.

A kereskedési párok a bitcoin, ether, tether és Binance Coin (BNB) esetében a legváltozatosabbak, de összesen csaknem 600 pár között tudunk válogatni. A fiatpénzről kriptopénzre váltás is lehetséges pl. kártyás fizetéssel vagy SEPA utalással, illetve olyan integrált partnerek segítségével is, mint például a Paxos vagy a Simplex.

Milyen szolgáltatásokat biztosít a Binance? Útmutató a tőzsdén való eligazodáshoz

Ahhoz képest, hogy a Binance kevesebb, mint négy éves múltra tekint csak vissza, a szolgáltatásaik sokszínűsége messze túlhaladja a szimpla váltókét. A spot és margin trading mellett vannak tőkeáttételes határidős ügyletek, P2P piac, staking szolgáltatások, savings részleg, de bányász poolhoz is biztosítanak hozzáférési lehetőséget.

Spot és margin trading, illetve P2P piac is elérhető

Kezdő kriptósként nagy eséllyel a spot trading lehetősége fog minket először érdekelni. Itt a Binance-es fiók létrehozása után egy meglehetősen felhasználóbarát felület várja az ügyfeleket. A trading részleg ráadásul aszerint változtatható, mennyire számítunk „profinak” és mekkora igényünk van haladó szintű chartokat és grafikonokra. Akár a Classic felosztást, akár az Advanced megoldást választjuk, az oldal rögtön bemutató videóval kezd, ahol az új felhasználóknak próbálnak átfogó képet adni a váltó használatáról. Aki látott már korábban bármilyen kereskedő felületet, az nagyon hamar ki fog itt is igazodni, de kezdőknek sem túl bonyolult ez.

A Classic spot trading felület: a kereskedési platform aszerint változtatható mennyire igényeljük a haladó szintű chartokat

A margin trading esetében, amely a tapasztaltabb kereskedők számára lehet inkább érdekes, választhatunk cross margin és isolated margin lehetőségek közül. Ezen felül a peer-to-peer (P2P) piacon direkt módon vásárolhatunk és adhatunk el kriptopénzeket az olyan platformokhoz hasonlóan, mint pl. a LocalBitcoins.

Határidős ügyletek a Binance Futures segítségével

A Binance 2019-ben útnak indította a határidős ügyletekkel való kereskedést is, ahol akár 125-szörös tőkeáttétellel is találkozhatunk. Utóbbi a piacon kifejezetten magasnak számít. A határidős ügyletek kezelése teljesen külön történik a platformon a spot vagy margin kereskedési aktivitásunktól, finanszírozni USDT-vel tudjuk. A megszerzett profitunk szintén USDT-ben vehető majd ki.

Staking szolgáltatások

A DeFi (decentralizált pénzügy) körül óriási volt az érdeklődés a tavalyi év során, s bár mára a kezdeti őrület talán lecsengett, hosszú távon azért számíthatunk arra, hogy fontos játékosa marad a kirptovilágnak. A Binance staking szolgáltatásai arra adnak lehetőséget, hogy a felhasználók a proof-of-stake és a DeFi coinok segítségével jussanak passzív jövedelemhez. Ezeknek vannak flexibilis és hosszabb távra lekötött verziói is. Ez természetesen szintén attól függ, hogy milyen hosszú időre vagyunk hajlandók lekötni a kriptóinkat.

Savings

Ha egyáltalán nincs kedvünk aktívan a kereskedéssel foglalkozni, de azt sem szeretnénk, hogy csak úgy, kihasználatlanul üldögéljenek hodlizásra vásárolt digitális eszközeink, a Binance „megtakarítási” részlegéhez fordulhatunk, ahol a betett kriptopénzek szépen csendben kamatozhatnak. Itt a stakinghez hasonlóan választhatunk flexibilis vagy lekötött megoldásokat. Előbbinél az alacsonyabb hozam fejében bármikor kivehetjük az eszközeinket.

Bankkártyája is van a Binance-nek már

A folyamatosan bővülő szolgáltatások részeként a Binance a Visával partnerségben egy bankkártyát is kiadott a tavalyi év során. Ez a kriptopénzek mindennapos felhasználását hivatott segíteni, hiszen bárhol fizethetünk vele, ahol Visa kártyákat elfogadnak. Fizetéskor a számlánkon lévő kriptopénzek automatikusan fiatra váltanak. Ezek után maga a Binance már nem számol fel egyéb tranzakciós díjakat.

Binance útmutató: minden, amit tudni érdemes a kriptotőzsdéről
A Binance saját Visa kártyával is rendelkezik, amivel a mindennapok során fizethetünk kriptopénzekkel

Egyéb érdekességek: OTC, hitelek és bányászat

A Binance a fentebb említett szolgáltatások mellett hitelt is biztosít kriptopénzes hitelfedezetre (erről a Loans részlege tudunk többet olvasni a honlapon). A Binance Smart Pool segítségével a bányászok nagyobb csoportokhoz csatlakozhatnak, akik egymás között osztják szét a blokkjutalmakat. Itt minden esetben automatikusan a legprofitábilisabb kriptopénz bányászatra koncentrálják a hash rátát.

A Binance OTC (over-the-counter) részlege már tényleg csak kevés embernek lehet érdekes, azonban jelentősége globális szinten rohamosan nő. Ez a bálnáknak és intézményi befektetőknek kialakított részleg, ahol a minimum tranzakciók 10 ezer dollárnál kezdődnek. Annak érdekében, hogy a kriptopénzek árfolyamát ezekkel a sokszor több százezer vagy millió dolláros tranzakciókkal ne befolyásolják túl jelentősen, a Binance OTC részlege a váltón kívül, közvetlenül az eladók és vásárlók között bonyolítják le a befektetéseket.

A Binance az egyik legolcsóbb játékos a váltók piacán

Nagyon fontos természetes a díjak rendszerére is kitérnünk a Binance útmutató részeként. Ez komoly rejtett költségeket tud jelenteni, ha nem tájékozódunk kellő pontossággal. A Binance vélemények alapján a tőzsde ebben biztosan kiemelkedik a piacon, hiszen a kereskedési díjak még a legalacsonyabb szinten 0,1%-osak – maker és taker pozíció esetében egyaránt. Ez a 30-napos kereskedési volumenünk növelésével tovább csökkenthető, hiszen – ahogy a legtöbb tőzsdénél megfigyelhetjük – minél többet kereskedünk, annál alacsonyabbak lesznek a díjak. A BNB-vel való kereskedés esetén ezen felül még extra csökkentéseket kaphatunk. Ez szintén annak függvényében változik, hogy ebből mekkora összeggel kereskedünk.

A teljes táblázatot a Binance oldalán itt találjuk, de az alábbi táblázatban is láthatjuk a legfontosabbakat.

A Binance a legalacsonyabb szinten is csak 0,1%-os kereskedési díjat számol fel – maker és taker oldalon egyaránt

Regisztrációs útmutató a Binance felületéhez és elérhetőségek

A Binance felületén a megszokott módon regisztrálhatunk. A Register gombra kattintva kell megadnunk az email címünket és választott jelszavunkat. Ezt követően a megadott email címünkre küldenek egy igazoló kódot, amit be kell írnunk, majd a fiókunk már készen is áll arra, hogy fiatpénz vagy kriptó befizetésével elkezdjük a kereskedést. A befizetéshez tudunk használni pl. SEPA utalást vagy bankkártyás fizetéseket is. Előbbinél ez jelenleg 0, míg utóbbinál 1,8%-os kezelési költség megfizetésével történik.

A piacon megszokott KYC (know-your-customer) standardok a Binance-nél is fennállnak, azaz személyazonosságunkat igazolnunk kell ahhoz, hogy növelni tudjuk a kifizetési limitünket, illetve, hogy elérjünk minden befizetési lehetőséget. Ehhez elfogadnak személyigazolványt vagy útlevelet is, és általában nem húzódik el sokáig – ha azonban leterhelt a rendszer, akkor számíthatunk késésekre az azonosításnál is.

A Binance használatához választhatjuk a desktopos formát, Androidon és iOS-en az applikációt, illetve a Binance API-t is.

Ügyfélszolgálat és Binance útmutató a biztonsághoz

Ha van valami, amit kifejezetten nem dicsérnek a Binance esetében a vélemények, az egyértelműen az ügyfélszolgálat (ez egyébként általános problémája a legtöbb nemzetközi kriptotőzsdének). Automatizált chat robottal próbálhatjuk megoldani problémáinkat, ez azonban szinte garantáltan nem lesz a legeffektívebb megoldás. Az ügyfélszolgálati nehézségek különösen akkor szoktak előtérbe kerülni, amikor hirtelen ugrik meg pl. a bitcoin árfolyam, és tömegesen lepik el a felhasználók a tőzsdéket.

A biztonság tekintetében a Binance-nél azért akadtak már problémák (2019-ben volt egy jelentősebb hackertámadásuk), azonban a legtöbb esetben a károsult felhasználók kompenzálása megfelelő formában történt meg. (Az ilyen eshetőségre a Binance külön Secure Asset Funddal rendelkezik, melyeket elkülönített hideg tárcákon tárolnak. Ebbe a Binance közleménye szerint jelenleg az összes tranzakciós díj 10%-át helyezik el az olyan extrém esetekre, mint egy hackertámadás.) Az utóbbi években ezen felül több extra biztonsági funkciót is bevezettek (pl. Universal 2nd Factor azonosítás). A felhasználók a két-faktoros azonosítás mellett anti-phishing kódot is be tudnak állítani. Biztonság tekintetében érdemes követni a Binance útmutató és GYIK erre vonatkozó tanácsait.

Alacsony díjak és rengeteg listázott kriptó: ez áll főként a népszerűség hátterében

Összességében a Binance okkal számít az egyik legnépszerűbb kriptotőzsdének. A piaci átlaghoz képest a legtöbb esetben alacsonyabb díjakkal dolgoznak, ráadásul a több mint 200 listázott kriptopénz között a legtöbben valószínűleg meg fogják találni azt a kriptót vagy kereskedési párt, amit keresnek. Ahogy arra ez a Binance útmutató is kitért, az ügyfélszolgálat hagy azért maga után kivetnivalót. A magyar felhasználók emellett hiányolhatják a magyar nyelvű felületet. Azonban összességében a felhasználóbarátabb váltók közé sorolhatjuk az oldalt, amely nagyon széles szolgáltatási palettával rendelkezik (pl. staking, saját bankkártya vagy éppen határidős ügyletek). Kezdőknek és tapasztaltabb kereskedőknek egyaránt ajánlott lehet. Ennek ellenére, ha tényleg csak most fogunk bele a kriptopénzekkel való kereskedésbe, kezdetben a szolgáltatások jelentős része felesleges extrának tűnhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük