Az Uniswap képlettel határozza meg a tokenek árfolyamát

Az Uniswap az Ethereum egyik protokollja. Lehetővé teszi  az ERC20 tokenek cseréjét anélkül, hogy a vevők és az eladók a kereslet-kínálat alapján egymásra találnának. Ezt egy olyan egyenlettel hajtja végre, amely automatikusan beállítja és kiegyenlíti az értéket attól függően, hogy mekkora a kereslet.

A decentralizált tőzsdék megoldják a központosított társaik sok problémáját, ideértve a hackelés kockázatát, a rossz irányítást és az önkényes díjak kivetését is.

A decentralizált tőzsdéknek azonban vannak saját problémáik. Ez elsősorban a likviditás hiánya – ami azt jelenti, hogy hiányzik az a pénzmennyiség a tőzsdéről, ami gyorssá és hatékonyabbá teszi a kereskedelmet, illetve az árfelfedezést. Itt jön képbe az Uniswap. A decentralizált tőzsdék likviditási problémáját azáltal próbálja megoldani, hogy lehetővé teszi tokenek cseréjét anélkül, hogy az adott likviditásteremtő vásárlókra és eladókra támaszkodna. Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, hogyan működik az Uniswap, és hogyan vált az Ethereum egyik legnépszerűbb decentralizált tőzsdéjévé.

Mi az Uniswap?

Az Uniswap az Ethereum protokollja az ERC20 tokenek cseréjére. A legtöbb tőzsdétől eltérően, amik díjakat szednek be, az Uniswap közjóként működik – a közösség részére tokencserét biztosít platformdíjak és közvetítők nélkül. A legtöbb tőzsdével ellentétben, ahol a vásárlókat és az eladókat összehozzák az árak meghatározására és az ügyletek végrehajtására, az Uniswap egy egyszerű matematikai egyenlettel, valamint token poolokkal és ETH-val végzi el ugyanazt a tevékenységet.

Ki találta fel?

Az Uniswapot Hayden Adams készítette, akit az Ethereum alapítója, Vitalik Buterin által közzétett poszt ihletett a protokoll elkészítésére.

Mi olyan különleges benne?

Fő különbség a többi decentralizált tőzsdével szemben, hogy a „Constant Product Market Maker Model” elnevezésű árképzési mechanizmus használja.

Bármely token hozzáadható az Uniswaphoz, ha egyenértékű ETH-val és ERC20 tokennel finanszírozzák. Például, ha a Poop Token nevű altcoint szeretnél cserélni, akkor egy új okosszerződést kell indítanod a Poop Tokennek, és likviditási poolt kell létrehoznod – például – 10 USD értékű Poop Tokennel és 10 USD értékű ETH-val.

Az Uniswap abban különbözik, hogy ahelyett, hogy a Poop Token árát a vevők és az eladók összekötésével határozná meg, egy állandó egyenletet használ: x * y = k.

Az egyenletben az ‘x’ és az ‘y’ jelentik a likviditási poolban rendelkezésre álló ETH és ERC20 tokenek mennyiségét, a ‘k’ pedig állandó érték. Ez az egyenlet az ETH és az ERC20 tokenek, és a kereslet és a kínálat közötti egyensúlyt használja az adott token árának meghatározására. Amikor valaki Poop Tokent vásárol ETH-val, akkor a Poop Token kínálata csökken, miközben az ETH kínálat növekszik – a Poop Token ára emelkedik.

Ennek eredményeként az Uniswapen a tokenek ára csak akkor változhat, ha kereskedés történik. Alapvetően azt csinálja, hogy kiegyensúlyozza a tokenek értékét, és felcseréli őket annak alapján, hogy az emberek mennyit akarnak vásárolni és eladni.

uniswap

Miben különbözik még?

Bármilyen ERC20 token listázható az Uniswapon – nem szükséges engedély hozzá. Mindegyik tokennek megvan a saját okosszerződése és a likviditási poolja – ha még sincs meg, akkor könnyen létrehozható. Amint a tokennek megvan a saját tőzsdei okosszerződése és a likviditási poolja, onnantól bárki kereskedhet vele. Ezzel együtt hozzájárulhat a likviditási poolhoz, miközben 0,3%-os likviditásszolgáltató bevételre tehet szert. A likviditási poolhoz való hozzájáruláshoz azonos értékű ETH-ra és ERC20 tokenre van szükség.

Hogyan generálják az Uniswap tokeneket?

Amikor új ETH / ERC20 tokeneket adnak hozzá egy Uniswap likviditási poolhoz, a hozzájáruló kap egy „pool tokent”, ami szintén egy ERC20 token. A pool tokenek akkor jönnek létre, amikor a pénzeszközök bekerülnek a poolba. ERC20 tokenként a pool tokenek szabadon cserélhetők, mozgathatók és felhasználhatók más dappokban. A pénzeszközök visszaigénylésekor a pool tokeneket elégetik vagy megsemmisítik. Minden egyes pool token a felhasználó részesedését képviseli a pool összes eszközéből és a pool 0,3%-os kereskedési díjából.

Mit csinálhatsz az Uniswappal?

A protokoll az uniswap.exchange webhely kezdőlapján érhető el. Innentől kezdve bárki, aki rendelkezik Ethereum tárcával, mint például MetaMask, cserélhet tokeneket, vagy hozzáadhat tokeneket egy likviditási poolhoz.

A jövő

Mivel az Uniswap az okosszerződések nyílt protokollja, bárki felépíthet egy front-end felhasználói felületet rá. Az InstaDApp lehetővé teszi például, hogy pénzeszközöket adjon az Uniswap poolokhoz anélkül, hogy hozzá kellene férnie a hivatalos felhasználói felülethez. Az olyan új interfészek, mint a DeFiZap, lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy pénzeszközöket adjanak hozzá az Uniswap poolokhoz csak ETH-et felhasználva, ahelyett, hogy ETH-et és másféle tokent is használnia kellene. A felület egyszerű, egy kattintással elérhető megoldásokat kínál a pool tokenek megvásárlásához a bZx token stratégiákkal kombinálva.

Ilyen ütemben haladva várhatóan több integrációt láthatunk az Uniswap egyedi tokencsere-rendszere és az új DeFi termékek között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük