Vizsgálatot indít a Binance amerikai üzletága ellen az Egyesült Államok adóhivatala

Vizsgálatot indított az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és az amerikai adóhivatal a Binance Holdings Ltd., a Binance amerikai üzletágának cége ellen, írja a Bloomberg.

A vizsgálat keretében a hatóságok pénzmosásra és adóelkerülésre utaló nyomokat vizsgálják. A Binance cége a Kajmán-szigeteken van regisztrálva, de fenntart irodát Szingapúrban is.

“Nagyon komolyan vesszük a jogi kötelezettségeinket és együttműködünk a szabályozó és bűnüldöző szervekkel,” nyilatkozta a Binance sajtófelelőse Jessica Jung egy e-mail nyilatkozatban. “Keményen dolgoztunk egy olyan robusztus megfelelési program létrehozásán, amely magában foglalja a pénzmosás elleni elveket és a pénzintézetek által a gyanús tevékenységek felderítésére és kezelésére használt eszközöket.” Jung a frissen bejelentett amerikai vizsgálatot nem kommentálta specifikusan.

A vizsgálatot az amerikai Igazságügyi Minisztérium bankintézeti egységének ügyészei, és az IRS tisztviselői fogják lefolytatni és nem feltétlenül jelenti azt jelen pillanatban, hogy bármiféle visszaélésről lenne szó a Binance amerikai tevékenysége kapcsán.

A vizsgálat nem az első lesz az Egyesült Államokban a Binance ellen. Az amerikai árutőzsdei határidős kereskedési bizottság (CFTC) még márciusban vizsgálta a Binance-ot arra keresve a választ, hogy amerikai állampolgárok részt vettek-e illegális pénzügyi termékek kereskedésében, mint például digitális tokenekhez kapcsolódó származékos termékek vásárlásában, ami az Egyesült Államok állampolgárainak tilos.

Zhao az ügy kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a Binance szigorúan betartja az amerikai szabályokat és blokkolja az USA-ból érkező regisztrálókat mialatt fejlett tranzakciókövető technikát alkalmaz a pénzmosás és illegális tevékenységek kiszűrésére. Még a múlt évben tette hozzá, hogy amennyiben amerikai állampolgárokat találnak a Binance-on, azok számláit azonnal befagyasztják.

Az USA hatóságai nem szívbajosak olyan kriptovaluta cégek ellen menni, amik nem vagy minimális tevékenységet folytatnak a felségterületén. Tett így a New York-i szövetségi ügyészség a Seychelle-szigeteken bejegyzett BitMEX bitcoin derivatív tőzsdével szemben, amit a banktitoktartási törvény megsértésével és USA állampolgárok kiszolgálásával vádol. Emellett a CFTC is vizsgálja a BitMEX-et pénzmosás elleni eljárások figyelmen kívül hagyásával. A három BitMEX vezető idén márciusban feladta magát és szabadon védekezve várják az ügyük tárgyalását, ami 2022 márciusra lett kiírva.

Tagadja a vádakat a Binance

A Bloomberg belső információkra hivatkozva állítja, hogy a CFTC és az IRS azért indít vizsgálatot a Binance ellen, mert a hivatalos USA-vállalat regisztrálása előtt arra biztatta az amerikai ügyfeleit, hogy használjanak VPN szolgáltatókat az IP-címük és földrajzi tartózkodási helyük maszkírozására annak érdekében, hogy kereskedhessenek a tőzsdén.

A Binance képviselője tagadja a vádakat és állítása szerint “mindig is szembe ment a vállalata elveivel.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.