A British Telecom blokklánc szabadalma jóváhagyásra került az Amerikai Szabadalmi Hivatalnál

A legnagyobb angol telekommunikációs cég, a British Telecom blokklánc szabadalma jóváhagyásra került a Amerikai Szabadalmi Hivatalnál.

A British Telecom blokklánc szabadalma

British Telecom megvédené a blokkláncot a támadásoktólA telekommunikáció cég szabadalma egy olyan biztonsági rendszer, amely a blokkláncok elleni támadásokat hivatott majd megakadályozni.

A British Telecommunications Plc még júliusban adott be szabadalmi kérelmet a “A blokklánc támadások kezelése” elnevezéssel az Amerikai Szabadalmi Hivatalhoz. Ezt most február 2-án jóváhagyta a hivatal. A szabadalom leírásában a British Telecom kitér a biztonsági rendszer részleteire, hogy hogyan lehet a tranzakciókat figyelemmel kísérni egy adott blokkláncon azért, hogy időben felismerjék a rosszindulatú támadásokat.

A szabadalmi beadvány tulajdonosa, a British Telecom az Egyesült Királyság legnagyobb internet szolgáltatója. A beadvány egyúttal az első megnyilvánulás a British Telecom részéről, hogy a technológia iránt érdeklődik.

Blokkláncok biztonság kockázata

Bár a szabadalom nem résztelezik melyik blokklánccal kapcsolatosan kísérleteznek, legyen az bitcoin, ethereum vagy saját fejlesztésű blokklánc – közvetlenül hivatkozik a bányászatra. Ez utóbbit úgy definiálják, mint olyan energia intenzív folyamat, melyek során új tranzakciókat adnak hozzá a lánhoz.
A javasolt biztonsági rendszer a British Telecom szerint egy “tranzakció készítő profilt” hozna létre. Ez alapján feltehető, hogy nem nyilvános hálózatról van szó, azaz csak bizonyos résztvevők csatlakozhatnak és adhatnak hozzá újabb tranzakciókat a blokklánchoz.
A beadvány szerint:

“A blokklánc rendszerek felépítésének ellenére a rosszindulatú támadások biztonsági kockázatot jelentenek és a rendszer megbízhatóságát kérdőjelezik meg.”

BT blokklánc szabadalomTovábbi veszélyforrásoknak is ki vannak téve a blokkláncok a British Telecom szerint. Ilyen fenyegetés az 51%-os támadás, mely során egy szervezet tartja ellenőrzése alatt a bányászáshoz szükséges erőforrásokat, ezáltal pedig elméletileg megváltoztathatja a blokkláncon a tranzakciók sorrendjét. A Sybil támadás során egy külső támadó a bányász hálózatot olyan bányászokkal tölti fel, melyeket központilag irányítanak. Vagy előfordulhat, hogy túlterheléses támadás alá vetik a bányászokat. Ekkor rendkívül sok adattal árasztanak el egy bányászt, hogy ne tudja feldolgozni a normális blokklánc tranzakciókat.

A British Telecom nem az első cég amely szabadalmi kérelmet nyújtott be blokklánc technológia témában. Tavaly mi is írtunk például a Mastercard blokklánc beadványáról, de rajtuk kívül számos cég foglalkozik még blokklánc szabadalmak beadásával az utóbbi időben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.