Bíróság előtt a kripto csalók: a Wotoken 1 milliárd dollár értékben lopta meg az áldozatait

PlusToken méreteket öltő csalásról számolt be a kínai média a napokban. A Wotoken ügyben 700 ezer áldozattól csaltak ki több, mint 1 milliárd dollár értékű bitcoint és altcoint.

A helyi hírek szerint május 14-én indult a tárgyalás a Binhai megyei Yangcheng városban 6 elkövető ellen, akik a Wotoken projektben működtek közre. Pontosabban a vádlottak ellen a vád, hogy egy MLM rendszeren keresztül hamis információkat terjesztve építettek hálózatot, elrejtették a jövedelmeket és további bűncselekményeket is egymásra halmoztak.

A kínai hatóságok figyelmébe 2018 augusztusában került a projekt. A vádlottak különböző szerepeket töltöttek be a szervezeten belül. Volt aki a technológiai oldalért felelt, hogy egy olyan rendszert hozzanak létre, melyben a felhasználók a hamis vagyon növekedésüket követhetik nyomon. Mások az offline és online promóciós kampányokon dolgoztak, hogy minél rövidebb idő alatt, minél több tagot tudjanak a hálózatba beszervezni a magas hozam lehetőségek ígéretével.

A platform azonban minden valós üzleti tevékenység nélkül működött, mint ahogy az a piramis játékok esetében már megszokott. Mindössze gyanús marketing üzenetek állították, hogy egy okos tárca segítségével automatikus profitot lehet elérni a befektető beavatkozása nélkül.

PlusToken méretű csalás

A csalás méretét tekintve felveszi a versenyt a korábbi nagy port kavart PlusToken üggyel. Ráadásul a szintén Kínából induló piramis játék kulcsebere a Wotoken ügyben is gyanúsított most.

A jelentés szerint a Wotoken 2018 júliusa és 2019 októbere között szedte és toborozta az áldozatait. Klasszikus MLM rendszerben gyűjtötték a tagokat, ahol az alsóbb szinteken dolgozók által behozott új tagok befizetéseit szétosztották a felsőbb szintek vezetői között – tényleges hozam generálása nélkül, mindig az új befizetésekből fizették a régi (esetleg már panaszkodó) ügyfeleket.

A rendszer egészen lenyűgöző számokat produkált. 501 szintet tudtak létrehozni, összesen 715 249 áldozat bevonásával. 46 ezer bitcoin, 2 millió ether, 292 ezer litecoin, 56 ezer bitcoin cash , 684 ezer EOS és még egy sor másik altcoin szerepelt a csalók számláin, melynek összértéke meghaladja az 1 milliárd dollárt.

A letartoztatottak között vannak már korábbi bűnügyi múlttal rendelkezők, ezért ők még súlyosabb büntetésekre számíthatnak. A bírság mellett 6 hónaptól 11 évig terjedő börtönbüntetést is kioszthatnak a vádlottaknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük