Akcióba lendültek a PlusToken Ponzi szervezői, mixerekkel mossák tisztára a lopott bitcoinokat

A bitcoin (BTC) ára nagyot zuhant az elmúlt napokban. A hirtelen bitcoin árcsökkenés mögött akár a PlusToken Ponzi-rendszer szervezői is állhatnak a koronavírus FUD és olajár krach mellett, a BTC árfolyama a cikk írásakor 7700 dolláron kereskedik.

A Bitcoin blokkláncadatait követők szerint a 2,9 milliárd dolláros Ponzi-rendszer résztvevői ismét megpróbálnak szabadulni bitcoinjaiktól. Az Ergo Twitter fiók, amely folyamatosan nyomon követi a PlusToken tárcák aktivitását, a teljes érintett pénzeszközt körülbelül 13 000 BTC-re, vagyis körülbelül 210 millió dollárra tette jelenlegi piaci áron.

Az Ergo azt írta a Twitteren, hogy a csalók bitcoin mixerek segítségével “mossák tisztára” a bitcoint, majd értékesítik likvid tőzsdéken. Két feeder címet azonosítottak, amelyek egyenlege március 5-ére nullára esett.

“Hónapok óta ezt keresem, de nem találom azt a forgatókönyvet, ahol látható lenne, hogy az érméket legalább nem adják el. Ez valószínűleg nyilvánvaló volt a szeptemberben induló exiteléskor a tőzsdék számára. A számlákat akkor befagyasztották volna”, jegyezte meg a Twitter felhasználó, majd hozzátette, hogy “értékesítések most sokkal lassabban zajlanak, a tavaly augusztusban zajló intenzívebb időszakhoz képest.”

A PlusToken körüli hírek folyamatos negatív nyomásként nehezednek a BTC árfolyamára. Erről lenne szó most is? Emlékezzünk a Mt.Gox vagyonkezelő aktivitására 2018-ban, aki nagy összegben értékesített bitcoint a 2017-es csúcs utáni leszálló ágban

Short megbízásokkal történő piaci manipuláció

Úgy tűnik, hogy a bitcoin áringadozását nagyban befolyásolja a PlusToken tevékenysége. Egy héttel ezelőtt hasonló eset történt, amikor a BTC/USD közel ezer dollárt zuhant 9900 dollárról 9000 dollár alá.

De az is előfordulhat, véli a a Twitteren Kevin Svenson elemző, hogy “eladási megbízásokkal verik át a piacot. Alapvetően egy óriási bálnánk van, amely minden felfelé irányuló mozgás után piacokra önti bitcoinjait.” 

Akárhogy is van, a Bitcoin azt elmúlt 24 órában 9,9%-ot veszített értékéből.