Újabb rekordon a bitcoin adásvétel Venezuelában

Venezuelában december 1-én újabb rekordot döntött a bitcoin adásvétel miután a venezuelai kormány mesterségesen leértékelte az általa kibocsátott nemzeti kriptovalutát, a petrót.

1 hét alatt 1300 (1.5 milliárd forint) bitcoin cserélt gazdát

A Coin Dance friss adatai alapján a december 1-én zárult héten 1284 bitcoin, azaz mintegy 1.5 milliárd forintnyi bitcoin cserélt gazdát Venezuelában a Localbitcoins kereskedési platformon, ahol a vevők és eladók közvetlen tudnak egymástól bitcoint adni és venni.

1 hetes bitcoin adásvétel újabb rekordon Venezuelában. Forrás: Coin Dance

A szintén frissen denominált szuverén bolivárban (VES) számolva az érték 2.35 milliárd VES-t jelent. Az újabb bitcoin kereskedési rekord kiváltója Nicolas Maduro döntése volt, miszerint 40 százalékkal leértékelte a VES-t, ami az első ilyen jelentősebb leértékelés a régi bolivár kivezetése óta. A lépést egy 150%-os minimálbér emelés is megelőzte.

“A karácsony közeledte rendkívül izgalmas periódus és ez a korrekciós intézkedés sok nagycsaládosnak ajándék lehet,” nyilatkozta Maduro televíziós közszereplése során az emeléssel kapcsolatban.

Továbbra is súlyos a helyzet Venezuelában

A bűvészet a számokkal továbbra se nyújt megnyugvást a venezuelaiak millióinak, akik évek óta nyögik a hiperinfláció és a bukott gazdaságpolitika következményeit. Az egyik ilyen bukott gazdaságpolitikai intézkedés, a nemzeti kriptopénz, a Petro bevezetése volt.

Névlegesen a latin-amerikai ország olajvagyonával fedezett kriptovaluta nem sokkal korábban kötelező fizetőeszközzé vált a közszférában, az útlevél kiváltásánál és a bankközi utalásoknál. Maduro a minimálbér megemelésével egy időben emelte a Petro átváltási árfolyamát is. 1 petro = 9000 VES mialatt korábban a hivatalos átváltási árfolyam 3600 VES volt.

Venezuela az elmúlt hetekben-hónapokban szembe megy az általános piaci trenddel és sorra rekord volument produkál. A világ többi pontján, más dél-amerikai országokat, mint Peru és Chile leszámítva, a bitcoin közvetlen adásvételének elmúlt heti performansza átlagosnak mondható és összesen 11 877 bitcoin cserélt gazdát a Localbitcoins adatai szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.