A venezuelai új nemzeti valuta a petróhoz lesz rögzítve

Venezuela lecseréli a nemzeti fizetőeszközét, a bolivárt és az új valutát a sok sebből vérző tokenhez, a petróhoz rögzíti.

Az új bolívar soberano (vagy szuverén bolivár) a következő hónaptól kerül bevezetésre, áll a szerdán kiadott elnöki közleményben.

2 szuverén bolivár

A közlemény kihangsúlyozza, hogy az új szuverén bolivár az olajvagyonhoz rögzített nemzeti tokenhez, a petróhoz lesz rögzítve. A petro tokent még februárban bocsátották ki. Nicolas Maduro venezuelai elnök azt is közölte, hogy három nulla helyett öt nullát vágnak le a régi bolivárból.

A pénzreform célja, hogy az ország megálljt parancsoljon az elszabadult inflációnak ami az évben az egy millió százalékot is elérheti.

A venezuelai hírforrás, a teleSUR alapján, az elnök a következőket mondta:

A gazdasági átállás augusztus 20-án kezdődik a szuverén bolivár kibocsátásával és forgalomba helyezésével, az új monetáris politikánk egy új módszerrel fogja rögzíteni a petrót [az új bolivárhoz].

Az elnök kijelentette, az új fizetőeszköz “radikális módon” meg fogja változtatni az ország pénzügyi helyzetét: “Helyes elképzelésünk van Venezuela gazdasági jövőjéről és mindenek fölött, ezt el is fogjuk érni.”

A petró, tette hozzá az elnök “technológiailag és gazdaságilag konszolidálásra kerül” és “és át fog hatni minden nemzeti és nemzetközi gazdasági aktivitást.”

Annak ellenére, hogy az ellenzék uralta kongresszus illegálisnak nevezte az indulása előtt, a petró egyre jobban áthatja az ország nemzeti pénzügyeit, ahogy az elnök egyre komolyabban törekszik arra, hogy a társadalom széles rétege kezdje el használni.

Februárban arra kérte az ország bankjait, hogy bányásszák és használják a petrót, továbbá számos állami vállalatot többek között arra is utasított, hogy a bevételük egy bizonyos százalékát petro tokenre váltsák.

Maduro eredetileg azt nyilatkozta, hogy körülbelül 100 millió tokent bocsátanak ki (6 milliárd dollár értékben), hogy kivédjék az Egyesült Államok márciusban hozott pénzügyi szankcióit. Donald Trump a kibocsátás után egy elnöki rendeletben a petró tokent is szankcionálta.

Közben a hagyományos kriptopénzek is egyre nagyobb teret nyernek Venezuelában. A DASH egy e heti beszámolója alapján, a kriptopénz a legnagyobb elfogadottsággal rendelkező coin az országban – a bitcoint és az ethert is megelőzve -, közel 10 000 felhasználóval és 541 elfogadóhellyel.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük