10%-os bitcoin adót vezetett be Románia

Módosult a román adótörvény a napokban. A törvénymódosítás jogalapot biztosít a bitcoin és altcoin kereskedelemnek és az ilyen tevékenységekből származó nyereség mostantól adóköteles. A frissítés 10%-os nyereségadóval ‘figyelmezteti’ a kereskedőket állampolgári adókötelezettségeikre. Az adójogi besorolása is változott a kriptovalutáknak és a hozzájuk kapcsolódó tevékenységeknek. A román adóhatóság mostantól “egyéb forrásból származó jövedelemként” kezeli.

A hírt először a pénzügyi híroldal, a Ziarul Financiar jelentette, ami Adrian Benta helyi adóügyi tanácsadóra hivatkozott:

“Mostantól a bitcoinból származó jövedelem adóköteles és fel kell tüntetni az éves jövedelemkimutatásban. Csakis a nyereséget adóztatja.”

A 200 román lej alatti tranzakciók nyereségét (kb. 13 300 HUF) nem adóztatják, de a befektetők kötelesek minden az egy év alatt 600 lejt (40 000 HUF) meghaladó kereskedelmi aktivitást bejelenteni, és ha nyereséget realizálnak, a 10% adót megfizetni.

Benta szerint az új bitcoin adó tisztességes:

“Ezelőtt egy sokkal bonyolultabb törvény volt érvényben, ahol a kereskedőnek mint szabadúszó kellett regisztrálnia a hatóságoknál akkor, ha több alkalommal is kereskedett egy évben. Mától mint kivételes egyéb forrásokból származó jövedelem kezeli.”

Az még nem eldöntött, hogy a román adóhatóság hogyan fogja érvényesíteni az önkéntes adóbevalláson alapuló új adótörvényt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük