Kriptobarát adóztatás több ország célja is

A kormányok nagy része nem tud ellenállni annak, hogy extra bevételekhez jusson a kriptopénzek megadóztatása nyomán, azonban vannak olyan országok, amelyek egy óvatosabb és főként, kriptobarát adóztatás mellett tették le voksukat.

Bányászszerződések 25%-al olcsóbban a HashFlare oldalán! Kuponkód: HF18TOTHEMOON

Kriptobarát adóztatás – körkép

Németországban egy hónappal ezelőtt a Szövetségi Pénzügyminisztérium közleményt adott ki, amely a bitcoint pénznemként tekinti, eszerint nem kell adót fizetni az euróval történő váltása során. Azonban ha bitcoinnal vásárolunk, áfát kell fizetni utána, ugyanúgy mint a fiat pénzek esetében is. Nem kell adózni a hosszú távú kriptopénzes befektetések után, tehát ha egy kereskedő az adott bitcoint a vétel után több mint egy évvel értékesíti, akkor a nyereség adómentes. Ugyanez vonatkozik az éves bevételre, amennyiben az kevesebb mint 600 euró.

Szlovéniában az egyéni befektetők kriptopénzes kereskedése nem adóztatható és a szlovén állampolgárok ezenkívül nem is kötelesek ezt bejelenteni a jövedelemadó-bevallásukban. Azok a magánszemélyek azonban, akik jövedelmüket kriptopénzekben kapják, rendszeres jövedelemadót kell fizetniük utána, ami egy progresszív skála alapján történik: a minimum érték 16%, amely 8 ezer euró alatti összegekre érvényes, a maximum pedig 50%, amelynek felső határa a 70 ezer eurót meghaladó bevétel.

Dánia adóhatósága szerint a fintech vállalatoknak ugyanúgy kell adót fizetniük, mint bármely más vállalkozásnak. Másfelől azonban az egyéni befektetők nem adóznak a kriptopénzzel való kereskedés után.

Fehéroroszország egy rendkívül barátságos környezetet teremtett a kripto befektetőknek, mind a vállalati, mind a privát szférában. Idén márciusban legalizálták az olyan tevékenységeket, mint a bányászat és a kriptopénzes kereskedés. Az elnöki rendelet alapján 5 éven keresztül adómentességet élveznek a kriptopénzes nyereségek és jövedelmek.

kriptobarat-adoztatas

A kriptopénzes kereskedésekből származó bevételek továbbra is adómentesek Dél-Koreában. A pénzügyminisztérium és a szöuli adóhatóság azonban olyan jogszabályokon dolgozik, amely várhatóan megváltoztatja a jelenleg helyzetet. A hatóságok az év első felében tervezik egy új adózási szabályozás bevezetését.

Szingapúrban a bitcoin vásárlásával adót is megtakaríthatunk, mert a virtuális pénzek nem tekinthetőek se árucikknek, se pénznemnek. Mivel nincs erre külön szabályozás, a magánszemélyek nyeresége nem adóztatható, azonban kriptokereskedelemmel foglalkozó cégeknek adót kell fizetniük a profitjaik után.

Emőke szorgalmas hodlizó. Minden nap összehodlizik pár ingyen szatosit a Freebitco.in oldalon. Emőke ma már Lambóval jár a közértbe 🏎️.

Számos joghatóság még nem frissítette adótörvényeit a kriptopénzeket illetően, a meglévőek pedig rendkívül változatos palettával rendelkeznek az olyan országokban is, amely pedig egy közös gazdasági tér részét képezik. Az EU tagországaiban például az adókulcsok 0%-50% közöttiek. Az Eurázsiai Gazdasági Unió egy másik ilyen példa, a fentebb említett Fehéroroszország adómentességet biztosít, Oroszország ezzel szemben 13%-ot gyűjt be a kripto jövedelmekből és 24%-ot a céges nyereségekből.

A helyzet az Államokban is bonyolult. Wyoming elfogadott egy olyan törtvényjavaslatot, amely mentesíti a kriptopénzeket az ingatlanadóztatás alól. Két másik állam legalizálni szeretné a bitcoint, mint fizetési eszközt és ezzel együtt adózás alá vonná. Arizona megígérte, hogy ők lesznek az első olyan amerikai állam, amely az adót kriptopénzekben is elfogadja és Georgia is hasonló lépést tervez.

Borítókép forrása: CoinDaily

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük