A ‘Bitcoin álom’ legnagyobb kihívása

Willy Woo népszerű kriptoelemző és influenszer kétségbe vonja az intézményi befektetők többség által elkönyvelt pozitív hatását a Bitcoin ármozgásra.

A bitcoin álom vége?

Willy Woo egy a kriptobefektetőket régóta foglalkoztató kardinális kérdésre próbált választ találni friss tweetözönében.

Willy Woo: ‘Miért kereskedik az arany mint egy shitcoin, már 100 éve, sem mint 100 hét helyett?

Szerinte az arany azért mutat shitcoin szerű kereskedési mintát, mert a korlátozott kínálat koncentráltan néhány intézményi és állami szereplő kezében halmozódik.

Az arany kereskedési mintája akár hosszú távon ráhúzható lehetne a Bitcoinra is, bár tény, a BTC kínálat egyelőre változatos aktorok kezében összpontosul: spekulánsok, intézményiek és bálnák, bányászok, hodlerek, nagymamák, alkalmi befektetők. Emellett az emissziós (bányászati kínálat) görbéjét nem befolyásolja annyi külső tényező, mint az aranybányászatét, hiszen a gazdaságos termeléshez a Bitcoin esetében egyelőre elegendő az olcsó áram és a hatékony hardver mialatt az aranykínálatot rengeteg olyan elsőre inszignifikáns tényező befolyásolhatja, mint a politikai klíma, a kinyeréshez használt kemikáliák világpiaci ára, munkaerőköltségek. Willy Woo szerint azonban, ha a Bitcoin kínálat elkezd minél kevesebb szereplő kezében összpontosulni, akkor az könnyen a ‘Bitcoin álom’ végét jelentheti, akik mint új bankárok/központi bankok fognak funkcionálni ugyanaz az exkluzív pénzügyi rendszert felhúzva, mint a jelenleg uralkodó. A körítés más lesz ugyan (világpénz), de a mögöttes narratíva semmiben sem fog különbözni a jelenlegitől.

A témával komolyabban foglalkozó közgazdászok és kriptoszakértők szerint ez egy olyan probléma, mely egyrészt redukálni fogja a bitcoin árfolyam volatilitását stabilitást hozva a piacokra és felértékeli a bitcoin, mint fizetőeszköz szerepét.

A spekulánsok és nagybefektetők jelentős része elsősorban azért vesz részt a bitcoin kereskedésben, mert óriási volatilitást mutat a hagyományos pénzpiacokkal, mint kötvény- de még a részvénypiacokkal szemben is. Ha az ármozgása elkezdene az aranyra hasonlítani, akkor a spekulánsok könnyen új instrumentumok után nézhetnek vagy egyszerűen maguk is hodl stratégiára váltanának.

Tegyük fel, egy csoda folytán, befagy a bitcoin árfolyama 5 évre. Milyen következményekkel számolhatnánk?

  • Egyrészt a bányászoknak kell igyekezniük, mert 5 év alatt kettő darab felezést kell átélniük, ami vagy kapitulációra kényszerítené őket, vagy pedig folyamatos innovációra, hatékonyságnövelésre és a lehető legolcsóbb áramforrások kiaknázására (zöld energia).
  • Üdvös lenne a bitcoinra alapból fizetőeszközként tekintő kriptovállalkozásokra, akiknek nem kellene az óriási volatilitással megküzdeniük és kiszámíthatóbb, egyben virágzóbb környezetet biztosítana az üzletfejlesztésre.
  • Az értékőrző aspektus visszaszorulhat, hisz az árfolyam a fiatokhoz képest, maximum a dollár, euró stb. oldalon tapasztalható infláció következtében emelkedhetne.
  • Megtisztulna a piac az átverésektől, csalóktól és sarlatánoktól, hiszen ami stabil és konstans (egy időre) az nem fog ugyanakkora hype-ot kiváltani a potenciális befektetőkből, mint egy fel-le ugráló instrumentum.
  • A kriptotőzsdék csődbe mennének, vagy bitcoin bankokká alakulnának, ahogy az online tárcák is, hogy túléljenek.
  • A bitcoin fundamentális értékkínálata nem változna: globális automatizált internetpénz határok és cenzúrák nélkül, bár a rendszer szereplői nagyobb affinitást tanúsítanának az ösztönző-motiváló mechanizmus átverésére (pl. 51% támadás), hiszen egy tetszhalott árfolyam komolyan beszűkítené a növekedési potenciáljukat, ha nincs meg bennük a kellő innovációs kapacitás.
  • Megindulna a bitcoin kínálat koncentrációja a nagyvállalati és alkalmanként állami aktorok irányába.

A csipetnyi levezetés minden komolyabb elemzést és meditációt nélkülöz, és mindenki kezelje úgy ahogy: firka.

Ha az Olvasók között van aki, komolyabban elgondolkodott egy ár-jégkorszakon, az bátran ossza meg a véleményét, hisz egy a 10. évében totyogó technológia/ideológia/érték…’fene se tudja hova helyezzük’ esetében nincs rossz válasz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük