Bitcoin Amszterdam 2022: ahol a sörcsapból is bitcoin folyik

Az elmúlt héten a hidakkal és csatornákkal szabdalt Amszterdam városába látogattunk, ahol megrendezésre került az évtized egyik legnagyobb Bitcoin konferenciája, a Bitcoin Amszterdam 2022. A tulipánszezon helyett most bitcoinerek nyüzsgése üdvözölt bennünket, és mi mondjuk: még soha nem volt részünk egy ilyen közösségi élményben.

Ki gondolná, hogy ha több ezer ember a világ minden részéről összegyűlik – akik, hacsak egy korábbi konferencián nem futottak már össze, még sosem látták egymást – egy ilyen családi atmoszférát tud kreálni?! Bitcoin maximalistáktól kezdve fogorvosokon át sportolókig és színészekig, tényleg minden területről érkeztek emberek. Ez is bizonyítja, hogy különbözzünk a magánéletünkben akármennyire is, a narancssárga B betű, ami nem csak pólónkra van varrva, de szívünkre is, összetart bennünket.

Hogyan zajlott a konferencia? Élménybeszámoló első kézből

Egy nappal a konferencia előtt megérkeztünk Amszterdamba, ahol az esemény helyszínéül szolgáló Westerpark-nál a szervezők már az utolsó simításokat végezték. Te jó ég! Szavakba nem önthető, milyen fantasztikus érzés volt látni, hogy a park teljes területe narancssárga színben pompázott, és mindenhol a konferencia zászlója lobogott. Már akkor érezhető volt, hogy nem amatőr eseménnyel van dolgunk, és bár látszott a szervezőkön némi izgulás, mégis el tudtunk csípni egy-egy mosolyt és néhány egymáshoz intett bátorító szót.

Első nap

Kifejezetten jól indult a napunk, a konferenciára ugyanis időben megérkeztünk, így elkerültük a hosszas sorban állást. A karszalag átvételekor kaptunk egy Lightning alapú NFC kártyát, amelyet később az esemény helyszínén bitcoinnal történő fizetésre használhattunk. No és igen, grátiszban egy sörnyitó is ütötte markunkat – nos, a szervezők pontosan tisztában voltak azzal, hogy egy ilyen esemény után mindenki sörhassal tér haza.

A konferencia helyszínén kávéval, üdítőkkel és mindenféle finomsággal vártak bennünket, a média roomban pedig találkozhattunk “sorstársainkkal”, és interjút készíthettünk az előadókkal. Még az is előfordulhat, hogy találkoztunk és beszélgettünk valakivel, aki kishazánkból származik és munkásságában a web 3.0 felé vette az irányt – légy résen, hamarosan megosztjuk a fiatal magyar srác történetét.

Fél 10 táján a Main Stage-en egy Intro Show-val köszöntöttek bennünket, amelyben összefoglalták Amszterdam és a Bitcoin kapcsolatát. A konferenciát szervező Bitcoin Magazine nyitóbeszéde után megkezdődtek az előadások, amelyek a kezdetben főleg a Lightning Network előnyeire koncentráltak. Kifejezetten tetszett, hogy a színpad sokkal inkább egy nappalira emlékeztetett bennünket, ahol a vendégek egy fotelben elhelyezkedve beszélgettek egymással. Már akkor érezhető volt, hogy ez nem a formális tárgyalások helyszíne, és most meg is ragadnánk az alkalmat, hogy személyes kedvencünk, Greg Foss, a Validus Power ügyvezető igazgatójának monológjára is kitérjünk:

„Ha szeretsz valakit, ösztönözd arra, hogy vegyen bitcoint” – hangzott el, amelyet hatalmas tapsvihar üdvözölt.

Nem sokkal ezután Adam Back, a Blockstream vezérigazgatója is megérkezett a nappalinkba, és a maga lazaságával köszöntötte a népet. Szerencsénkre előadása után őt is el tudtuk kapni egy képre, majd meginvitáltuk podcastunkba, amit köszöni szépen szívesen fogadott.

A Main Stage mellett egyébként több helyszínen is magunkba szívhattuk a bitcoinisták eszmecseréjét, az expón pedig rengeteg szponzor, kiállító és kriptovalutában jártas vállalat várt. A standok képviselői között úgy éreztük magunkat, mintha legrégebbi barátainkkal társalogtunk volna, mindenki rendkívül nyitott volt, és kifejezetten érdeklődően fordult felénk, amikor megemlítettük, hogy Magyarországról érkeztünk. Julian Assange feleségének előadása előtt (ami minden kétségkívül megfagyasztotta a levegőt) lehetőségünk adódott a WikiLeaks alapítóját képviselő szervezettel is beszélgetnünk. A falak a bitcoin művészek szívmelengető alkotásainak adtak otthont, amelyekre egyébként a konferencia során licitálni is lehetett.

Az este a bitcoin bálnák Whale Party eseményével zárult, mi viszont egy romkocsma felé vettük az irányt, ahol a Lightning Network gyorsaságának köszönhetően bitcoinnal is tudtunk fizetni. Akiket még napközben színpadon láttunk, azokkal este már együtt söröztünk, és közösen koccintottunk a bitcoinista lét örömeire. Nem mondjuk, hogy nem húzódott el sokáig az éjszaka… De még előttünk volt két nap, ami tartogatott némi meglepetést számunkra.

Második nap

A csütörtöki nap a bank és a bitcoin közötti különbségekről szólt, de szó esett a dollárról és az euróról is, az előadók tehát többségiben a makrogazdasági környezetre fókuszáltak. De helyet kapott a bitcoin mögött álló blokklánc technológia, a DeFi, illetve a Proof of Work konszenzus mechanizmus is. Aznap egyébként készült egy nyereményjátékról szóló TikTok videónk, amelyet ide kattintva tudsz megnézni.

A délutáni órákban a konferencia szponzorainak köszönhetően a bitcoinistákkal egy hajókázásra indultunk, amely keretében lehetőségünk nyílt megismerkedni a Bitcoin Magazine társalapítójával is! Hihetetlen, hogy másfél óra milyen gyorsan el tud szárnyalni, amikor egy jó közösségben van az ember!

Bitcoin Amszterdam 2022

Tartalmas napunk volt, a konferencia után ugyanis egy kifejezetten médiásoknak szervezett találkozóra vettünk az irányt, ahol többek között a Bitcoin Magazine és a CoinMarketCap csapatával találkozhattunk, és oszthattuk meg egymással tapasztalatainkat. Az este hátralévő részében ismételten törzshelyünkre, a romkocsmába vonultunk vissza, ahol az előző napi tömeghez képest még több bitcoinista várt bennünket.

Harmadik nap

A konferencia utolsó, pénteki napja volt talán a “legszabadabb”. Ez a nap már sokkal inkább arról szólt, hogy bulizzunk egy nagyot az újonnan megismert barátainkkal, és természetesen arról, hogy bővítsük ezt a kört. A színpadokon lévő foteleket DJ-pult váltotta fel, a fények jóval intenzívebben villogtak, és délután 3 órakor kezdetét vette a Sound Money Fest. Ekkor két táncmozdulat között a szervezők jellegzetes holland rágcsálnivalókkal kínálták a résztvevőket. Mindenki, aki 5 óra előtt érkezett a bulira, kapott egy Bingo kártyát, amivel, ha szerencsés volt, többek között egy 15 ezer dollár értékű Whale Pass tulajdonosává is válhatott, amit a legközelebbi, már jól ismert, Bitcoin Miami konferencián használhat majd fel. Hat óra körül a bitcoinisták ráhangolódtak az estére, a DJ-k már nyomták a sódert, és a tánctér a bulizni vágyók ricsajától zengett.

Mindenki kapott egy álarcot, ami emlékeztetett bennünket arra, hogy mindannyian Satoshi Nakamotok vagyunk, a hangulat fokozása érdekében pedig konfettiként hullottak ránk a bitcoin logóval ellátott bankjegyek (szó szerint bitcoin eső hullott). Fél 10 körül megérkezett az este sztárja, Endor. Amint megszólalt a Pump It Up című zeneszám, szinte kivétel nélkül mindenki a tánctérre sietett, hogy közösen pumpáljuk fel az árfolyamot (no, ezt már ne értsd szó szerint).

Úgy éreztük magunkat, mintha tényleg Miami egyik legfelkapottabb fesztiválján lennénk. Talán senkinek nem okozunk meglepetést azzal sem, ha azt mondjuk, hogy bizony 1 óra után, amikor a Westerpark fényei lekapcsolódtak, a bitcoinistákkal együtt folytattuk utunkat… A többi pedig már történelem. 🙂

A narancssárga már nem csak a királyi családé

A hollandok javára külön megjegyeznénk, hogy ha egy buszon elkezdett beszélgetésben – akár egy idősebb hölggyel, akár fiatalabbakkal – megemlítettük, hogy egy Bitcoin konferencia hozott minket Amszteramba, mosolyogva bólogattak, és vallották be, hogy bizony ők is birtokolnak valamennyi BTC-t. Itt egyrészt a bitcoin iránti szenvedélyük melengette meg szívünket, másrészt pedig a mosoly, a segítőkészség, amely az ottani emberekben lakozik.

Nagyszerű érzés volt megtapasztalni, hogy a narancssárga szín immár nem csak a királyi családot jutattja a helyiek eszébe, hanem a Bitcoin szellemiségét és a decentralizált világot is. A Bitcoin konferenciák határozottan azon események közé tartoznak, ahová az embernek legalább egyszer az életbe el kell látogatnia, és megtapasztalnia az igazi Bitcoin életérzést. Nem csak BTC felirattal ellátott pólókat, táskákat, sapkákat és matricákat hoztunk haza magunkkal, hanem a késztetést is arra, hogy Magyarországon is hasonló eseményeket szervezzünk. Mert bizony becsomagoltuk és bőröndükbe tettük a BTC világát, és készen állunk arra, hogy a közeljövőben itthon, magyar közegben bontsuk ki azt.

A konferenciáról készült aftermovie-nkat hamarosan a közösségi média felületeinken is meg tudod tekinteni: