Hamarosan elérhetővé válhatnak az offline Lightning Network tranzakciók

A bitcoin egyik népszerű Lightning Network implementációjaként számon tartott Éclair egy új ötlettel állt elő az offline fizetések lehetővé tételéhez. Az újítás elérhetővé tenné a tranzakciót akkor is, ha egy node offline állapotban van, például egy Lightning node egy kikapcsolt telefonon.

Jelenleg a legtöbb felhasználó egy harmadik fél letétkezelési szolgáltatását veszi igénybe az offline node-okba történő kifizetések letétbe helyezéséhez. Az Éclair javaslata az, hogy csökkenteni tudják a harmadik féltől való függőséget  a pénzek tárolásánál, amíg a node online állapotba nem kerül.

Az Éclair egy úgynevezett trambulin relay megoldást javasolt. Ennek segítségével átmenetileg vissza tudják tartani a pénzeszközöket, amíg egy node vissza nem állítja az internetkapcsolatát. Egy ilyen node lehet például egy alvó üzemmódban lévő készülék, vagy bármilyen Lightning csomópont, amelynek kifogásolható az internetkapcsolata.

Más fejlesztők, mint Matt Corallo szerint a pontidővel zárolt szerződések (Point Time Locked Contracts) jobb megoldásnak tűnnek az offline Ligntning tranzakciók végrehajtásához. Ez a módszer a feltételes fizetések biztosítására azt javasolja, hogy egy nyilvános kulccsal zárják le azokat, majd a megfelelő aláírással oldják fel, amint a node újra internetkapcsolatot kap. A fejlesztők szerint ez a megoldás a fizetéseket privátabbá teszi, emellett kevesebb blokkterületet foglalnak el, mint egy korábbi hash-alapú javaslat, a HTLC-k.

Az Éclair ezzel szemben egy harmadik félt kér meg a pénzeszközök késleltetése érdekében, ameddig az offline node helyre nem állítja internetkapcsolatát. A fejlesztők az aszinkron fizetések részleges implementációjaként nevezik, amely a végleges megvalósításnak az első lépcsőfoka.

Az aszinkron fizetések előnye

Az aszinkron fizetések ötlete a Lightning Network hálózatán még a Bitcoin Core fejlesztője, Matt Corallo által merült fel. Felismerte az emberek azon igényét, hogy telefonos fizetéseket tudjanak fogadni, vagy csupán adott helyzetben borravalót adni anélkül, hogy folyamatosan internetkapcsolatban lennének.

Az Éclair mostani tesztjei révén képes volt átmenetileg pénzeszközöket visszatartani, amíg a node online állapotba nem került. Azonban a kísérletezések még kezdetlegesek, de jó úton haladnak a cél elérése felé. Akár a trambulin relay-k, a pontidővel zárolt szerződések által, vagy más módon, de az aszinkron fizetések előbb-utóbb elérhetővé fognak válni a Ligntning hálózatán.