Bitcoin és arany árfolyam: mi az összefüggés?

A bitcoint gyakran nevezik „digitális aranynak”, de vajon milyen valódi összefüggés található a bitcoin és arany árfolyam mozgása között?

BitBay - keress könnyen kriptovalutákat a BitBay referral programjával - akár 80% visszatérítés!

Iparági szakértők már régóta boncolgatják a bitcoin és arany kapcsolatát, hiszen a média előszeretettel hívja a bitcoint az új menedékvalutának.

Azonban amíg néhány elemző gyakran hangoztatja ezt a vélt kapcsolatot, a kriptovaluta közösség kereskedői nem értenek egyet vele. Ennek bizonyítására többen adatgyűjtésbe kezdtek, hogy megcáfolják az eddigi vélekedéseket.

Az árfolyammozgások azt mutatják, hogy a bitcoin és arany árfolyama makrogazdasági válságok esetén erősen korrelál, azonban amint a piaci viszonyok visszatérnek a normális kerékvágásba, úgy a két árfolyam közötti kapcsolat is megszűnik.

Tim Enneking, a kriptovaluta befektető EAM elnöke a következőt nyilatkozta:

„A geopolitikai tényezők kizárásával, amik mindennek az árát hasonlóan csökkentik vagy növelik, azt látjuk, hogy szinte minimális a korreláció az árfolyamok között.”

A piaci szereplők közül sokan reménykednek a korreláció létezésében. Azonban a fentihez hasonló ellentétes vélemények hidegzuhanyként hathatnak és komoly változást eredményezhetnek a két valuta kapcsolatának megítélésében.

A bitcoin és arany árfolyam vizsgálata

Az árfolyamok heti és havi vizsgálata az elmúlt évek adatai alapján azt mutatta, hogy statisztikailag nincs számottevő kapcsolat a két árfolyam között.

A kapcsolat hiányára az elemzők többféle magyarázatot adnak. Ezek közül a leggyakoribbak a piaci méretek valamint a két valuta piaci dinamikája közötti különbség.

Mivel az arany piaca jelentősen nagyobb, mint a bitcoiné, így az árfolyammozgások előidézése jóval könnyebb a bitcoin esetén. A bitcoin piaca egyelőre korai szakaszban van az aranyhoz képest, ez pedig másféle piaci mozgásokat eredményez az éretlen bitcoin piacon.

A bitcoin növekvő elfogadottsága

Habár az arany piaca jelenleg a bitcoin többszöröse, a közelmúlt trendjei mégis a bitcoin térnyerését mutatják.

CRYPTO.COM💳 – Használd a linkünket regisztráláskor és 50💲 jóváírásban részesülsz.

A bitcoin tranzakciók értéke folyamatosan növekszik, és a felhasználók egyre nyitottabbak a digitális valuták felé. Ha például egy nagyobb intézmény bejelenti a bitcoin elfogadását, az az árfolyamra is jelentős pozitív hatással lesz, azonban az arany árfolyama változatlan marad.

Elemzők szerint a bitcoin árfolyama a jövőbeli technológiai fejlesztésekre is pozitívan fog reagálni, mint például a tranzakciós blokkok nagyságának megoldása.

Így egyelőre az idő kérdése marad, hogy a bitcoin valaha eléri-e a digitális menedékvaluta szerepét.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.