Esik a bitcoin ára Рokok és következmények

M√°rcius 8-√°n a bitcoin √°ra 9 ezer doll√°r al√° cs√∂kkent, 48 √≥r√°val a 11 ezer doll√°ros hat√°r el√©r√©se ut√°n, a¬†mai nappal pedig folytat√≥dik a bitcoin √°res√©s √©s jelenleg 9 ezer doll√°r k√∂r√ľl tany√°zik.

Az elemzŇĎk h√°rom fŇĎ t√©nyezŇĎt eml√≠tenek meg a bitcoin √°res√©s kapcs√°n: Mt. Gox elad√°s, a SEC bejelent√©se, tŇĎzsdei b√≠rs√°gok.

A v√©get nem √©rŇĎ Mt. Gox √ľgy

Hivatalos dokumentumok szerint az Mt. Gox megb√≠zottja, aki kor√°bban a becsŇĎd√∂lt tŇĎzsde vagyonkezelŇĎje volt, √∂sszesen 404 milli√≥ doll√°r √©rt√©kŇĪ bitcoint √©s bitcoin casht adott el az elm√ļlt h√≥napokban. Az elad√°s a megb√≠zott √°ltal meghat√°rozott √°ron zajlott, ami l√©nyegesen alacsonyabb, mint a kriptop√©nzek jelenlegi √©rt√©ke. Nobuaki Kobayashi √ľgyv√©d, akit toki√≥i b√°ln√°nak is bec√©znek, t√∂bb mint 35 ezer bitcoint √©s 34 ezer bitcoin casht adott el az√©rt, hogy kifizesse a hitelezŇĎket. Az √°tutal√°sok decemberben kezdŇĎdtek √©s febru√°rban √©rtek v√©get.

“A b√≠r√≥s√°ggal folytatott konzult√°ci√≥ eredm√©nyek√©nt sz√ľks√©gesnek √©s √©sszerŇĪnek tartottam egy bizonyos sz√°m√ļ BTC √©s BCC √©rt√©kes√≠t√©s√©t, valamint bizonyos mennyis√©gŇĪ p√©nzt biztos√≠tani az eloszt√°sok forr√°s√°nak, √≠gy eladtam a BTC √©s BCC fent eml√≠tett m√©rt√©k√©t. Arra t√∂rekedtem, hogy a BTC √©s BCC coinokat a lehetŇĎ legmagasabb √°ron √©rt√©kes√≠tsem a BTC √©s BCC jelenlegi piaci √°r√°nak f√©ny√©ben. Terveim szerint konzult√°lni fogok a b√≠r√≥s√°ggal √©s d√∂nt√©st hozni a BTC √©s BCC tov√°bbi elad√°s√°r√≥l”, √°ll a dokumentumban.

A k√∂vetkezŇĎ n√©h√°ny h√≥napban a vagyonkezelŇĎ sz√°nd√©ka, hogy likvid√°lja a fennmarad√≥ bitcoin √©s bitcoin cash kintl√©vŇĎs√©geket, amelyek jelenleg √©rt√©ke 1.7 milli√°rd (bitcoin) √©s 197 milli√≥ doll√°r (bitcoin cash).

Val√≥sz√≠nŇĪs√≠thetŇĎ, hogy a bitcoinok tervezett elad√°s√°nak h√≠re domin√≥-hat√°st v√°ltott ki a kriptotŇĎzsd√©ken, ami a bitcoin √©s m√°s kriptop√©nzek √°r√°nak cs√∂kken√©s√©hez vezetett.

Az Mt. Gox volt a vil√°g legnagyobb bitcoin tŇĎzsd√©je, 2014-ben azonban csŇĎd√∂t jelentettek be, miut√°n hackerek elloptak 650 ezer bitcoint. A t√°mad√°s ut√°n csŇĎdv√©delemre ker√ľlt sor, melynek sor√°n a megmaradt p√©nzeszk√∂z√∂k let√©tbe ker√ľltek, a gyan√ļ pedig az Mt. Gox vez√©rigazgat√≥j√°ra terelŇĎd√∂tt.

A nyomoz√°s az √ľgyben az√≥ta is tart, a k√°rosultak az√≥ta sem l√°ttak semmit ellopott bitcoinjaikb√≥l.

Forr√°s: Exame

Szigorodnak a tokennel való kereskedés szabályai

A h√©ten az amerikai √Črt√©kpap√≠r √©s TŇĎzsdebizotts√°g (SEC) bejelentette, hogy azok a kriptotŇĎzsd√©k amelyek tokeneket jegyeztek be vagy fognak bejegyezni, a j√∂vŇĎben k√∂telezŇĎen regisztr√°lniuk kell a bizotts√°gn√°l. A SEC amiatt agg√≥dik, hogy t√∂bb olyan online keresked√©si platform SEC regisztr√°ltk√©nt p√≥zol a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ befektetŇĎk elŇĎtt, amik azonban nem bejegyzettek.

A piac √°rzuhan√°ssal reag√°lt a h√≠rre, ez azonban v√©lhetŇĎen r√∂vid √©letŇĪ lesz, mivel a legt√∂bb kriptotŇĎzsde m√°r bejegyzett √©s szab√°lyozott mind a sz√∂vets√©gi, mind az √°llami korm√°nyzati szervekn√©l.

TŇĎzsd√©ket b√≠rs√°golnak Jap√°nban

A jap√°n korm√°ny nemr√©giben 4 kriptotŇĎzsd√©t b√≠rs√°golt meg, kettŇĎnek pedig visszavonta mŇĪkŇĎd√©si enged√©ly√©t. Az okok k√∂z√∂tt az szerepel, hogy nem biztons√°gosak, valamint nem felelnek meg a p√©nzmos√°s ellenes (AML) valamint az √°tl√°that√≥s√°g (KYC) szab√°lyainak.

Tekintve, hogy Jap√°n a glob√°lis bitcoin kereskedelem¬†legnagyobb volumenŇĪ orsz√°ga, elemzŇĎk szerint a kisebb tŇĎzsd√©k elleni l√©p√©sek is befoly√°solj√°k a glob√°lis kriptop√©nz piacot.

Forr√°s: Bloomberg

Borítókép forrása: Pixabay

Szici

"Let’s try to secure everything" - Nick Szabo

Vélemény, hozzászólás?

Az email c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©.