Esik a bitcoin ára – okok és következmények

Március 8-án a bitcoin ára 9 ezer dollár alá csökkent, 48 órával a 11 ezer dolláros határ elérése után, a mai nappal pedig folytatódik a bitcoin áresés és jelenleg 9 ezer dollár körül tanyázik.

Az elemzők három fő tényezőt említenek meg a bitcoin áresés kapcsán: Mt. Gox eladás, a SEC bejelentése, tőzsdei bírságok.

A véget nem érő Mt. Gox ügy

Hivatalos dokumentumok szerint az Mt. Gox megbízottja, aki korábban a becsődölt tőzsde vagyonkezelője volt, összesen 404 millió dollár értékű bitcoint és bitcoin casht adott el az elmúlt hónapokban. Az eladás a megbízott által meghatározott áron zajlott, ami lényegesen alacsonyabb, mint a kriptopénzek jelenlegi értéke. Nobuaki Kobayashi ügyvéd, akit tokiói bálnának is becéznek, több mint 35 ezer bitcoint és 34 ezer bitcoin casht adott el azért, hogy kifizesse a hitelezőket. Az átutalások decemberben kezdődtek és februárban értek véget.

“A bírósággal folytatott konzultáció eredményeként szükségesnek és ésszerűnek tartottam egy bizonyos számú BTC és BCC értékesítését, valamint bizonyos mennyiségű pénzt biztosítani az elosztások forrásának, így eladtam a BTC és BCC fent említett mértékét. Arra törekedtem, hogy a BTC és BCC coinokat a lehető legmagasabb áron értékesítsem a BTC és BCC jelenlegi piaci árának fényében. Terveim szerint konzultálni fogok a bírósággal és döntést hozni a BTC és BCC további eladásáról”, áll a dokumentumban.

A következő néhány hónapban a vagyonkezelő szándéka, hogy likvidálja a fennmaradó bitcoin és bitcoin cash kintlévőségeket, amelyek jelenleg értéke 1.7 milliárd (bitcoin) és 197 millió dollár (bitcoin cash).

Valószínűsíthető, hogy a bitcoinok tervezett eladásának híre dominó-hatást váltott ki a kriptotőzsdéken, ami a bitcoin és más kriptopénzek árának csökkenéséhez vezetett.

Az Mt. Gox volt a világ legnagyobb bitcoin tőzsdéje, 2014-ben azonban csődöt jelentettek be, miután hackerek elloptak 650 ezer bitcoint. A támadás után csődvédelemre került sor, melynek során a megmaradt pénzeszközök letétbe kerültek, a gyanú pedig az Mt. Gox vezérigazgatójára terelődött.

A nyomozás az ügyben azóta is tart, a károsultak azóta sem láttak semmit ellopott bitcoinjaikból.

Forrás: Exame

Szigorodnak a tokennel való kereskedés szabályai

A héten az amerikai Értékpapír és Tőzsdebizottság (SEC) bejelentette, hogy azok a kriptotőzsdék amelyek tokeneket jegyeztek be vagy fognak bejegyezni, a jövőben kötelezően regisztrálniuk kell a bizottságnál. A SEC amiatt aggódik, hogy több olyan online kereskedési platform SEC regisztráltként pózol a különböző befektetők előtt, amik azonban nem bejegyzettek.

A piac árzuhanással reagált a hírre, ez azonban vélhetően rövid életű lesz, mivel a legtöbb kriptotőzsde már bejegyzett és szabályozott mind a szövetségi, mind az állami kormányzati szerveknél.

Tőzsdéket bírságolnak Japánban

A japán kormány nemrégiben 4 kriptotőzsdét bírságolt meg, kettőnek pedig visszavonta műkődési engedélyét. Az okok között az szerepel, hogy nem biztonságosak, valamint nem felelnek meg a pénzmosás ellenes (AML) valamint az átláthatóság (KYC) szabályainak.

Tekintve, hogy Japán a globális bitcoin kereskedelem legnagyobb volumenű országa, elemzők szerint a kisebb tőzsdék elleni lépések is befolyásolják a globális kriptopénz piacot.

Forrás: Bloomberg

Borítókép forrása: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük