Japánok és a japán jen a kripto élvonalában mikor bitcoin vásárlásra kerül sor

Több lehetőség is áll azok rendelkezésére, akik bitcoint szeretnének birtokukban tudni. Lehet bányászni, fizetésként elfogadni termékek és szolgáltatások eladása során és lehet tőzsdéken váltani fiat pénzekről (például japán jen, dollár, euró), valamint más kriptopénzekről is.

Japánok az élvonalban

A kriptopénzek ármozgását követő Coinhill listáján élőben követhetjük nyomon, hogy melyik fiat pénzekkel vásárolunk bitcoint. A lista 120 tőzsde és 11.500 piac adataiból áll össze.

A lista friss adatai szerint az első helyezett a japán jen, ami 60%-os piaci részesedést ért el. Japán vezető szerepet tölt be a kriptogazdaságban, ehhez hozzájárult az is, hogy a kínai kormány tavaly szeptemberben betiltotta a kriptopénzekkel való kereskedést, emiatt a bitcoin kereskedők Kínából Hong Kongba és Japánba költöztették főhadiszállásukat, így utóbbi lett a kínai döntés legnagyobb kedvezményezettje.

A japán kormány rendkívüli módon támogatja a virtuális valuta terjedését. 2017 szeptemberében a Pénzügyi Szolgáltatások Ügynöksége (FSA) 11 bitcoin tőzsde működésére adott engedélyt. Az ország az elsők között alkotta meg a szükséges szabályozási hátteret, ezzel biztosítva a bitcoinnal való kereskedelem legális kereteit, ezen lépés pedig a globális piac élvonalába repítette Japánt.

A második helyen a dollár áll, 22%-os részesedéssel. A dollár a lista élvonalának állandó szereplője, aminek több oka is van. Az USA az új technológiák korai alkalmazója, emiatt a blokklánc technológián alapuló bitcoin is komoly bázisra talált. Ezenkívül az olyan népes országokban, mint India – akik közvetlenül vagy közvetítőkön keresztül rendelkeznek bitcoinnal – a kriptopénz vásárlása során először az indiai rúpiát váltják dollárra, majd azt bitcoinra.

Forrás: Coinhill

A harmadik helyen áll a koreai won (KRW), 10%-kal. A KRW részesedése jelentősen csökkent a bitcoin kereskedelemben, mivel a kriptopénzeket szabályozó szervek betiltották a koreai kereskedők számára az anonim vagyis névtelen bankszámlák használatát.

Európa közös valutája, az euró a negyedik helyet foglalja el, 4.5%-kal. Az Európai Központi Bank (ECB) a múlt héten bejelentette, hogy nem tervezik a kriptopénzek szabályozását. És bár az euró önmagában komoly problémákkal szembesül, a bitcoinnal való kereskedésben továbbra is népszerű, főként Németországban, Hollandiában és Belgiumban. Franciaország azonban nem ilyen lelkes és januári bejelentésük szerint szabályozni szeretnék a kriptopiacot, ami bizonytalanná teheti a bitcoin elfogadását az EU régióiban.

Magyarország a lista 61. helyezettje 0.000019%-kal.