Újra 66 000 dollár felett a Bitcoin árfolyama, meg sem állunk 84 ezerig?

A Bitcoin tegnap kilépett egy közel két hónapja tartó várakozó állásból. A világ vezető eszköze közel egy hónapos csúcsra ugrott a kedvező inflációs adatoknak és az újfent növekvő beáramlást mutató Bitcoin ETF-nek köszönhetően. A Swissblock elemzőcég szerint azonban ez csak a kezdet.

Nemcsak a grafikonon történt jelentős szintlépés, hanem a makrogazdaságban is. Az amerikai inflációs adatok enyhülő tendenciájának hála a befektetők ismét a 75 – 84 000 dolláros árfolyamban reménykedhetnek.

Fellendülést mutat a kriptopiac

A Bitcoin április 24-ét követően lépte át a 66 000 dollárt és ért lokális csúcsra. Az elmúlt 24 órában közel 7%-os emelkedést bemutató eszköz túlteljesítette a teljes kriptovaluta piacot, mely 5,75%-os értéknövekedést produkált szerdáról csütörtökre virradóra. A Bitcoin mellett az Ethereumnak is sikerült ezt a lélektani határt átlépni, hiszen a világ vezető altcoinja ismét 3000 dollár felett kereskedik.

Az altcoinokat tekintve a Fantom ($FTM), a Beam ($BEAM), a Sei ($SEI) és az Akash Network ($AKT) is képes volt 20%-ot meghaladó emelkedést bemutatni, ugyanakkor a nagyobb kapitalizációjú projektek közül a NEAR Protocol ($NEAR) 17%-os és Solana ($SOL) 13%-os emelkedést produkált. Az emelkedésnek köszönhetően a kriptopiac teljes kapitalizációja ismét átlépte a 2400 milliárd dolláros összértéket.

Az emelkedés háttere

Az emelkedést egyértelműen az Egyesült Államok stabilizálódó inflációs helyzete váltotta ki. A fogyasztói árindex (CPI) a márciusi 3,5%-hoz képest enyhülést, 3,4%-os növekedést jelentett csak 2023 áprilisa és 2024 áprilisa között. A márciusról áprilisra mért infláció 0,3% volt, az energiaárakkal és élelmiszerárakkal nem számoló maginfláció (core CPI) pedig 3,6%-os emelkedést hozott az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A 2024 áprilisi inflációs adatok minden esetben kedvezőbben alakultnak a vártnál, a kiskereskedelmi forgalom 0,3%-os csökkenése pedig jelentős szerepet vállalt ebben. A Bitfinex által bikás trendfordulónak tekintett adatközlés hozzájárulhat ahhoz, hogy a Federal Reserve megtartsa az idénre prognosztizált kamatvágásokat, mely a kockázatos eszközök felfutásához vezetne. A kedvező hírek hatására új csúcsra ért az S&P-500 1,2%-os emelkedésének köszönhetően és már 5300 pont felett kereskedik. A Nasdaq-100 szintén 1,5%-os emelkedést mutatott be, értéke egy pillanatra átlépte a 18 600 pontot is.

A kriptovaluták fellendüléséhez természetesen hozzájárult a 2024 januárja óta hatalmas népszerűségnek örvendő Bitcoin spot ETF is, mely ismét 300 millió dollár feletti beáramlást tapasztalt. A Fairside Investors adatai alapján a 303 millió dolláros beáramlás majdnem feléért a Fidelity felelt. A BlackRock nem tapasztalt beáramlást, a Grayscale pedig nem tapasztalt kiáramlást. Ezzel a teljes beáramlás átlépte a 12,1 milliárd dollárt a bő négyhónapos kereskedési időszak alatt.

Kilátások a Bitcoin számára

A Swissblock elemzői Telegram frissítésükben közölték várakozásaikat a „digitális arany” árfolyam-előrejelzésével kapcsolatban. Az elemzők egyetértenek abban, hogy március óta ez volt az első olyan nyomós ok, mely jelentős elmozdulást eredményezett a bő két hónapja tartó csökkenő trendből.

Bitcoin 1-day chart, forrás: TradingView

Az elemzőcég szerint ez a kitörés megnyitja az utat a Bitcoin számára, hogy először újra célba vegye a 69 000 dolláros szintet, majd később belépjen a potenciális 75 – 84 000 dolláros tartományba. A Swissblock elemzői szerint a következő időszakban az altcoinok erősen túlteljesíthetik a Bitcoint. A cikk írásakor a Bitcoin árfolyama valamivel 66 200 dollár felett található.