Bitcoin árfolyam előrejelzés – 1 millió dollár lehet 2030-ra?

Az elmúlt néhány évben többen is jóslatokba bocsátkoztak a Bitcoin árfolyam jövőjével kapcsolatban. John Mcafee egy nagyon bullish előrejelzést adott, miszerint a BTC ára 2020. végére eléri az 1 millió dollárt. Max Keiser szerint pedig az ár eléri a 220.000 dollárt.

Az osztrák közgazdaságtan azt tanítja, hogy a jövőbeli árfolyam előrejelzésére szolgáló modellek nem képesek figyelembe venni a társadalmon belül játszódó számos változót. Ezért soha nem lehet teljesen és pontosan előrelátni, hogy mi történik a jövőben egy adott ponton. Anthony Pompliano úgy véli, hogy az árfolyamok jóslása „bolond játék”.

Pompliano szerint van arra esély, hogy a Bitcoin a közeljövőben elérje az 500.000 vagy 1.000.000 dollárt, de hogy egy ennél magasabbra szökjön, ahhoz egy társadalmi összeomlásnak és az amerikai dollár teljes összeomlásának kell bekövetkeznie először.

Mindazonáltal a Plan B állomány-folyamat modellje továbbra is a legnépszerűbb modell a Bitcoin árfolyam előrejelzésére, annak ellenére is, hogy előfordult már, hogy az a múltban nem adott teljesen pontos adatokat.

BTC vásárlása az eToron

A Plan B modellje több felfelé mutató trendet jósol

A Plan B állomány-folyamat modellje szerint az átlagos ár 100.000 dollár körül lesz. Ez technikailag még mindig lehetséges, ha a Bitcoin árfolyam hamarosan drasztikusan felértékelődik, és jó ideig képes megtartani pozícióját a 100.000 dolláros szint felett.

A modell előrejelzése szerint a következő felezés után a Bitcoin árfolyama átlagosan 1 millió dollár körül alakul majd.

Még ha ez a cél idővel túlságosan is bullish előrejelzésnek bizonyul, 2028-ban még egy felezés következik majd be, ami egy rendkívüli lendületet adhat a BTC-nek, és az árfolyama az egekbe szökhet.

Cathie Wood Bitcoin árfolyam előrejelzése

Cathie Wood, az Ark Invest munkatársa egy sor előrejelzést adott ki a BTC és az ETH árairól 2030-ban, és ezek sokak képzeletét megragadták a kripto térben. Wood jóslata szerint a Bitcoin ára 2030-ra elérheti az 1 millió dollárt.

Kutatásából láthatjuk, hogy ennek okai között szerepel az a tény, hogy a kormányok folytatják a mennyiségi lazítási intézkedéseket, mivel a határozatlan ideig tartó kamatemelést a lakosság nem támogatja. Az emberek inkább az inflációt választják, mint a teljes tőzsdei összeomlást.

Wood úgy véli, hogy a Bitcoin tovább fog növekedni. A BTC játékelmélete szerint a birtokosokat arra ösztönzik, hogy beszéljenek az érméről másoknak, és ezért a Bitcoin növekedése inkább exponenciális, mint lineáris.

BTC vásárlása az eToron

Összeomolhat a fiat valuta?

Egy olyan világot, ahol a Bitcoin árfolyama nagyon gyorsan 1 millió dollárra emelkedik, rendkívüli mértékű gazdasági ingadozás és bizonytalanság jellemezne.

Több oka is lehet egy ilyen drámai árnövekedésnek, amikor is a Bitcoin értéke 1 millió dollárra nő. Sok befektető abban reménykedik, hogy egyszerűen 50-szer gazdagabb lesz, és a világ természetesen tartaná a lépést ezzel a nagy mértékű vagyoni növekedéssel.

Azonban egy olyan világ, ahol a BTC 1 millió dollárt ér, egészen másképp néz majd ki, mivel ez az érték azt jelenti, hogy 21 billió dollárnyi pénzértéket tárolnának Bitcoinban.

Becslések szerint, ha a Bitcoin árfolyam eléri a 100.000 és a 200.000 dollár közötti értéket, a világ leggazdagabb milliárdosainak több mint fele a kriptopénz világából kerülne ki, ami drámai módon megváltoztatná a társadalom működését.

Könnyen megtörténhet, hogy a Bitcoin értéke eléri az 1 millió dollárt, de ennek az 1 millió dollárnak az értéke lényegesen kevesebb lesz, mint ma. A Dan Tubbhoz hasonló elemzők úgy vélik, hogy a mennyiségi lazítás által vezérelt elszabadult infláció forgatókönyve a legesélyesebb, tekintettel arra, hogy ez a politikailag leginkább életképes lehetőség.

Olvasd el ezt is:

A Bitcoin felemelkedése

A kezdeti időkben úgy tűnt, hogy a Bitcoin semmit sem ér. Az első fizikai dolog digitális valutával történő fizetéssel történő vásárlása 2010. májusában történt, amikor két nagy pizzát rendeltek 10.000 BTC-ért cserébe. A kriptovaluta ára 2013-ban 1000 dollárra nőtt Bitcoinonként, 2017-ben pedig meghaladta a 20.000 dolláros határt és 2021. novemberében érménként nagyjából 68.800 dollárra emelkedett.

A BTC nyilvánvalóan sokat erősödött és nagy utat tett meg a pizza alapú érménkénti 0,2 centes ártól. A mai, 21.230 dolláros Bitcoinonkénti árra átszámítva a megrendelő 212 millió dollárt költött a pizzájára. Tehát ha a kriptovaluta ismét képes lenne erre a mutatványra, és több mint 10 milliószorosára nőne 12 év alatt, akkor logikusnak tűnik az egymillió dolláros árcédulára számítani a következő évtizedben.

Azonban ne felejtsük el, hogy a Bitcoin bikáknak és számos elemzőnek jelentős pénzügyi érdekeltségei vannak a Bitcoin piacán. Például, ha az érme valaha is eléri az 1 millió dollárt, a vállalat jelenlegi, nagyjából 130.000 bitcoin raktára 2,8 milliárd dollárról 130 milliárd dollárra emelkedne. Ennek eredményeként a MicroStrategy vállalati üzleti intelligencia (BI) alkalmazásszoftver-szállító egy nehézsúlyú pénzügyi játékossá válna Bitcoin alapú készpénztartalékaival. Vagyis olyan, a szoftver-szektorbeli rivális nagyágyúkkal venné fel a versenyt és kerülne egy szintre, mint a Microsoft vagy az Alphabet.

Ugyanakkor a Michael Saylorhoz és a Cathie Woodhoz hasonló emberek nem beszélnek a levegőbe. Ha tévednek, és a Bitcoin soha nem helyettesíti az aranyat, mint a hosszú távú érték standard birtokosa, az utolsó fillérig elveszíthetik az eddigi hatalmas befektetéseiket. Karrierjük szempontjából sem nézne ki jól, ha ekkorát tévednének. Ami különösen igaz egy olyan iparágban, ahol a jó hírnév több ügyfelet és partnert vonz be, mint bármi más.