Percek alatt süllyedt 68 000 dollár alá a Bitcoin, közel százezer kereskedőt likvidáltak

Annak ellenére, hogy a pénteki korrekciót követően pozitívan indult az újabb kereskedési hét, kedd hajnalban ismét jelentős veszteségeket szenvedett a teljes kriptopiac. A Bitcoin árfolyama június eleje óta nem látott szintre esett vissza, a medvék uralma pedig megkérdőjelezi, mikor lesz az újabb csúcsdöntési kísérlet.

Cikkünk írásakor a Bitcoin árfolyama 67 500 dollárnál talált támaszt, ugyanakkor a következő akció nagyban függ a spot Bitcoin ETF nettó beáramlásától, a szerdai FOMC üléstől és a befektetői hangulattól általánosságban.

Nem sikerült a feltámadás

Péntek este 71 500 dollárról pillanatok alatt 69 000 dollárra süllyedt a Bitcoin BTC Price BTC Price árfolyama. Az ezt követő hétvégén jelentős mozgás nem történt, főként oldalazásnak és visszaeső volumennek lehettek szemtanúi a kereskedők. A hétfői kereskedési nap biztatóan indult, az eszköz árfolyamát sikerült 70 000 dollár fölé felhajtani, ugyanakkor ezt pillanatok alatt elutasították, a medvék pedig átvették az uralmat.

Kedd hajnalban a Bitcoin árfolyama pillanatok alatt letörte először a 69 000, majd a 68 000 dolláros támaszt, cikkünk írásakor pedig a 67 500 dolláros támasz megtartásáért küzd.

BTC/USD 4-órás technikai elemzés, forrás: TradingView

A technikai elemzők szerint május közepe óta egy jelentős, lefelé tartó ellenállással küzd az árfolyam azáltal, hogy folyamatosan alacsonyabb csúcspontokat produkál. Ebből ugyan sikerült június 3-án kitörni, ugyanakkor az árfolyamot most megint visszarántották a 8 napja látott szintre. Ebből arra következtethetünk, hogy 67 000 dollárnál jelentősebb támasz alakult ki, mint 70- vagy 68 400 dollárnál.

Számos esemény befolyásolja az árfolyamot

A hétfői felzárkózás pozitívan indult, ugyanakkor hamar elhalt a kísérlet. A spot Bitcoin ETF nettó kiáramlással zárta a napot, mely általánosságban alátámasztja, hogy miért is csökkent az eszköz árfolyama. Június 10-én, közel három hét után szembesülhettünk kiáramlással, melynek mértéke 65 millió dollár volt – ennek kétharmadáért a Grayscale felel.

A kiáramlás mellett a tőkeáttételes pozíciók likvidációja is egyre lejjebb nyomták az árfolyamot. A CoinGlass adatai szerint az elmúlt 24 órában közel százezer kereskedő pozíciója került bezárásra, 143 millió dollárnyi long pozíció pedig azonnal likvidálásra került. Érdekesség, hogy a Bitcoin ebből csupán 26,3 millió dollárt tett ki, míg az Ethereum több mint 35 millió dollárt. Vélhetően a nemrégiben jóváhagyott Ethereum-ETF miatt most felfokozottabb hangulatban van az Ethereum, mint a világ legnagyobb kriptovalutája.

Szerda este további árfolyam-akcióra számíthatunk, mivel az amerikai jegybank megtartja júniusi ülését, az FOMC-t, ahol a monetáris politika további alakulásáról lesz szó. Az elemzői várakozások szerint nem lesz semmiféle váratlan bejelentés, a kamatokat változatlanul hagyják, valószínűleg őszig.

Veszteségek az altcoin-piacon

Ahogyan arról tegnap beszámoltunk, az altcoin szezon hamarosan beköszönthet, ugyanakkor ehhez lehet, hogy át kell még élnünk egy utolsó korrekciót. Az iparági elemzők szerint a következő hetek, hónapok a parabolikus altcoin-mozgásokról fognak szólni, ehhez pedig jó belépési szintet kínálhatnak a mostani árfolyamok.

Az altcoin-piac kapitalizációjának alakulása, Moustache, forrás: TradingView

Az elmúlt 24 órában a nagyobb kapitalizációjú eszközök közül érdemes kiemelni az Ether-t ETH Price ETH Price , mely 3,35%-os értékcsökkenését követően 3550 dollár alá került, a SOL-t SOL Price SOL Price , mely 3,5%-ot veszített értékéből és a BNB-t BNB Price BNB Price , ami közel 5,5%-kal ér kevesebbet, mint tegnap ilyenkor.

A kisebb altcoinok közül a nemrégiben felkapott Notcoin ($NOT) közel 16%-ot esett, míg a Wormhole ($W) 13,8%-ot. A hétvégén elképesztő felfutást produkáló MANTRA Network ($OM) árfolyama is 8%-ot esett.