Bitcoin árfolyam hiba: 0,06 dollár egy bitcoinért?! Egy pillanatra nagyon olcsó lett a bitcoin a GDAX tőzsdén

Nem gyakran fordul elő, hogy egy tőzsdén ekkora bitcoin árfolyam hiba forduljon elő. Egyelőre nem tisztázott okoknál fogva nagyon olcsón lehetett bitcoint venni a GDAX bitcoin tőzsdén.

Kevesebb, mint 10 centért adtak egy bitcoint

Nagyon olcsón lehetett bitcoint venni a GDAX-onEgy rövid ideig 0,06 dollár értéken listázta a bitcoint a GDAX tőzsde április 15-én pénteken, miután az előre ütemezetett frissítést végrehajtották a platformon. Szerencséra az árfolyam kiugrás nem hatott a globális bitcoin piacra, feltehetően azért, mert egy kisebb forgalmú bitcoin tőzsdén merült fel a probléma.

Számos bitcoin kereskedő lepődött meg nagypénteken, amikor rápillantott a GDAX bitcoin árfolyam grafikonjára. Egy rövid pillanat alatt a BTC/USD keresztárfolyam 99.9%-ot esett. Figyelembe véve, hogy az árfolyam esés 100 BTC volumen mellett történt, kisebb pánik tört ki a tőzsdén befektetők között.

Az ajánlati könyv nem frissült elég gyorsan

A GDAX kriptopénz tőzsdén épp a furcsa árfolyam megjelenése előtt végeztek tervszerű karbantartást. Azonban ahelyett, hogy a program megvárta volna amíg az ajánlati könyv ismét megtelne a sorban álló tételekkel, a piaci megbízások azonnal végrehajtódtak. Ez teremtette meg a lehetőséget arra, hogy a GDAX-on kereskedők az rendkívűl alacsony áron tudjanak megbízásokat kötni.

Valószínűleg azok a kereskedők akiknek sikerült a 0,06 dolláros árfolyamon bitcoinhoz hozzájutniuk több mint elégedettek a napi kereskedési teljesítményükkel. Jelenleg egy bitcoin 1180 dollárt ér a piacokon. A többi bitcoin tőzsde nem vette át a szokatlan árfolyamot.

A bitcoin árfolyam hiba következményei

A baki hatással lehet a bitcoin árfolyam súlyozott átlagára. Számos weboldal használja a GDAX bitcoin árfolyamát a határidős bitcoin index árazásához. Egy ekkora esés, mint a vasárnapi, összekavarhatja az indexet, ha nem szűrik ki a hatását manuálisan.

Twitteren jött a hír a bitcoin árfolyam hiba beálltáról

Emiatt történhetett meg például, hogy a BitMex tőzsde felhasználóinak pozícióit eladta az automatikus kereskedési rendszer, ahol be lett állítva, hogy a stop loss szint a bitcoin index szintjéhez igazodjon.

Hasonló probléma bármely online tőzsdén előfordulhat, nem csak a kriptopénz világban. Egyelőre nem világos, hogy a GDAX ajánlati könyve miért nem lett időben feltöltve, mielőtt a kereskedést visszaállította a rendszer. Valószínűleg csak egyszeri esetről van szó, de érdemes figyelemmel kísérni a történéseket. És persze a szemfülesek miért ne kapnának az ajánlaton.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük