Mi történik ha a Bitcoin átlépi ezt a bizonyos határt?

Az on-chain adatok szerint a Bitcoin egy olyan szint közelében kereskedik, amely történelmileg a piac „eufória” fázisának határát jelzi.

A Bitcoin és a hosszú távú befektetők átlagos költségszintje

A legfrissebb heti Glassnode jelentés szerint a Bitcoin jelenlegi árfolyama közel van ahhoz a történelmi szinthez, amely a bikapiac „egyensúlyi” és „eufória” fázisának határát jelzi. Ez a szint a hosszú távú befektetők átlagos beszerzési árának többszöröse.

A realizált ár egy on-chain mutató, amely a Bitcoin hálózatán lévő befektetők átlagos beszerzési árát követi nyomon. Ha a kriptovaluta aktuális piaci ára magasabb, mint ez a mutató, akkor a befektetők nem realizált nettó nyereséget tartanak. Ezzel szemben, ha az eszköz értéke alacsonyabb ennél a mutatónál, az a veszteségek túlsúlyát jelezheti a blokkláncon.

A jelenlegi téma kontextusában a hosszú távú befektetők (LTH) realizált ára az érdekes. Az LTH-k azok a Bitcoin befektetők, akik több mint 155 napig tartják érmeiket anélkül, hogy eladták vagy áthelyezték volna őket a hálózaton.

A hosszú távú befektetők realizált árának trendje

Az alábbi grafikon a hosszú távú befektetők átlagos költségszintjének és annak különböző szorzóinak változását mutatja az elmúlt évtizedben:

bitcoin holder chart

A grafikon szerint a hosszú távú befektetők által realizált ár jelenleg körülbelül 21 800 dollár. Ez jóval alacsonyabb a Bitcoin jelenlegi piaci áránál, így ezek a befektetők jelentős nyereséget könyvelhetnek el.

Az „eufória” fázis határa

Statisztikai adatok szerint minél hosszabb ideig tart egy befektető BTC-t, annál kevésbé valószínű, hogy eladja azokat. A hosszú távú befektetők (LTH-k) a piac legkitartóbb szereplői közé tartoznak. Ez a csoport lassan reagál az olyan piaci eseményekre, mint például rallyk vagy a nagyobb zuhanások. Azonban, ha a nyereségük jelentősen megnő, még ezek a HODLerek is késztetést érezhetnek a profitkivételre.

Történelmileg ez akkor következett be, amikor a Bitcoin piac az „eufória” fázisához közeledett. A Glassnode szerint ez a piaci fázis akkor kezdődik, amikor az ár meghaladja a hosszú távú befektetők (LTH) realizált árának 3,5-szörösét. Ez a szint jelenleg 76 400 dollár körül van, éppen a legutóbbi konszolidációs tartomány fölött, amelyben a kriptovaluta mozgott.

A grafikon azt mutatja, hogy az elmúlt két bikapiac során a Bitcoin ára jelentősen megugrott, amikor átlépte ezt a szintet. Még nem tudni, mennyi időbe telik, amíg a Bitcoin átlépi ezt a határt, és kilép az aktuális „egyensúlyi” fázisból, „eufóriával töltve el” a befektetőket.