A Bakkt indulás intézményi szűklátókörűséget okozhat a Bitcoin kapcsán

A Binance Research friss jelentése szerint mikor a bankok laza monetáris politikát folytatnak, akkor a bitcoin (BTC) árfolyama általában emelkedő tendenciát mutat. Amikor szigorítanak, általában esik.

A jelentés hozzáteszi, a gyenge világgazdasági növekedésperiódusokban a befektetők, mint menedékeszköz tekintenek a digitális eszközre.

Az elmúlt hónapokban több központi bank is a kamatlábak csökkentése mellett döntött, hogy így ösztönözze a gazdasági növekedést.

Az eurózónában Németország recesszióba fordulhat és a többi tagállamban is vészesen alacsony a növekedés.

Az Európai Központi Bank a komor makrogazdasági adatok hatására döntött úgy, hogy tovább csökkenti a kamatlábat, ami így már negatívban áll.

Az Egyesült Államok a FED-en keresztül szintén a kamatcsökkentés mellett döntött arra számítva, hogy így elkerülhető lesz egy jövőbeli recesszió.

Langyosan indult a Bakkt

Tegnap a bitcoin árfolyama 1500 dollár esve egészen 8100 dollárig zuhant és bár kicsit vissza tudott kapaszkodni, továbbra is lefele tendál. A Bakkt intézményi határidős bitcoin tőzsde szeptember 23-án indult és rajta bitcoin elszámolású kontraktusokat lehet kötni a BTC jövőbeli árfolyamára.

Az első 24 órában az Intercontinental Exchange (ICE) beszámolója szerint 71 bitcoin határidőssel kereskedtek.

A Bakktról már jó egy éve úgy beszél a kriptoközösség, mint ami elhozza a Bitcoin Kánaánt és nem fog mást jelenteni az árfolyamra tekintettel, mint csak felfelé. A határidős piacok befektetői viszont, előfordulhat, hogy máshogy fognak táncolni, mint ahogy a kriptoközösség megjövendölte. Habár alulteljesít a Bakkt, de attól még mérföldkőnek számít az indulása, hiszen megjelenésével a Bitcoin már ott csücsül a wall streeti kereskedők termináljain is.

A mai napon 60 ügyletet kötöttek a Bakkt bitcoin határidősére. | ICE

A Bitcoin, mint befektetési eszköz nem korrelál más hagyományos eszközökkel. Ez kimutatható a chartok összehasonlításával: a makrogazdasági folyamatok hatására általában ellentétesen mozog a hagyományos eszközökhöz, mint részvény, kötvény, devizák stb., képest.

A Binance Research szerint, ha minél több intézményi tőke áramlik a bitcoinba, akkor növekedni fog a BTC és a tradicionálisan kockázatosnak vélt befektetési eszközök közötti korreláció.

Ez viszont egy kellemetlen mellékhatást is kiválthat ugyanis még jobban háttérbe szorulhat az értékőrző/menedékeszköz aspektusa és tovább erősödhet a spekulánseszköz karakterisztika. Erre pedig már volt példa 2017-ben.

Az intézményi befektetők a Bakkton a Bitcoinra mint kockázatos befektetési eszközre fognak tekinteni, ami azt jelenti, ha képes lesz egészséges napi kereskedési volumenre emelkedni, akkor nőni fog a kapcsolat a gyenge globális gazdasági növekedés és a digitális pénz között.

Pénzügyi válságok idején a kockázatosnak ítélt befektetési eszközök negatívan teljesítenek. Azaz, egy világgazdasági válság idején a befektetők inkább fektetnek menedékeszközökbe, mint az aranyba és ingatlanokba, sem mint Bitcoinba. A befektetők a válságok során a legbiztonságosabb befektetési opciókat preferálják.

Ha a Bitcoin nem képes túlemelkedni a kockázatos befektetési eszköz besoroláson, akkor a következő válság idején negatívba fordulhat növekedése és az érdeklődés iránta. Egyelőre a Bitcoinnak még a reálgazdaságban is be kell bizonyítani, hogy képes a) fizetőeszközként és b) menedékeszközként megállni a helyét.

A Bakkt indulás nem ezeket a tulajdonságait erősíti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük