Bitcoin bánya működik a milánói dómnál – 26 ASIC dübörög a város alatt

A milánói dómtól egy kőhajításra 26 ASIC gép dübörög a nap 24 órájában, hogy a 21. század aranyát, bitcoint bányásszon. 

Az észak-olasz Milánó városközpontjában mindig öröm egy sétát tenni. A dóm, a Galleria Vittorio Emanuele II, a La Scala operaház minden turisták elvarázsol. Nem is sejtené senki, hogy a Dóm szomszédságában teljes gőzzel bitcoint bányász egy olasz vállalkozó. Itt nincs szükség sisakra, fémliftre, mely a föld mélyébe visz, elég csak egy régi milánói ház ajtaján belépni és a pince felé venni az irányt.

Üdvözlünk a Criptomining-nél”– mondja a bitcoin bányászat tulajdonosa, Matteo Moretti, aki több mint három évvel ezelőtt indította el kriptovaluta bányászatát párjával. A fiatal pár, akik a BTC bányászat mellett JustMary néven legális kannabisz házhozszállítással is foglalkoznak, igazi bitcoin rajongók már hosszú évek óta.

A városközpontban 26 ASIC gép dübörög a hét minden napján, a nap 24 órájában fülsiketítő zajjal. Egy narancssárga klímaberendezés szolgáltatja a friss levegőt a helyiségbe, hogy a pince hőmérséklete mindig 20 fok körül legyen. A mindenfelé tekergő kábelrengeteg körülbelül 50 kilowattot szállít a gépeknek, melyek fáradhatatlanul bitcoint bányásznak.

Moretti állítja, hogy “ezekkel a gépekkel évente 1 BTC-t sikerül kitermelni, de a kapacitás növelése mellett döntöttük, így abban bízunk, hogy hamarosan elérjük a 4 BTC-t is.”

A bitcoin elképesztő volatilitása megterhelő azonban mind az idegrendszerére, mind pedig a pénztárcájára nézve.

60 ezer euróval indultunk. A megtakarításunkból először 12 gépet vettünk. Nagy érvágás volt, mikor a bitcoin árfolyama 20 ezer euróról 3 ezerre esett. Fogcsikorgatva, de ki kellett húzni valahogy. A bevételünk akkor alig volt 10 euró, miközben a bányászat fenntartásának költségei ennél jóval többre rúgtak. De ma a bitcoin láznak és a rekord árfolyamnak köszönhetően ismét elkezdtünk álmodozni. A növekedéshez a közösségi finanszírozásban gondolkodunk” – teszi hozzá Moretti.

A pár egyébként egy kriptovalutákkal foglalkozó konzultációs platform elindítását is fontolgatja, valamint szívesen szerveznének “túrákat” a bányába. Már csak arra kell megoldást találniuk, hogy hogyan engeszteljék ki a szomszédokat, akik sokszor panaszkodnak a pincéből jövő zaj miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük