Bitcoin bányászat Koszovóban, sokaknak a megélhetést jelenti

Európa legszegényebb országában, Koszovóban kevés a munkalehetőség, a lakosság 50%-a 25 év alatti és a legtöbben külföldön szeretnének boldogulni. Az országban azonban rendkívül olcsó a villamos energia, így a bitcoin bányászat Koszovóban megbízható jövedelemforrássá vált azok számára, akik jártasak a tech és a kriptopénzek világában és némi kezdőtőkével is rendelkeznek.

Európában a harmadik legolcsóbb az elektromosság

Bár a bitcoin árfolyama messze elmarad a decemberi csúcstól, mégis, a kriptopénz bányászata biztosítja legalább a megélhetéshez szükséges összeget a koszovói bányászoknak, az olcsó elektromosságnak köszönhetően.

“A koszovóiak vonzó befektetésnek találják a kriptopénzeket”, nyilatkozta a Reuters riporterének Emal Sadiku, szoftverfejlesztő és kriptopénzes szakértő. “Másodsorban, sok piszkos pénz volt mindenfelé és a kriptopénzes befektetés egy gyors módja volt annak, hogy ettől meg lehessen szabadulni.”

A bitcoin bányászata óriási számítási kapacitást és komoly mértékű elektromosságot igényel, és a műveletek nagy része bányászfarmokon zajlik Kínában, Izlandon, Kanadában és Oroszországban. Koszovó előnye azonban, hogy Európában a harmadik legolcsóbb villamos energiával rendelkeznek, ami 7 euró cent/kWh. Ezen az áron kb. 3 ezer dollárba kerül egy bitcoin kibányászása, ami a kriptopénz jelenlegi piaci értékének kevesebb mint a fele.

Bányászgépek Pristinában, forrás: Reuters

Kastriot Kolgeci pristinai szoftverfejlesztő három társával közösen 60 ezer eurót fektetett be egy bányászgép megépítésébe, amely egy konténerben lett elhelyezve és 480 GPU-t tartalmaz. Egy másik bitcoin kereskedő szerint egy 100 GPU-ból álló riggel 2700 eurót lehet keresni hetente a jelenlegi árfolyam alapján. A kriptopénzes bányászat különösen népszerű Koszovó északi részében, ahol nagyrészt szerb nemzetiségűek laknak és akik nem ismerik el a koszovói hatóságokat és egyáltalán nem hajlandóak fizetni az energiaszolgáltatásokért. Jovan Arsic informatikus hallgató 2015 óta bányászik és tudomása szerint legalább 3 nagy bányászfarm található a szerbek lakta részeken.

Koszovóban több más kriptovállalkozás is működik, ilyen többek között Milot Mehmeti bárja, amit a bitcoin szülőatyja, Satoshi Nakamoto után nevezett el. A Satoshi tavaly júliusban nyílt meg Pristinában és elsőként az országban fogadta el a bitcoinnal való fizetést, valamint az első bitcoin ATM is itt kapott otthont.

Satoshi kávézója, forrás: PrishtinaInsight

Borítókép forrása: ChepiCap

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük