Holland testvérpárt bitcoin bányászat miatti áramlopás vádjával tartóztattak le

Egy rotterdami testvérpárt bitcoin bányászat miatti áramlopás vádjával tartóztattak le, és két év alatt 60 millió forint értékű bitcoint sikerült összegyűjteniük.

A testvérpár 2014 óta működtette a bitcoin bányát, állítják a rotterdami nyomozók. Ez idő alatt feltehetőleg közel 200 ezer euró, átszámítva kb. 61 millió forint értékű bitcoint sikerült kibányászniuk. Azonban nem zárható ki, hogy ennél több bitcoinnal is rendelkeznek titkos bitcoin pénztárcákban.

Holland hírek szerint a bányászathoz szükséges eszközök a testvérpár tulajdonában álltak, azonban az áramot a Stedin áramszolgáltató hálózatáról lopták.

A testvéreket azonban nemcsak áramlopással, hanem illegális cannabis ültetvény fenntartásával és pénzmosással is vádolják. A nyomozók látókörébe is az ültetvény miatt kerültek, amelyből szintén közel 150 ezer euró (45 millió forint) bevételük származhatott.

Valószínűsíthető, hogy a fiatalabbik testvér irányította az illegális tevékenységeket, így rá szigorúbb büntetés kiszabását kérte az ügyészség. Ez másfél év letöltendő börtönbüntetés és kb. 250 ezer euró (76 millió forint) büntetés megfizetése, amit azonban a börtönbüntetés letöltésével elengednek.

A lopás oka az lehetett, hogy a bitcoin bányászat megtérülése önmagában nem volt elegendő. Mint tudjuk, a bányászat energiaszükséglete kifejezetten magas, és komoly befektetés szükséges például egy bányászfarm létesítéséhez.

Így a bitcoin bányászat miatti áramlopás, habár sajnálatos, mégis könnyen magyarázható a befektetés nehéz megtérülésével.

Hollandia nyitott a bitcoin használatára

Nem ez az első hasonló eset Hollandiában, ahol a bitcoin egyébként is népszerű

A nyomozók állítása szerint ez az első hasonló eset Hollandiában, azonban még 2014-ben beszámoltak egy tilburgi 43 éves férfiról, akit szintén áramlopással gyanúsítottak. A hírek szerint ő egy közelben lévő ipari épületből lopta az áramot, ami 21 bányászatra használt számítógépet látott el árammal.

Hollandia egyébként kifejezetten nyitott a bitcoin használat felé. Arnheim a világ „legbitcoinbarátabb” városává szeretne válni, ahol több, mint 100 vállalkozás fogadja már el a bitcoint fizetőeszközként.

A városban a szokványosabb elfogadóhelyek között éttermek és hotelek szerepelnek, de akár fogászaton vagy masszázsszalonban is fizethetünk már a szolgáltatásokért bitcoinnal. A bitcoin fizetési mód népszerűsítése céljából pedig különféle akciókkal és promóciókkal csábítják magukhoz az érdeklődőket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük