Bitcoin bányászati központ épül a sivatag közepén

Abu Dhabi, az Egyesült Arab Emírségek fővárosa ad otthont a Közel-Kelet első nagyszabású bitcoin bányászati tevékenységének, a Marathon Digital Holdings és a Zero Two közös vállalkozás által fejlesztett komplexummal.

Az Abu Dhabi Global Markets JV Entity nevet viselő vállalkozás két digitális eszközbányászati telephelyet fog építeni és üzemeltetni, amelyek együttes kapacitása 250 megawatt lesz – közölték a vállalatok egy közleményben.

Egy nagyobb, 200 megawattos telephely a Masdar City fenntarthatósági központban lesz, egy kisebb, 50 megawattos létesítmény pedig a Mina Zayed kikötői övezetben kap helyet.

A Marathon és a Zero Two elmondta, hogy szándékukban áll kihasználni az Abu-Dhabiban keletkező energiafelesleget, és a nem fenntartható módon előállított villamos energiát tiszta energia tanúsítványokkal fogják kompenzálni.

Bitcoin bányászat az arab sivatagban

A Zero Two 80%-os részesedéssel rendelkezik majd a vállalkozásban, 20%  pedig a Marathont illeti. Az idén várhatóan 406 millió dollárt kalapolnak össze a projekt elindításához. A bányászott eszközöket havonta kétszer fogják kiosztani a tőkerészesedéseknek megfelelően.

Eddig a forró sivatagi klíma miatt a bitcoin bányászat nem volt megvalósítható, de a vállalatok kifejlesztettek egy speciális technológiát a berendezések hűtésére. Mindkét helyszín még az év vége előtt megkezdi működését 7 EH/s-os együttes hashráttal.

“Ehhez a projekthez a csapatunk sikeresen közösen hozott létre és valósított meg egy teljes merítési megoldást, valamint az alapoktól kezdve saját bányászati szoftvert fejlesztett ki, hogy rugalmasságot, ellenállóképességet és optimalizálást biztosítson” – mondta Fred Thiel, a Marathon elnök-vezérigazgatója a közleményben.

Az Egyesült Arab Emírségekben a közelmúltban felpezsdült a kriptós élet, különösen mivel az Egyesült Államokban a szabályozási bizonytalanság arra késztetett egyeseket, hogy kedvezőbb joghatóságok után nézzenek. A Coinbase vezetői csapata, beleértve Brian Armstrong vezérigazgatót is, a héten az országban járt, hogy találkozzon a régió döntéshozóival.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek