Közel a bányászkapituláció, 60 000 dollár alatt a Bitcoin árfolyama

Rendkívül rögös heteken vannak túl a kriptobefektetők, az eladói nyomás pedig nem enyhül. Június elején sokan még új történelmi csúcsban reménykedtek, mostanra azonban a veszteségek minimalizálása a cél a piac szereplői számára.

Hétfőn a Bitcoin árfolyama ismét 60 000 dollár alá került, ezzel közel két hónapos mélypontra került az árfolyam. Sokan pánikolnak, ugyanakkor a tapasztalt befektetők szerint ez egy történelmi felfutás kezdete lehet.

Közel a bányászkapituláció

A bányászkapituláció az a jelenség, amikor a bányászok nagy számban adják fel tevékenységüket, hogy fenntartsák a Bitcoin-hálózatot, mivel a bányászat már nem nyereséges számukra. A magas előállítási költségek és a bekövetkező áresés miatt a bányászok csupán veszteséggel tudnak részt venni a hálózat fenntartásában, egy idő után pedig kifogynak tartalékaikból, és veszteségük fedezésére el kell adniuk felhalmozott készleteiket.

A bányászkapituláció a nehézség növekedése miatt is bekövetkezhet, ugyanakkor most a felezést követően megfeleződött az új blokkok előállításáért kapott jutalmuk, ez pedig hirtelen kínálatcsökkenést eredményez a blokkláncon. Ez egy idő után árfelhajtó hatással bír, ugyanakkor most még nem tart ott a piac.

Likvidálódó befektetők

Willy Woo Bitcoin-elemző legutóbbi bejegyzésében arról beszélt, hogy az eladói nyomás arra késztette a spekulánsokat és a befektetőket, hogy folyamatosan adják el long pozícióikat veszteségük minimalizálása érdekében. Ez a lépcsőzetes folyamat, mint egy dominó, kiszorítja a hosszú pozíciókat birtokló befektetőket. A gyors áresés hatására a befektetők folyamatosan lezárják veszteséggel pozícióikat, a piac pedig hamar túlértékesített állapotba kerül.

Annak ellenére, hogy a kriptovaluta-piac általános hangulatát mutató fear & greed index – magyarul: félelem és mohóság index – 30/100-as értéket, vagyis félelmet mutat, Willy Woo biztos abban, hogy a trendforduló rendkívül közel van. Woo ugyan rámutatott a folyamatban lévő, szinte már szokásosnak mondható, felezés utáni bányászkapitulációra, ugyanakkor rengeteg új befektető vesz fel long pozíciót az áresés következtében.

A CoinGlass adatai alapján, ha a Bitcoin árfolyama 59 000 dollár alá esne, úgy további 1,16 milliárd dollár értékben kerülnének long pozíciók bezárásra. Ezzel szemben, ha az árfolyam felfelé tenné meg ugyanezt a mozgást, az 2,18 milliárd dollárnyi short pozíciót zárna be.

Kilátások a Bitcoin számára

Cikkünk írásakor a Bitcoin árfolyama 60 800 dollár körül mozog, az elmúlt 24 órában 2,7%-os, az elmúlt hét napban pedig 7,3%-os értékcsökkenést követően. Az elmúlt 53 nap legalacsonyabb árfolyama azonban remek belépési lehetőséget kínál, melyet a Woo által említett befektetők is felismertek. Samson Mow, a JAN3 vezérigazgatója szerint hatalmas árengedmény van most a piacon, a zuhanás hátterében pedig csak érzelmek és félelmek állnak, nem fundamentális problémák.

RLinda, professzionális technikai elemző szerint a Bitcoin árfolyama pont abban a likvidációs zónában van, ahonnan az árfolyam felpattanhat, és meg sem állhat egészen 82 000 dollárig.

A Bitcoin grafikonjának elemzése, forrás: RLinda / TradingView

Az elemző azzal magyarázza ezt az előrejelzést, mivel a 60 000 dollár körüli zóna többször is támaszként szolgált már egy-egy nagyobb felfutás előtt, ugyanis ezen a szinten hatalmas kereskedési volumen helyezkedik el, mely visszaránthatja azonnal az árfolyamot.

Amennyiben RLindának igaza lesz, a Bitcoin a következő 100 napban egy 35%-os felfutás előtt áll. Egyes elemzők szerint a 74 – 82 000 dolláros tartomány az utolsó megálló, mielőtt a Bitcoin ténylegesen áttöri a 100 000 dolláros álomhatárt.