Bitcoin bányászokat támadó vírus terjed Kínában

Egy a bitcoin bányászokat támadó vírus ütötte fel a fejét Kínában eddig több tízezer dollárnyi kárt okozva, jelentette a helyi média.

A vírus a Bitmain Antminer modelljeit támadja, ami során a hacker 10 BTC-t követel máskülönben túlhevíti a hardvert.

A vírus ugyanakkor nem nehéz törölni, csak a vírusos bányászok SD kártyáit kell újraformázni, ami kissé hasonlít egy operációs rendszer újratelepítésére.

Sajnos az eljárás időigényes és akár négy napig is eltarthat, ami már jelentős kieső bitcoin bevételt jelenthet az üzemeltetőknek különösen akkor, ha a farm nagy része megfertőződött. A cikk egyben felhívja a figyelmet a vírus gyors terjedésére.

A vírust egy tuning firmware terjeszti (software). Miközben egy átlagos Bitmain ASIC ~13.5 TH/s teljesítményre képes, vannak olyan módszerek amikkel akár 18TH/s is elérhető tuningolás révén. Az egyik ilyen firmware szoftver kapott vírust.

Az újfajta hack stratégia már múlt év augusztusa óta ismert és több Antminer S9, T9, de még a L3+ minernél is találtak a Linux alapú vírusból.

“A bányászatban az Avalon bányászokat ‘Raspberry Pi’ segítségével vezérlik, ami egy mikroszámítógép a Linux rendszerekhez,” magyarázta Jiang Zhuo BTC.Top alapítója.

“Az Antminereknek van egy beépített kezelőpanelje, ami nagyon hasonlít a Linux rendszerére és e révén van a vírusnak esélye a támadásra.”

Találtak már olyan vírust is, mely álcázva működik és a hacker dönti el mikor szeretné aktiválni.

Wang Wei bányász hozzátette, a kapott vírus az éjszaka közepén átállította a címet a hacker saját bányász címére, mellyel Wang Wei mintegy 8000 dollárt bukott egy nap alatt.

A vírus fejlesztőjének kiléte továbbra is ismeretlen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük