Hogyan tartsuk biztonságban a bitcoin számlánkat?

A növekvő bitcoin árfolyam magával vonzza a hekkereket, így a bitcoinok nincsenek kellő biztonságban, ha nem vigyázunk rájuk. Már írtunk róla, hol tárolhatjuk a bitcoinjainkat, de vajon hogyan lehet biztonságban a bitcoin megtakarításunk?

Növekvő hekker támadások száma

A bitcoin árfolyama már az ezer dollárt ostromolja, így napról napra nő a felhasználók száma. Az új bitcoin használók azonban sokszor elfeledkeznek a bitcoin pénztárcák biztosításáról. Bár a Reddit bitcoin fórumán gyakran előjönnek az új felhasználóknak szánt figyelmeztetések, sokan ezt mégis figyelmen kívűl hagyják.

Veszélyes online bitcoin pénztárcákSok újonc bitcoin használó tartja bitcoin tőzsdék online pénztárcáiban az összegyűjtött bitcoinjaikat kihívva maguk ellen a sorsot. Hiszen egy bitcoin tőzsdei platform folyamatosan ki van téve hekker támadási lehetőségeknek. Ha egy tőzsdét pedig feltörnék, az ott tárolt bitcoinoknak pillanat alatt nyoma vész, mint ahogy az történt például idén augusztusban a Bitfinex esetében is.

Ahogy a bitcoin ára növekszik az utóbbi hónapokban, úgy növekszik a bitcoin lopások száma is. A következőkben röviden áttekintjük, hogyan tarthatjuk biztonságban a bitcoinjainkat hosszútávon is.

Biztosítsuk a számlákat és az eszközöket is

Abban minden biztonságtechnikai szakértő egyetért, hogy önmagában egy jelszó használata igen kevés a hekker támadások kivédésére. A többfrontos védekezés elengedhetetlen.

A jelszavak védelme egyre fontosabbAz olyan magas kockázatú felhasználói számlákat, mint az email, bankszámla vagy tőzsdei számla szinte minden esetben már sms biztonsági kóddal védik. Azonban az utóbbi időben megsokszorozódtak a közösségi médiát kihasználó hekker támadások, ezért figyeljünk, hogy azt a mobil számot, amire az sms érkezik sose tegyük ki semmilyen közösségi felületre. Néha azonban még az is előfordul, hogy a hekker támadás során a behatolók megszerzik a telefonszámokat, amire a kódokat küldik. Felmerül tehát a kérdés, hogy mi a legjobb módja a védekezésnek.

A fizikai bitcoin pénztárca beszerzése szinte ellehetetleníti a bitcoin számlafeltörését, hiszek ekkor a kriptopénz az internettől függetlenül offline van tárolva. A token mindössze az azonosításkor csatlakozik fel a hálózatra, így minimalizálva a kockázatot. A fizikai bitcoin pénztárcák ára 100 dollártól indul, határ pedig szokás szerint a csillagos ég.

Amennyiben nem akarunk külön eszközbe fektetni, használhatunk két faktoros azonosítást. A Google Authenticator a legismertebb ilyen szolgáltatást nyújtó platform, de sok más cég is kínál ilyen azonosítást.

Biztonsági mentés a kódokról és papír alapú bitcoin pénztárcák

Biztonság mindeholSzakértők régóta mondják, jó, ha a bejelentkezésekhez használt kódokról készül biztonsági mentés. Azonban ne felejtsük el ezeket a kódokat egy biztonságos helyen tárolni, különben a behatolók kezébe adjuk a kulcsot.
Készíthetünk papír alapú pénztárcát is, ami tartalmazza a bitcoin számlához tartozó publikus és privát kulcsot is. Ezekre is nagyon kell vigyázni, hiszen megsemmisülés esetén a bitcoinjaik is köddé válhatnak.

Bárhogyan is biztosítjuk a bitcoinjainkat, mindig tartsuk szem előtt, hogy az internet egy veszélyes hely.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük