A Bitcoin Cash felezés után az árfolyama rég nem látott értéket ért el

A nemrég végbement Bitcoin Cash felezés után a digitális eszköz árfolyama 10%-os emelkedésnek örülhetett, ezzel pedig 2021 óta nem látott értéket ért el.

A digitális eszköz a többi kriptovalutával együtt az év kezdete óta emelkedő trendben van. Értéke az elmúlt hét napban 11,45%-os, míg az elmúlt egy hónap alatt 44,41%-os növekedést ért el a CoinMarketCap adatai szerint. Ezeknek köszönhetően a cikk írásának időpontjában a BCH árfolyama 638,95 dollár körül mozog.

A BCH árfolyamának ekkora fellendülését az elemzők több végbement eseménynek tulajdonítják, többek között a közelmúltban történt feleződésnek és a piacot jelenleg is övező bullish hangulatnak.

A Bitcoin Cash egy proof-of-work blokklánc, amely 2017-ben vált ki a Bitcoin ökoszisztémájából. Ezt a hálózatot a gyorsabb és olcsóbb tranzakciók véghezvitelére tervezték.

Még 2020 áprilisában volt a Bitoin Cash első felezése, amely után a bányászok jutalma 12,5 BCH-ról 6,25 BCH-ra csökkent. A most végbement felezés a 840 000-es blokk magasságában történt, ami szintén tovább csökkentette a bányászjutalmakat, így jelenleg  3,125 BCH-t kaphatnak blokkonként.

„A Bitcoin Cash felezés tegnap este sikeresen végbement, azonban a hálózat nem várt lassulást tapasztalt: a 839 990 és 839 991 blokkok kibányászása közel 4 óra különbséggel történt meg.” – mondta Ludovic Lars, a Bitcoin Cash egyik támogatója.

A Bitcoin Unlimited adatai szerint a hálózat 840 034 blokkot hagyott jóvá, ami azt jelenti, hogy az esemény óta körülbelül 34 blokkot hitelesítettek. További adatok szerint a BCH bányászati nehézsége 2019 óta a legmagasabb szintre emelkedett. Ezzel párhuzamosan a bányászjutalmak az év elején mért átlagos 0,0003 BCH-ról 0,00017 BCH-ra csökkentek.

Közeleg a bitcoin felezés

A kriptoközösség figyelmét mostanság egy másik kriptovaluta közelgő felezése ragadja meg, mégpedig a bitcoiné, amel április 20. körül fog megtörténni. A bitcoin felezése a 840 000. blokknál megy végbe, amivel a bányászok blokkjutalmai 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökkennek majd. A jutalmak csökkenése azonban jelentősen befolyásolhatja a hálózat biztonságát. A felezés után a kevésbé hatékony bányászati műveletek túl drágává válhatnak, és egyesek akár a tevékenységük beszüntetésére is kényszerülhetnek, ami a hálózat hashing teljesítményének átmeneti csökkenéséhez vezethet. Az alacsonyabb hashráta következtében a hálózat sebezhetőbbé válik bizonyos típusú támadásokkal szemben. Ilyen például az 51%-os támadás, ahol egy rosszindulatú szereplő megszerezheti az ellenőrzést a hashráta több mint 51%-a felett.