Who’s the boss, …? Bitcoin dominancia rég nem látott szinten

A cikk címe kissé kárörvendően hangozhat, de ne tévesszen meg senkit, nem célunk egyetlen altcoin fanatikus lelkivilágába se taposnunk, csak egy objektív piaci körképet prezentálunk. A cikket a Bitcoinist friss tartalma ihlette.

Piaci kapitalizáció még mindig 12x nagyobb mint 2017 kezdetén

A teljes piaci kapitalizáció 2018 első hetében megütötte a 830 milliárd dollárt, ez majdnem 49x nagyobb mint a 2017 januári 17 milliárd dolláros piaci kapitalizáció.

Pillanatnyilag a piaci kapitalizáció 197 milliárd dolláron áll (mai adat) 633 milliárd dollárt semmivé téve és számos coint a kriptopénz temetőbe küldve. A későn csatlakozók ugyan veszteséget könyvelhettek el, de akik múlt év januárban hallottak vagy épp vásároltak kriptovalutákat, azok továbbra sem panaszkodhatnak.

Napjainkban

Értékalapon a bitcoin szenvedte el a legnagyobb esést, 287 milliárd dolláros csúcsról 111 milliárdos piaci kapitalizációra zsugorodva, ami ~60%-os csökkenés, de még mindig semmi a ~80%-os altcoin értékvesztésekhez képest. Azt is érdemes megjegyezni, a bitcoin nem először korrigál éves szinten ekkora mértékben, de ezt a magyar mainstream média (a nemzetközivel egyetemben) folyamatosan elfelejti.

Forrás: Bitcoinist

A lista alapján meglepően egyedül az EOS teljesített jobban mint a bitcoin, ami különösen érdekes annak tükrében, mennyi technikai problémával és belharccal kell megküzdeni az EOS közösségnek.

Bitcoin dominancia – BTC a zivataros időkre

Mialatt a piac jelentős része szenved, addig a bitcoin relatíve értékállónak bizonyult a piaci kapitalizáció szempontjából. Ez persze annak is betudható, hogy a többi coinhoz képest egy tipegő korba lépő digitális fizetőeszközről van szó mialatt a top 10-es listán több olyan coin is van, aminek életkora nem több mint egy év.

Jelenleg a bitcoin dominancia ~57 százalékon áll és ezzel összhangban a bitcoin szilárdan tartja 100 milliárd dolláros piaci kapitalizációját mialatt az altok többsége 2018 január óta folyamatosan veszít értékéből.

Forrás: Bitcoinist

Értékállóság = felhasználók

A kérdés adott, vajon a kisebb piaci kapitalizációjú kriptovaluták piacára visszatérnek valaha is a befektetők vagy inkább maradnak azoknál, melyeknek értelmes felhasználási területük van, egy valós piac valós problémáira adnak választ? Ezt legegyszerűbben a napi felhasználók számával tudjuk mérni. Logikusan, minél többen használnak egy tokent vagy kriptopénzt, annál hasznosabbnak vélik a befektetők, kijelölt szerepe van az ökoszisztémában, vagy már rég velünk van stb. És itt is, a bitcoin toronymagasan vezet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük