Kriptopénz temető – halott coinok

Kriptopénz temető. Ide senki sem fog virágot hordani, de azért érdemes tenni benne egy sétát. Új kriptopénzek naponta jelennek meg, és naponta tűnnek el a süllyesztőben. Nem marad utánuk más, csak a bagholderek…

– amit nem tudom, hogyan lehet értelmesen magyarra fordítani, de olyan résztvevőket jelent, akiknek nagy mennyiségű teljesen értéktelen kriptopénz maradt a nyakán, amit nem tudnak eladni – akik reménykednek, hogy a halott coinjuk egyszer csak majd feltámad. És bizony hébe-hóba ez is előfordul, főleg manapság, amikor a kriptopénz tőzsdék majd szétrobbannak a radikálisan megemelkedett forgalom miatt. Mindenki megvesz mindent, még azokat a kriptopénzeket is, amiket fél éve halottnak hittünk. Ezért aztán érdemes lehet áttúrni a merevlemezünket, hátha pár éve a biztonság kedvéért félretettünk egy-egy cold walletet amiben ott lapul pár ezer  feathercoin (FTC), vericoin (VRC), esetleg pár millió mooncoin (MOON).

kriptopénz temető egyik jól ismert tagja a mooncoin

Sajnos azonban a haldokló/halott kriptopénzeknél gyakran előfordul, hogy már be sem tudjuk szinkronizálni a cold walletünket. Ilyen kriptopénzek esetében gyakran jobb ötlet lehet online walletben tartani a pénzt. Nem ér sokat, így ha megszűnik az oldal, akkor sem veszítünk sokat. A merevlemezünkön nem foglalja a helyet a sok-sok gigabyte-os  pénztárca. És az online pénztárcák folyamatosan szinkronban vannak, így szükség esetén gyorsan hozzájuthatunk a coinokhoz.

Kriptopénz temető: halál oka – nyerészkedés

Legalábbis többnyire. Az altcoinok 90-95 százaléka mögött – és lehet, hogy keveset mondtam – szinte semmilyen új ötlet nincs. Fogjunk egy jó öreg, jól átgondolt, innovatív működő coint, másoljuk le úgy ahogy van, találjunk ki neki egy frappáns – sokan még erre is lusták – nevet, írjunk át néhány paramétert (amik ki tudja mire jók, de hát mi baj lehet belőle), kell egy logó, egy weboldal, és már mehet is. Legalábbis régen így ment, manapság a jobb nevű tőzsdék egy része (pl. poloniex) azért már nem listáz ki mindenféle jöttment kriptot, de pl. az egyébként szintén nagyon népszerű bittrex-en mindenféle “lejárt szavatosságú” dolgot is lehet venni. Ezeknek a coinoknak a többségéről a bányászok már a megjelenéskor tudják, hogy scamcoin, mégis bányásszák annak reményében, hogy a megjelenéskor még alacsony bányászási nehézséggel jó sokat kitermelnek, majd gyorsan eladják.

Egyébként léteznek komplett útmutatók a neten arról, hogyan kell készíteni egy új kriptopénzt. A bitcointalkon is vannak róla szálak például itt, és itt. A bejegyzés szerzője azt állítja, hogy ő már 2 óra alatt is képes előállítani egy új kriptopénzt (azért az valószínűleg úgy is fog működni). Nem tűnik olyan egyszerűnek, de valószínűleg csak egyszer kell végigküzdeni a lépéseket, aztán jöhetnek a coinok futószalagon. Tipp: hungarycoin tudtommal még nem létezik, pedig micsoda dicsőség is volna ez kis hazánknak :).

Vannak persze kivételek is, olyan coinok, amik megjelenésükkor még innovatívnak számítottak, mint például a shadowcash (SDC), amit elhagytak a fejlesztők, hogy egy új projekttel foglalkozhassanak. Vagy mondjuk a huntercoin (HUC), ami egy walletbe integrált játék, és a coint így “kézzel” lehet bányászni, de ma már mindenki botokkal csinálja.

De mikor mondhatjuk egy kriptopénzre, hogy halott?

Általában a következő jelek erről árulkodnak:

  • A coin fejlesztése lezárult. Semmiféle frissítés nem készült hozzá évek óta.
  • Már nem találni olyan pénzváltó oldalt, ami kilistázná.
  • A piaci kapitalizációja nagyon alacsony (mondjuk összesen pár százezer forint).
  • A blokklánca leállt, a pénztárcát nem lehet beszinkronizálni.
  • Már a weboldalát is törölték.
Egy szebb napokat látott kriptopénz, a CyberCoin

Egy jó kiindulási pont lehet például a coinmarketcap oldala, ahol rengeteg információt szerezhetünk a kriptopénzekről. Az alsó szekcióban találhatók azok a pénzek, amiknek a piaci kapitalizációja, és a napi kereskedelmi volumene is nagyon alacsony. Egy coinra kattintva láthatjuk az árfolyam változásait, linket kapunk a weboldalához és a közösségi oldalaihoz, és még sok máshoz. Láthatjuk, hogy például a Digital Credits (DGCS) utolsó twitter bejegyzése február 16-án történt, és hogy a coint egyedül a YoBit támogatja. A YoBit egyébként a kriptopénz temető elkötelezett hívének tűnik, kifejezetten sok valutát támogatnak, köztük rengeteg olyat is, amit már senki más. Szóval ha volna esetleg elfekvőben néhány baseballcardcoinod (BBCC) vagy nukecoinod (NUKE), és már sehol nem tudod eladni, jó ha tudod, ezeket a YoBit még mindig listázza. A YoBit amúgy nem a legmegbízhatóbb váltó, így senkinek nem javasolnám, hogy komolyabb értékű kriptopénzt tartson benne.

A fent említett HUC, vagy SDC egyébként még nem a kriptopénz temető tagjai, de azért eléggé rezeg a léc. Általában elmondható, hogy ha egy kriptopénz megbukik, akkor az ott is marad. Pedig ez nem lenne törvényszerű. Ha a fejlesztők visszatérnének hozzá, és új életet lehelnének belé, visszanyerhetnék a felhasználók bizalmát, újra listáznák a pénzváltók, stb.

Szintén a bitcointalkon, egy lelkes szerző összegyűjtötte a halott kriptopénzeket. Ez egy 2014-es poszt, szóval az óta jóval többen is felkerülhettek rá, de azért így is elég szép lista. Én is végigfutottam, de nem tudok kiemelni közülük egy nagy visszatérőt sem. Kár, pedig nekem is van még valahol vámpírpénzem (VMP).

Egyébként egy másik bitcointalk szál témája éppen az, hogy melyik már haldokló / halott kriptopénzeket lenne érdemes újjáéleszteni. Az erről szóló posztot itt olvashatjuk.

A nagy visszatérő

Na de ne sirassuk sokáig a holtakat, koncentráljunk az élőkre! Ahogy azt a coinmarketcap oldalán is láthatjuk, az utóbbi fél évben szinte minden valamire való coin megsokszorozta az értékét. Ezek közül mégis a reddcoint (RDD) emelném ki, mert azt gondolom, hogy cikkünk szempontjából ez lehet a leginkább releváns. A reddcoin a reddit-hez köthető, és megjelenése óta nagyon népszerű volt, mert sok oldalon elfogadták, a közösségi oldal eleve adott volt, még tipbot is van hozzá, és a dogecoinhoz hasonlóan kiváló a mikrotranzakciók bonyolítására. Több kaszinó oldalon is lehetett játszani vele, mint a bitdice-on, vagy a fortunejack-en. A proof of stake jellegből adódóan azonban szép lassan elinflálódott, a fejlesztők is kezdték hanyagolni, a felhasználók pedig kezdtek elfordulni tőle. A kaszinóoldalakról levették, és 2016 decemberében, az alacsony kereskedelmi forgalom miatt a poloniex is törölte a listájáról, ekkor pánikszerű eladás jött.

A jobb napokat is megélt Reddcoin

Ekkor akár 1 satoshi áron is hozzá lehetett jutni a reddcoinhoz. Na ekkor szépen be kellett volna belőle vásárolni! Persze utólag könnyű okosnak lenni, de akkoriban tényleg úgy látszott, hogy a reddcoin a végnapjait éli. Az idén aztán elkezdett rekordokat dönteni a bitcoin, és követték az altcoinok is. A reddcoin pedig bár nem került vissza a poloniexre, az ára 140 satoshira is felkúszott egy rövid időre. Az, hogy már a nem túl rég óta működő luckygames-en is lehet vele játszani, szintén segíthet a reddcoinnak lendületben maradni.

Képek: coinmarketcap.com, behance.com, pixabay.com, giphy.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük