Miért értékes a Bitcoin? 5 fontos indok amit nem érdemes figyelmen kívül hagyni

Még mindig vannak olyanok, akik kétségbe vonják a vezető kriptopénz értékét. A kritikusok továbbra is “piramisjátékként” jellemzik, vagy képtelen felfogni a digitális tér felértékelődését és rögeszmésen ragaszkodnak a papírpénzeikhez. A Bitcoin hálózat tíz éves fennállása alatt 99,8 százalékos megbízhatóságot mutat, és ha ez nem indok arra, hogy az örökkévalóságra tervezték, akkor semmi.

Aki megkérdőjelezi a Bitcoin (BTC) fenomenális növekedésének hátterét, az ismeretének bővítése során rengeteget megtudhat a pénzről és az érték szubjektivitásáról.

1) A Bitcoinnak nincs saját értéke! Szerencsére

Az aranypártiaktól gyakran halljuk a következő érvelést: a Bitcoin nem tekinthető árucikknek és ezért nem vethető be fizetőeszközként. Csak akkor válhat fizetőeszközzé, ha bizonyította hasznosságát, mint ahogy az arany tette az ékszergyártás terén. Az ilyen érvelések azonban alapjaiban hibásak. Miért van a jegybanki pénzeknek, mint a forintnak és az eurónak értéke? Azért mert az aranyat az ékszergyártás terén is használják, az nem jelenti azt, hogy minden fizetőeszköznek hasonló karriert kell befutnia.

A belső vagy saját értékkel rendelkezés nem alapfeltétele a jó pénznek. Sőt, a fizetőeszközként való felhasználáson kívüli alkalmazási terület néha még ártalmas is lehet. Ha egy pénzt árucikként is használunk, akkor az alapesetben nagyban befolyásolja az árát miután a szektort (ékszergyártás, vagy például a félvezetőgyártást) diszrupció éri. Annyit jelent, hogy az arany árát nagyban befolyásolja azon szektorok teljesítménye, ahol felhasználásra kerül.

A Bitcoin minden olyan funkciót magában foglal, amelyet a jó pénz igényel. Osztható, szűkös, átváltható, teljesen decentralizált, független a cenzúrától és az inflációtól. A Bitcoin még így, belső érték nélkül is, nagyobb értékkel rendelkezik, mint a legtöbb hagyományos eszköz.

2) Szűkös

A Bitcoin 21 milliós felső korlátja egyedülálló. Nincs olyan árucikk a világon, amelyről bizonyítottan állítható, hogy ritka. Ha vásárolsz Bitcoint, akkor mindig pontosan tudni fogod, hogy a teljes kínálatából mennyit birtokolsz. Ez a szűkösség a Bitcoin egyik legfőbb értékajánlata, ezért is fogják sokan digitális aranyként kezelni.

3) Deflációs fizetőeszköz

Természetesen a Bitcoin messze van még attól, hogy globális fizetőeszköznek és elszámolóegységnek legyen tekinthető. Erre elég csak azt hangsúlyozni, hogy az árát leggyakrabban az amerikai dollárhoz viszonyítjuk. De hogy pontosan mihez is viszonyítjuk, az attól is függ, hogy milyen fizetőeszközt használunk. Lássuk például a bitcoint a venezuelai bolivárhoz képest.

Még csak túlságosan messzire sem kell visszamennünk az időben, hogy lássuk mennyire jövedelmező befektetés a Bitcoin a szétinflált venezuelai bolivárral szemben.

A venezuelaiaknak akár még 20 000 dolláron is megérte volna bitcoinba fektetni köszönhetően az országban dúló hiperinflációnak. És itt egy újabb ok arra miért érdemes a Bitcoint előnyben részesíteni a fiat pénzekkel szemben: infláció-rezisztens.

4) A Bitcoinban megvan minden, ami egy jó pénzhez kell

A pénz felel a világban végbemenő tranzakciók feléért. A hatékony gazdasági működés szempontjából elengedhetetlen a jó pénzforma. Ahhoz, hogy alkalmas legyen csereeszközként funkcionálni, rendelkeznie kell bizonyos tulajdonságokkal. Szűkösnek, megoszthatónak, helyettesíthetőnek, nem fogyaszthatónak kell lennie (azaz újrahasznosíthatónak kell lennie) a hamisításbiztosság mellett. A Bitcoin rendelkezik mindezen funkciókkal.

Minél több ember ismeri el ezeket a Bitcoin tulajdonságokat, annál nagyobb az észlelt előny, ergo az ára.

5) A BTC ösztönzőrendszere vonzza a befektetést

A tény, hogy négy évente feleződik a bitcoin blokkjutalom, egy elsőre önkényesnek tűnő mechanizmusnak tekinthető Satoshi Nakamoto részéről. A feltaláló választhatott volna ennél kevésbé drasztikus dezinflációs metódust is, de tán a kód írásakor a nyugati demokráciák 4 éves ciklusára gondolt amikor is választási évben minden évben megugrik a költségvetés hiánya a túlzott költés hatására. Ennek antitéziseként is felfogható a Bitcoin 4 éves kínálati ciklusa. A 4 éves blokkfeleződési ciklus állhat a Bitcoin emelkedés ciklikussága mögött is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.