Venezuelában olaj alapú kriptopénz segíthet a hiperinflációval sújtott gazdaságon

A venezuelai elnök, Nicolas Maduro bejelentette, hogy egy olaj alapú kriptopénz kibocsátását tervezi az állam. Céljuk, hogy a nemzeti fizetőeszköz, a bolivár gyengülését megállítsák és kivezessék a krízishelyzetből a gazdaságot.

Olaj alapú kriptopénz Venezuelában

Olaj alapú kriptopénz jön VenezuelábanA Reuters hírügynökség számolt be róla, hogy Maduro, venezuelai elnök egy karácsonyi TV műsorban tette közzé, hogy új olaj alapú kriptopénz kibocsátását tervezik az országban. A tervezett digitális pénz mögött az ország nyersanyag kincse, az olaj áll majd fedezetként. Maduro, akik 2013 óta van hivatalban évek óta küzd az egyre jobban elmélyülő gazdasági válsággal az országban.

Egy új olaj alapú kriptopénz terveik szerint lehetősége nyit arra, hogy a jelenlegi válság helyzetből kilábaljanak, mint ahogy ez áll az állam hivatalos közleményében is. Az állami közlemény alapján egyelőre nem sokat lehet tudni az olaj alapú kriptopénz kapcsán.  Annyi biztos csak, hogy azért kívánják bevezetni, hogy a nemzetközi finanszírozási forrásokhoz is hozzájusson az állam, mely révén kijuthatnának a válságból. Az ellenzék határozottan elutasította az ötletet. Angel Alvarado törvényhozó szerint nincs ugyanis megfelelő hitelesség az ötlet mögött.

Venezuela évek óta küzd a válsággal

Elmélyült a válság VenezuelábanA bolivár gyengülése a dollárral szemben évek óta egyre nagyobb problémát okoz a venezuelai gazdaságban. A hiperinfláció miatt pár héttel ezelőtt bocsátotta ki a kormány a 100,000 bolivár értékű bankjegyet. Ez kb 500 forintot ér ma. A magas infláció miatt a fogyasztói árak is teljesen elszálltak, mely egyre többeket terel a kriptopénzek irányába. Volt olyan venezuelai cég, mely már tavaly átállt arra, hogy csak bitcoint fogad el az ügyfeleitől fizetségképpen, mert bolivárban tulajdonképpen elvesztette fizetési eszköz szerepét az országban.

Az elmúlt időszakban a kriptopénz bányászat amúgy is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az országban az alacsony elektromos áram költségek miatt. Az állam az olaj alapú kriptopénz kibocsátása mellett a bányászati tevékenységbe is belekezdene. A minisztérium vizsgálja ennek lehetőségeit a helyi technológiai egyetemmel együttműködve.

Az olaj alapú kriptopénz bejelentése azért jelenthet fontos mérföldkövet a kriptogazdaságban, mert ez esetben egy állami kormányzat döntött a kriptopénz használat előnyben részesítése mellett a hagyományos pénzügyi rendszerhez képest.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük