A Bitcoin és az olajtankerek közötti furcsa hasonlóság

Tuur Demeester, az Adamant Capital kriptoelemzője és a Bitcoin nagy támogatója a Twitteren tette közzé, hogy szerinte a vezető kriptopénz blokkláncának a használata a jövőben olyan költségessé és ritkává válik, mint az olajtankerek bérlése.

A Bitcoin blokklánc olyan mint az olajtankerek – egyiket sem fogod használni

’Ha a Bitcoin éretté válik, használata nagyon ritka és specializált lesz, csakúgy mint az olajtankerek bérlése.’Tuur Demeester (@TuurDemeester) 2019. május 29.

Demeester később azt tette még hozzá az eredeti kijelentéséhez, hogy ő arról a körülményről beszélt, amikor a világ nagy része már a Bitcoint használja – amiről persze a legtöbb Bitcoin hívő úgy gondolja, hogy meg is fog történni.

Ebben a szcenárióban a kereslet a limitált blokkhelyért (érthetően: ahova a tranzakciók kerülnek) az űrbe lő ki. Sokan már ma is azon a feltételezésen vannak, hogy a blokkméretet bővíteni kell és még a ’kis blokkméret’ proponensei is elismerik, hogy a tranzakciók mennyiségét hálózaton belül (on-chain) kellene bővíteni, így skálázva a Bitcoinnak blokkláncát.

E nélkül a Bitcoin az új felhasználók számára egy tranzitzónává válhat, és ha marad a kiss blokkméret,a akkor szerepe egyfajta kapuvá redukálódhat a jegybanki pénzekből az altcoin piacokra. Egy átlagember számára még a Lightning off-chain skálázási megoldása is költségessé válhat, mivel a Lightning csatorna felállításához elsőként on-chain tranzakciót kell végrehajtani.

 

Mi is a Bitcoin elterjedésének a valódi költsége?

Ezt a kérdést a költségek és a kényelem szempontjából érdemes vizsgálni.

Már sokan állítják, hogy a blokkméretét növelni kell, a kérdés az, hogy mikor kerüljön erre sor. A rendszeres 1 millió organikus tranzakció felhalmozódása lehet a határ, vagy 10 millió tranzakció, esetleg ennél is több?

Az átlag tranzakciós díjak a tranzakciós ‘dugóban’ emelkedni fognak, ami természetes velejárója a piac működésének, de ha a felhasználóknak ennek ellenére is sokat kell várjanak a tranzakciók végrehajtására, akkor más, gyorsabb alternatívák után nézhetnek.

Bitcoin tranzakciós költségek április óta újra emelkedésnek indultak a hálózaton megnövekedett aktivitásnak köszönhetően. | Bitinfocharts

A Bitcoin növekedése megvalósítható-e a hatékonyság elvei alapján vagy sem, még kérdéses, de ha 1-3 milliárd ember kezdi el használni, teljesen megváltozik a gondolkodás a Bitcoin és a kriptók szerepéről a társadalmunkban.

Ha hirtelen mindenki kriptopénzzel kezd el fizetni, akkor az a scenárió nem lehet életképes, hogy csak egyetlen kriptovaluta fog dominálni. Sokkal inkább valószínűbb, hogy több alternatív kriptovaluta lesz használatban, ahol a Bitcoin vezeti a rangsorokat, lévén a legismertebb, és a közösség, fejlesztői kultúrát tekintve a legelőrehaladottabb állapotú.

Néhány altcoin blokklánca már ma is bebetonozta magát azzal, hogy vállalatokkal partnerségeket hoz tető alá amiért cserébe szolgáltatásokat biztosít. Más láncok a dinamikus fejlesztői közösségük miatt növekednek nagy ütemben. A blokklánc alapú szerencsejáték szintén virágzásnak indult. Ezek az alternatívák lehetővé teszik a gyors és több ezer tranzakció lebonyolítását percek alatt. Nehéz elképzelni, hogy ezek az alternatív blokklánc platformok ne fejlődjenek tovább, ha a piac tovább maturál és növekedik még a mindennapi árvolatilitás közepette is.

Bitcoin még azután is túl drága lenne bizonyos szempontok szerint, ha a blokkméret a duplájára nőne. Viszont a dugó enyhítése már hálózati hatás kérdéskörébe tartozik. Ha a Bitcoin növelni tudja a felhasználószámát, és ezzel egyidejűleg a bányászok és befektetők érdeklődését, akkor talán megéri foglalkozni a maximális blokkonkénti tranzakciószám és blokkméret növelésével egy agilis frissítés implementálásával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük