Milyen hatása van a Bitcoin ETF-nek a BTC árfolyamára?

Azáltal, hogy a BlackRock, a világ egyik vezető pénzintézete 2023 júniusában beadta kérelmét egy Bitcoin spot ETF létrehozásához, teljesen megváltoztatta a világ vezető kriptovalutájának életét és kimozdította azt a szürkezónás megítéléséből. A Bitcoin spot ETF bő két hónapos élettartama alatt felülírta a korábbi ETF-rekordokat és felülmúlta mindenkinek a várakozásait, mellyel új történelmi csúcsra emelte a Bitcoin árfolyamát is.

Buy the rumour – vedd meg a pletykát

Az Exchange Traded Fund – magyarul: tőzsdén kereskedett alap – olyan befektetési termék, mely a mögöttes eszköz ármozgását követi le, és a befektető e szerint részesedik anélkül, hogy a mögöttes terméket ténylegesen birtokolnia kellene. A Bitcoin spot ETF lehetőséget ad a befektetők számára, hogy intézményi, szabályozott keretek között – ugyan magasabb díjszabással, de – részesedjenek a Bitcoin BTC Price BTC Price hozamából anélkül, hogy a bonyolult kriptovaluta keretrendszernek meg kellene felelniük. Az ETF megvásárlásával nincs szükség kriptotőzsdei regisztrációra, Bitcoin-tárca létrehozására és a befektető nincs kitéve a virtuális térben tomboló veszélyeknek sem.

A BlackRock ETF-kérelme magában hordozta a Bitcoin sikerét. A világ egyik legnagyobb alapkezelője korábban több, mint 1400 esetből csak egyszer került elutasításra ETF létrehozását illetően az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) által. A hír hatására 2023 júniusa és 2024 januárja között a Bitcoin árfolyama 96%-ot emelkedett. A kriptovaluta szférában gyakorta használt módszer, a pletykára vásárlás itt is kifizetődőnek bizonyult.

Sell the news – add el a hírt

A Bitcoin spot ETF 2024 januárjában került jóváhagyásra az SEC által, a hírt pedig rendesen beárazta már a piac az előtte lévő féléves emelkedés során. A hírkereskedés második lépése, amikor a hivatalos hírre történő eladás megkezdődik. Miután az SEC jóváhagyta a Bitcoin spot ETF-et, a Bitcoin árfolyama először 48 000 dollárig emelkedett, majd hirtelen esni kezdett, és 38 – 40 000 dollár között talált támaszt.

Az esés hátterében az első hivatalosan elismert Bitcoin spot ETF áll, a GBTC áll, mely a Grayscale kripto-alapkezelő nevéhez fűződik. A GBTC-ről korábban már írtunk, ugyanakkor röviden az áll a jelentős GBTC-kiáramlás mögött, hogy a GBTC-befektetők 2021 márciusa óta diszkontban vásároltak, ekkora profitot pedig nem fognak veszni hagyni most, hogy engedélyezve lett a GBTC eladása. A Grayscale január óta összesen 11,8 milliárd dollár értékben értékesített Bitcoin spot ETF-et, de a GBTC-állománya még mindig 26,2 milliárd dollárra rúg a Bitcoin jelenlegi árfolyamának köszönhetően.

A beáramlást nem lehet beárazni

Kétségtelen, hogy a Bitcoin spot ETF híre beárazásra került a piacon, ugyanakkor a tényleges beáramlást nem lehetett előre beárazni, ugyanis a Bitcoin spot ETF hatalmas népszerűségnek örvend a szabályozott keretek között történő, intézményi Bitcoin-vásárlás miatt, melyért nagy mértékben a Coinbase (NASDAQ: COIN) felel.

Azáltal, hogy a Grayscale Bitcoin Trust kiáramlási üteme elkezdett lassulni, a BlackRock és Fidelity vezette többi ETF-engedéllyel rendelkező alapkezelő hatalmas sikerre tett szert. Jelenleg több, mint 25 milliárd dollár áramlott be a 9 Bitcoin spot ETF-be, melynek 80%-ért az előbb említett két szereplő a felelős. Egyes hírek szerint a Morgan Stanley, a Merill Lynch és a Wells Fargo is saját ETF-et szeretne, a Bitwise kutatása szerint pedig a Bitcoin iránti érdeklődés a közelgő felezési esemény hatására 2024 második- és harmadik negyedévében még nagyobb lesz, mint azt az elmúlt két hónapban tapasztaltuk.

A Bitcoin spot ETF túlszárnyalta az ezüst ETF-jét az elmúlt héten, és jelentős piaci részesedést vesz el az aranytól és a nagyobb piaci kapitalizációval rendelkező részvényektől is. A spot ETF napi volumene volt, hogy meghaladta az 1 milliárd dollárt, míg 2024. március 12-én csak a BlackRock IBIT-je 849 millió dolláros forgalmat generált.

A Bitcoin ETF beáramlása, forrás: Farside Investors

A Bitcoin ETF tényleges hatása

Kétség sem fér hozzá, hogy a Bitcoin spot ETF kicsivel több, mint két hónapos élettartama már most megtörte a „digitális arany” és a kriptopiac mögött húzódó ciklikusságot, ugyanis soha korábban nem volt még példa arra, hogy a Bitcoin közvetlenül a felezés előtt árfolyamcsúcsot döntsön. Ez a héten megtörtént, amikor a BTC árfolyama elérte a 73 738 dollárt.

Nagy valószínűséggel állíthatjuk, hogy a Bitcoin BTC Price BTC Price árfolyama nem mutatott volna be ekkora ralizást az utóbbi félévben az ETF nélkül, és abban is biztosak lehetünk, hogy a Bitcoint egy jelentős korrekció sújtaná az ETF-ek nélkül, ugyanakkor az intézményi tőke masszív beáramlása teljesen átírja az előre prognosztizált forgatókönyvet. A JP Morgan előrejelzései szerint a Bitcoin spot ETF beáramlása az első 3 évben elérheti akár a 220 milliárd dollárt is, mely e ciklus végén, vagy a következő ciklus elején 280 000 dolláros Bitcoin-árfolyamot is eredményezhet. A becslést egyébként az arany 2004-ben létrehozott ETF-je alapján végezték.

Nem ér véget a lista a Bitcoin spot ETF engedélyezésével, ugyanis 2024 tavaszán két fontos döntés vár még az SEC-re. 2024 április végén a Bitcoin spot ETF opciós kereskedéséről, 2024 májusában pedig a tavaly novemberben kérelmezett Ethereum ETF-ről kell döntést hozniuk. Kétség sem fér hozzá, hogy a kriptopiac kilépett abból az eszközosztályból, amit már csak a bűnözők és morális korlátokkal nem rendelkező emberek használnak, a központi bankokkal szemben fennálló bizalmatlanság pedig előmozdíthatja az emberek érdeklődését a decentralizált eszközök iránt.